Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σκουπιδότοπος (και) η Λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου (video-photos)

Λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου
04 Δεκεμβρίου 2020 / 18:28

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σπαρμένη με σκουπίδια είναι η παραλίμνια έκταση στη Λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου, όπως αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός αναγνώστριας του enimerosi.com.

Παντός είδους απορρίμματα, στρώματα και βέβαια πλαστικά, που είναι και ιδιαιτέρως επικίνδυνα για τα ενδημικά είδη πανίδας.    



Πρόκειται για τον μεγάλο και πολύπαθο υγρότοπο που περιβάλλει το Αεροδρόμιο "Ιωάννης Καποδίστριας", ενώ λίγες εκατοντάδες μέτρα παρακάτω βρίσκεται το Ποντικονήσι, το διασημότερο ίσως τοπόσημο της Κέρκυρας και ιστορική ατραξιόν από τις απαρχές ακόμα του τουρισμού στην Ελλάδα. 





Ωστόσο, αποτελεί ακόμα μία θλιβερή περίπτωση εγκατάλειψης "προστατευόμενης" περιοχής NATURA.  Παρόμοιες αποκαρδιωτικές εικόνες είχε καταγράψει το enimerosi.com και στις Αλυκές Λευκίμμης, που συχνά τραβούν τα βλέμματα με την άφιξη των λυγερόκορμων φλαμίγκο...  



Μέχρι σήμερα κανένας Δήμος ή  Φορέας Διαχείρισης, δεν έχει ασχοληθεί συστηματικά με τον καθαρισμό των ακτών και των υγροτόπων. Ενίοτε διοργανώνονται εθελοντικοί καθαρισμοί, κάτι που δεν αποτελεί συστηματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στον υγρότοπο έχουν καταγραφεί 4 είδη αμφιβίων και 11 είδη ερπετών, ενώ και λόγω έκτασης είναι πολύ σημαντικός και για τα μεταναστευτικά πουλιά. Ειδικά κατά τους μεταναστευτικούς μήνες παρατηρείται στις όχθες της Λιμνοθάλασσας Χαλικιόπουλου σημαντικός αριθμός σπάνιας ορνιθοπανίδας, όπως είναι για παράδειγμα ο αγριοτσικνιάς, ένα από τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη.

Περίπου το 50% το υγρότοπου βρίσκεται εντός των ορίων Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (GR2230005), (Ν. 3937/2011, ΦΕΚ 60/Α/2011) ενώ το σύνολο της οριοθετημένης έκτασης χαρακτηρίζεται ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά.
 
**Video - Photos: Μαρία Μπούα