Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε αναστολή εργασίας ο μοναδικός ηλεκτρολόγος του Αχιλλείου

αχίλλειο
15 Φεβρουαρίου 2021 / 19:45

Με αναφορές σε «διωγμό» λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας του ηλεκτρολόγου στο Αχίλλειο, τόσο η προσωρινή Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου όσο και η «πλειοψηφία των αντιπροσώπων» εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας έγινε αποδέκτης καταγγελιών του Σωματείου Εργαζομένων στο Μουσείο Αχίλλειο (Σ.Ε.Ε.Α.Δ.), στο οποίο οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας από τις 7/11/2020, με εντολή Δημόσιας Αρχής στο πλαίσιο των γνωστών υγειονομικών προβλέψεων.
Ως Διοίκηση της Εταιρείας που διαχειρίζεται το Μουσείο προβήκατε σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας περίπου στο 50% των εργαζομένων (ήτοι 22 άτομα), κρατώντας το υπόλοιπο προσωπικό ως προσωπικό ασφαλείας ενώ, συν τοις άλλοις, αυτήν την περίοδο εργάζονται και 14 συντηρητές του ΥΠΠΟΑ σε καθημερινή βάση στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης μέσω ΕΣΠΑ.
Πριν από οτιδήποτε άλλο, όμως, πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, σε συνέχεια των ήδη κατατεθειμένων σχετικών ερωτημάτων του Υπουργείου Εργασίας τα οποία παραμένουν ακόμη αναπάντητα, αν δηλαδή είχατε εξαρχής τη δυνατότητα να θέσετε το συγκεκριμένο προσωπικό σε αναστολή εργασίας, δεδομένου ότι το Μουσείο Αχίλλειο αποτελεί θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.
Επιπλέον, στις 08/02/2021 και χωρίς αιτιολόγηση, ενημερώσατε τον μοναδικό ηλεκτρολόγο του Μουσείου, σε μεσημεριανή ώρα και μετά τη λήξη του ωραρίου εργασίας του, ότι τίθεται άμεσα σε αναστολή. Ως εκ τούτου, αφήσατε ουσιαστικά μια εγκατάσταση με ηλεκτρολογικά μηχανήματα και καλωδιώσεις χωρίς καμία επίβλεψη (Υποσταθμός Μέσης Τάσης Παροχής Ρεύματος, Αντλία Πυρόσβεσης, γεννήτρια, αντλιοστάσιο, UPS, πυρανίχνευση, Βιολογικός Σταθμός, λέβητες θέρμανσης, μηχανήματα κλιματισμού).
Συμπτωματικώς ή όχι, ο συγκεκριμένος συνάδελφος είναι αντιπρόσωπος στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, μέσω του Σωματείου Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Κέρκυρας, με αποτέλεσμα να εγείρονται τα εξής σοβαρότατα ερωτήματα προς την ΕΤΑΔ και τη Διοίκηση του Μουσείου Αχιλλείου:
Γιατί εφαρμόζεται η αναστολή εργασίας τώρα στον ένα και μοναδικό ηλεκτρολόγο του Μουσείου ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα της πρώτης φάσης και της δεύτερης φάσης της καραντίνας δεν εφαρμόστηκε αναστολή;
Έπαιξε ρόλο η συνδικαλιστική δράση του συναδέλφου σε αυτή την αναστολή εργασίας;
Πώς μπορεί ένα τέτοιο μνημείο αρχιτεκτονικού κάλλους, μοναδικού στην Ελλάδα να λειτουργεί χωρίς στοιχειώδη ηλεκτρολογική επίβλεψη, ιδίως όταν υπάρχει παλαιότητα σε ηλεκτρολογικές καλωδιώσεις και μηχανήματα;
Καθιστούμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι πλέον η Εταιρεία σας φέρει την απόλυτη ευθύνη στα θέματα ασφαλείας των εγκαταστάσεων και τονίζουμε ότι θα προσφύγουμε σε όποιον φορέα της Πολιτείας χρειαστεί, προκειμένου να προστατευθεί τόσο το Μουσείο όσο και τα δικαιώματα των εργαζομένων, εφόσον δεν μεριμνήσετε για την επιστροφή στην εργασία του συγκεκριμένου συναδέλφου και μοναδικού ηλεκτρολόγου του Μουσείου αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού, για το οποίο έχουμε την άποψη ότι δεν νομιμοποιείστε να θέτετε σε καθεστώς αναστολής, εφόσον είστε φορέας που υπάγεται σε Δημόσια Αρχή.
 
Η πλειοψηφία των αντιπροσώπων
 
Για το ίδιο θέμα ανακοίνωσε εξέδωσε και η πλειοψηφία των αντιπροσώπων στην συνέλευση του Εργατικού Κέντρου: 
Σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, τέθηκε σε αναστολή εργασίας ο μοναδικός ηλεκτρολόγος του Αχιλλείου.
Οι αλλαγές που έχουν επιβληθεί στις εργασιακές σχέσεις με αφορμή την πανδημία, δίνουν την δυνατότητα στην εργοδοσία να κόβει και να ράβει σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, χωρίς να λογαριάζει τίποτα και κανέναν.
Είναι τέτοια η φόρα που έχει πάρει η εργοδοσία σε βαθμό να μην υπολογίζει τους εργαζόμενους ως ανθρώπους, αλλά μόνο ως παραγωγικές μηχανές.
Στην περίπτωση του Αχιλλείου η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, αδιαφορεί για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι 22 εργαζόμενοι της και οι 14 συντηρητές του ΥΠΠΟΑ που εργάζονται καθημερινά στον χώρο, χωρίς πλέον την απαραίτητη παρουσία του μοναδικού ηλεκτρολόγου που τέθηκε σε αναστολή τις 8/2/21.
Το μόνο που ενδιαφέρει την εταιρεία είναι να μειώσει το λεγόμενο απ την εργοδοσία εργατικό κόστος και ενδεχομένως να ‘’λύσει’’ η διοίκηση και άλλου είδους ζητήματα αξιοποιώντας τα εργαλεία των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
Καλούμε το ΚΕΠΕΚ να παρέμβει άμεσα, ώστε να ανακληθεί η απαράδεκτη αυτή απόφαση της διοίκησης του Αχιλλείου και παράλληλα να προχωρήσει σε ελέγχους στους εργασιακούς χώρους και τα ενεργά εργοτάξια στην Κέρκυρα, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη νέων εργατικών ατυχημάτων.
 Καλούμε παράλληλα τους εργαζόμενους να μην διστάζουν να μας ενημερώνουν για ανάλογες καταστάσεις στους χώρους εργασίας.
Μόνον έτσι θα προλάβουμε νέα εργατικά ατυχήματα όπως αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα με τον εργάτη του καλαθοφόρου και τον οικοδόμο.