Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Φουντώνει» πάλι η πανδημία στην Κέρκυρα

Κρούσματα
20 Ιουνίου 2022 / 11:41

Η έξαρση των κρουσμάτων δεν αποτυπώνεται, για την ώρα τουλάχιστον, στις νοσηλείες στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού καταγράφεται και στην Κέρκυρα τις τελευταίες ημέρες, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτυπώνεται, για την ώρα τουλάχιστον, στις νοσηλείες στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Μάλιστα παρότι το νησί των Φαιάκων είχε πετύχει υψηλά ποσοστά ανοσίας, λόγω εμβολιασμού αλλά και νόσησης του πληθυσμού, ωστόσο με την πάροδο των μηνών ατόνησαν, με αποτέλεσμα η προστασία που προσφέρεται απέναντι στις νέες παραλλαγές της Ο να είναι περιορισμένη.

«Υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων τόσο στην Ευρώπη όσο και πανελλαδικά αλλά και στην Κέρκυρα, όπου από τα χαμηλά ποσοστά που είχαμε πετύχει στο νησί τον Μάιο, παρατηρείται μέσα στον Ιούνιο μια αναζωπύρωση. Δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια πώς θα εξελιχθεί η πανδημία μέσα στο καλοκαίρι, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα υπάρχουν εξάρσεις. Παρότι μάλιστα το σενάριο προβλέπει ένα νέο κύμα της πανδημίας μέσα στο φθινόπωρο, δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα προκύψουν το καλοκαίρι», τόνισε στην «Ε», ο επιδημιολόγος Γιάννης Αλαμάνος.

Οι νοσηλείες

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι παρά την τοπική αύξηση των κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών, θα δημιουργήσει αναταραχή στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, οι νοσηλείες ήταν περιορισμένες όλο το προηγούμενο διάστημα στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, χωρίς να παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα στις εισαγωγές. Βέβαια από την περασμένη Παρασκευή, όπου στην ΜΕΛ νοσηλευόταν μόνο ένα περιστατικό, μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν πέντε νέες εισαγωγές χωρίς όμως να αφορούν σε κάποιο σοβαρό περιστατικό. Αν σχετίζονται πάντως οι νοσηλείες αυτές, με την άνοδο των κρουσμάτων ή ήταν τυχαίο το γεγονός, αναμένεται να διαπιστωθεί τις επόμενες ημέρες.

666 νέες μολύνσεις σε μια εβδομάδα

Η εβδομάδα πάντως που μας πέρασε, κατέγραψε αρνητικό αριθμό κρουσμάτων, με τις νέες μολύνσεις στην Κέρκυρα, να ανέρχονται στις 666 το διάστημα 14 – 19 Ιουνίου, σύμφωνα με τις καθημερινές επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Αντιθέτως τον προηγούμενο μήνα τα κρούσματα είχαν περιοριστεί σε πολύ σημαντικό βαθμό.

Οι λόγοι

Αναφερόμενος πάντως στους λόγους για τους οποίους παρατηρείται αυτή η έξαρση νέων μολύνσεων στην Κέρκυρα, η οποία σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, κατατάσσεται ανάμεσα στις οχτώ τουριστικές περιοχές της χώρας, με αύξηση της διασποράς, ο κ. Αλαμάνος αναφέρθηκε στη μεγάλη χαλάρωση των μέτρων, στην αυξημένη κινητικότητα λόγω τουρισμού αλλά και στην ανοσία του πληθυσμού που πλέον έχει ατονήσει.

«Ένας λόγος πιθανόν να είναι η χαλάρωση των μέτρων όχι μόνο των υποχρεωτικών που ήταν λίγα αλλά και στη συμπεριφορά του κόσμου, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας που δεν κάνει χρήση μάσκας. Μάλιστα τα άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα ακόμη στους κλειστούς χώρους, εκεί που υπάρχει συνωστισμός, ακόμη και εκεί που δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της.

Επίσης παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα, λόγω τουρισμού και κινητικότητα και του τοπικού πληθυσμού μέσα στο νησί που αυξάνει την μεταδοτικότητα. Επιπλέον η υψηλή ανοσία στον πληθυσμό λόγω εμβολιασμού και νόσησης βοήθησαν στον περιορισμό και στην υποχώρηση της πανδημίας. Ωστόσο επειδή έχει παρέλθει διάστημα από τότε η προστασία απέναντι στις νέες παραλλαγές της Ο είναι περιορισμένη», σχολίασε ο κ.Αλαμάνος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