Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρατηρητήριο Covid19: Αναλυτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα Δεκεμβρίου για την Κέρκυρα

Παρατηρητήριο
18 Δεκεμβρίου 2020 / 14:26

Μειωμένα κρούσματα και νοσηλείες σε σχέση με τον Νοέμβριο - Χρειάζεται επιμονή ώστε να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα η διασπορά του ιού στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την επικαιροποιημένη έκθεση του Δεκεμβρίου δημοσίευσε το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19:

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο , προκύπτει σταθεροποίηση της επιδημίας στην Κέρκυρα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.  Τόσο ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και οι νοσηλείες στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας έχουν μειωθεί σε σχέση με το Νοέμβριο, όταν η διασπορά του ιού στον πληθυσμό του νησιού έτεινε να γίνει ανεξέλεγκτη. Αναλυτική παρουσίαση της επιδημιολογικής εικόνας COVID-19 στην Κέρκυρα  μέχρι και την 15/12 υπάρχει σε επικαιροποιημένη έκθεση, που έχει  αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Η εφαρμογή του γενικευμένου lock down βρήκε την Κέρκυρα σε πρωιμότερη φάση του επιδημικού κύματος, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Έτσι αποφύγαμε τη δραματική έκρηξη της επιδημίας, που παρατηρήθηκε σ’ αυτές τις περιοχές, παρότι στις αρχές Νοεμβρίου καταγραφόταν μεγάλη αύξηση της διασποράς του ιού και στην Κέρκυρα.  Η φάση σταθεροποίησης της επιδημίας στην οποία βρισκόμαστε τώρα, παρέχει την ευκαιρία για εξαγωγή συμπερασμάτων και προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενός πιθανού τρίτου κύματος στη διάρκεια του χειμώνα. 

Από τον τρόπο που εξελίχθηκε και αντιμετωπίστηκε το δεύτερο επιδημικό κύμα, φάνηκε και στη χώρα μας, όπως είχε ήδη φανεί σε πολλές χώρες, πως όταν η διασπορά του ιού στην κοινότητα ξεπεράσει ορισμένα επίπεδα, είναι αδύνατον να ελεγχθεί στη συνέχεια χωρίς το «κλείσιμο» της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Επί πλέον στη Βόρεια Ελλάδα διαπιστώθηκε με ιδιαίτερα οδυνηρό τρόπο, ότι αν τα μέτρα αυτά καθυστερήσουν 1-2 εβδομάδες, σε σχέση με την τοπική κατάσταση, η επιδημία εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα. Σ’ αυτή την περίπτωση ο περιορισμός της μέσω του lock down επιτυγχάνεται με αργό και επώδυνο τρόπο, εξαντλώντας το σύστημα υγείας και στοιχίζοντας μεγάλο αριθμό θανάτων. Οι περιοχές που απέφυγαν τη δραματική αυτή εξέλιξη, είναι αυτές που εισήλθαν στην περίοδο του lock down σε μια φάση σχετικά μικρότερης διασποράς του ιού.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν έχει μεγάλη σημασία να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα η διασπορά του ιού στην Κέρκυρα, καθώς αρχίζουν να χαλαρώνουν κάποια μέτρα και  πλησιάζουμε στην περίοδο των γιορτών με την αυξημένη κινητικότητα που τη συνοδεύει. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εντατική ανίχνευση και τον έλεγχο των κρουσμάτων, τη συστηματική ιχνηλάτηση και την προσωρινή απομόνωση των κρουσμάτων, στη φάση που η επιδημία είναι σε σχετική ύφεση, και πριν αρχίσει να εξελίσσεται με εκθετικούς ρυθμούς.

Μεγάλη σημασία θα έχει επίσης η συμπεριφορά των πολιτών, η τήρηση των μέτρων προφύλαξης και η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων και συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους στη διάρκεια των γιορτών.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος  στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη χώρα μας. Τα εμβόλια για την πρόληψη της COVID-19 αναμένεται να αποτελέσουν το αποφασιστικό μέσο για τον έλεγχο της επιδημίας.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος θα αρχίσουν να φαίνονται μετά το τέλος του χειμώνα, καθώς θα χρειασθεί να έχει εμβολιασθεί σημαντικό μέρος τους πληθυσμού, και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, για να ανακοπεί η διασπορά του ιού, χωρίς την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Μέχρι τότε θα χρειασθεί ιδιαίτερη προσπάθεια και υπομονή, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες ενός πιθανού τρίτου κύματος, τους χειμερινούς μήνες.

