Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Επιδιώκουμε να απομονωθεί η Τουρκία με την τακτική που ακολουθεί», λέει ο υπεξ, Ν. Δένδιας

δένδιας
10 Οκτωβρίου 2019 / 09:18

ΑΘΗΝΑ. Θέματα όπως οι προκλήσεις της Άγκυρας στην Κύπρο, το φυσικό αέριο, ο ρόλος της Ουάσιγκτον και η τουρκική εισβολή στη Συρία, ήταν τα περιεχόμενα στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην ΕΡΤ.

O κ. Δένδιας χαρακτήρισε μεγάλο λάθος της Τουρκίας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τουρκία και συμπλήρωσε ότι είναι ένα από τα πολλά λάθη που κάνει τα τελευταία χρόνια, ότι δημιουργεί μία ζώνη εγκατάστασης προσφύγων, χωρίς η μετακίνησή τους να είναι οικειοθελής και τόνισε ότι αυτό είναι αντίθετο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ως προς τις ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν είχε ξαναϋπάρξει καταδίκη των κινήσεων της Τουρκίας και για την Κύπρο και για τις επιλογές της στην ευρύτερη περιοχή, αναφερόμενος στην επίσκεψη Πομπέο.
Σχολίασε επίσης ότι ο κ. Πομπέο ενώ ήρθε στην Αθήνα και έμεινε τρεις μέρες, στη συνέχεια δεν πήγε στην Τουρκία.
«Επιδιώκουμε να απομονωθεί η Τουρκία με την τακτική που ακολουθεί», ανέφερε ο κ. Δένδιας. Είναι ανόητες ενέργεις και αντίθετες στο διεθνές δίκαιο σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Θέλουμε να έρθει η Τουρκία κοντά στη Δύση και δεν αναφερόμαστε μόνο στο ΝΑΤΟ, αλλά σε ένα ολόκληρο τρόπο σκέψης», δήλωσε ο κ. Δένδιας, συμπληρώνοντας ότι σε αυτό υπάρχει συναντίληψη με τις ΗΠΑ και δεν ακολουθεί η Ελλάδα την πολιτική των κανονιοφόρων, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση.
Η Τουρκία χαλάει απίστευτα λεφτά και δεν θα καταφέρει τίποτα, ανέφερε και υπενθύμισε ότι ήδη υπήρξε καταδικαστική απόφαση της Ε.Ε. για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία.
Ακολούθως χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την ένταξη της Κύπρου στη Ε.Ε. με τη βοήθεια της Ελλάδας, χωρις να έχει λυθεί το Κυπριακό.
Η Ελλάδα οφείλει να προσπαθεί για επανεκκίνηση των σχέσεών της με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι με τις ενέργειες της Τουρκίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο και συμπλήρωσε ότι πρέπει η χώρα μας να τείνει χείρα φιλίας στη γειτονική χώρα και να παίξει προς αυτήν έναν «εκπαιδευτικό» ρόλο.
Για τις γεωτρήσεις δήλωσε ότι «η Τουρκία σκάβει στη λάσπη και χαλάει τη διεθνή εικόνα της». «Είναι διεθνής ταραξίας, όπου μπελάς και η Τουρκία πρώτη. Ήθελε να στείλουμε κι εμείς πολεμικό πλοίο για να φανεί σαν διμερής διαμάχη και να μας πουν να γυρίσουμε και τα δύο πλοία πίσω, ενώ τώρα φαίνεται ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Δένδιας.
Eπίσης δήλωσε πως: «η ΕΕ βεβαίως πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία στον χειρισμό των προσφύγων, όχι όμως να δώσει λεφτά στο τουρκικό κράτος, αλλά να δώσει λεφτά στις οργανώσεις που βοηθούν τους ανθρώπους, όχι να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια βίαιης μετεγκατάστασης ανθρώπων. Αυτό είναι αντίθετο στο κοινοτικό κεκτημένο».