Ο Δένδιας ομιλητής για τα ... θρησκευτικά σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Καραμανλή
Δένδιας
28 Σεπτεμβρίου 2016
/ 16:16
ΑΘΗΝΑ. Tο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer διοργανώνει την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, στο Ινστιτούτο Goethe, εκδήλωση με θέμα: «Θρησκευτικός ριζοσπαστισμός: Μια πρόκληση για την Ευρώπη».
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών των Παρισίων και ειδικός σε ζητήματα που αφορούν τον σύγχρονο ισλαμικό και αραβικό κόσμο κ. Gilles Kepel και ο πρώην Υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Δένδιας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Δημήτρης Καιρίδης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ημερίδα αποσκοπεί στο να παρουσιαστούν οι σημαντικότερες προκλήσεις που γεννά ο θρησκευτικός ριζοσπαστισμός για την Ευρώπη, έναν χώρο ανοιχτό σε πολλά ρεύματα και κουλτούρες αλλά πληττόμενο πλέον από επιθετικές ενέργειες που επικαλούνται τον ιδεολογικό ή θρησκευτικό ριζοσπαστισμό.
Θα αναλυθούν, επίσης, οι παράγοντες που προβάλλονται ως αίτια της διάχυσης φονταμενταλισμού, όπως οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή, η διεθνής τρομοκρατία, αλλά και το έλλειμμα ενσωμάτωσης μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη, που συμβάλλει σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού. Οι προκλήσεις αυτές θα εξετασθούν υπό το πρίσμα των κοινών προκλήσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και κάθε χώρα ξεχωριστά.
Οι ομιλητές θα εξετάσουν, από θεωρητική και από πρακτική πολιτική άποψη, τις συνέπειες τέτοιων φαινομένων στην κοινωνική ειρήνη και τη δημοκρατία στην Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις συνέπειες που έχουν επιφέρει το τελευταίο διάστημα ο πόλεμος στη Συρία, οι τεράστιες προσφυγικές ροές, η αναταραχή στην Τουρκία και η γενικότερη αστάθεια τη Μέση Ανατολή.
Εκτός από τις αναλύσεις, θα υπάρξει συζήτηση με το κοινό, ώστε να ανιχνευθούν επίκαιροι κοινωνικοί προβληματισμοί και εμπειρίες που μπορούν να συμβάλουν αφενός στην πληρέστερη κατανόηση του ριζοσπαστισμού, αφετέρου στην διαμόρφωση αποτελεσματικότερων πολιτικών αντιμετώπισής του.