Επιδημιολογικά δεδομένα:

Το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, συνεχίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο, σε πραγματικό χρόνο και σε καθημερινή βάση. Η σημερινή έκθεση αποσκοπεί σε επικαιροποίηση της εικόνας, που παρουσιάστηκε με την προηγούμενη έκθεση, που αναρτήθηκε στις 18/11/2020.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, το Παρατηρητήριο έχει καταγράψει 322 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19, ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους της Κέρκυρας και 109 ανάμεσα σε επσκέπτες, από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 15/12/2020.

Συνολικά 64 ασθενείς νοσηλεύτηκαν (19.9 % του συνόλου των κρουσμάτων). Επίσης έχουν σημειωθεί 8 θάνατοι μεταξύ μονίμων κατοίκων από τους οποίους 2 στο πρώτο κύμα της επιδημίας και 6 στο δεύτερο κύμα. Έχει σημειωθεί ένας ακόμη θάνατος σε κάτοικο Ιωαννίνων, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και 3 θάνατοι αλλοδαπών επισκεπτών, δύο στο Νοσοκομείο και ένας μετά από διακομιδή στη Γερμανία.

Ως επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να θεωρούνται όλες οι περιπτώσεις, στις οποίες η διάγνωση έχει τεθεί εργαστηριακά με μοριακή μέθοδο RT– PCR, σε εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους SARS-CoV-2 και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν. Τέτοια εργαστήρια υπάρχουν στην Κέρκυρα τόσο στο Δημόσιο Νοσοκομείο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Σε αυτά προστίθενται και τα κρούσματα, που ανιχνεύονται από τις δειγματοληψίες που διενεργούν τα συνεργεία της Κινητής Ομάδας Υγείας του ΕΟΔΥ στην Κέρκυρα, και αποστέλλονται για εξέταση στην Αθήνα.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου

Στη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου, το Παρατηρητήριο κατέγραψε συνολικά 11 νέα κρούσματα ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους, που επιβεβαιώθηκαν σε εργαστήρια της Κέρκυρας, τα οποία διενεργούν το μοριακό τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2. Δεν καταγράφηκαν επί πλέον νέα κρούσματα από τις δειγματοληψίες που διενεργεί η Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ στην Κέρκυρα, στα πλαίσια ιχνηλατήσεων ή μαζικών εξετάσεων σε ομάδες πολιτών. Ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων εμφανίζεται σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το Νοέμβριο.

Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου έγιναν 3 εισαγωγές ασθενών μόνιμων κατοίκων Κέρκυρας. Το Νοέμβριο είχαν γίνει συνολικά 34 εισαγωγές, και σημειώθηκαν 6 θάνατοι. Τον Οκτώβριο είχαν γίνει συνολικά 13 εισαγωγές μονίμων κατοίκων της Κέρκυρας και το Σεπτέμβριο 5, ενώ δεν είχαν σημειωθεί ανάμεσα τους θάνατοι. Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου επίσης δεν σημειώθηκε στην Κέρκυρα κανένας θάνατος σχετιζόμενος με COVID-19.

Από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσα στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας προκύπτει ότι 130 (40.4%) ήταν γυναίκες και 192 (59.6%) ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 46.1 έτη , 44.4 στις γυναίκες και 47.2 στους άνδρες. Η κατανομή κατά φύλο και ομάδες ηλικιών φαίνεται στον πίνακα.

Κατανομή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 κατά φύλο και ομάδες ηλικιών στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυραςστο διάστημα 30/5 έως 15/11

 

 

0-17

18-39

40-64

65+

Σύνολο

Άνδρες

6 (3.3%)

61 (33.3%)

78 (42.6%)

38 (20.8%)

183 (100%)

Γυναίκες

3 (2.3%)

50 (38.8%)

54 (41.9%)

22 (17.1%)

129 (100%)

Σύνολο

9 (2.9%)

111 (35.6%)

132 (42.3%)

60 (19.2%)

312 (100%)

  • Σε 9 άνδρες και 1 γυναίκα δεν είναι γνωστή η ηλικία