Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Φ. Βάκη για την τραγική επέτειο του γερμανικού βομβαρδισμού της Κέρκυρας

Φωτεινή Βάκη
13 Σεπτεμβρίου 2016 / 17:24

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Συμπληρώνονται 73 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Κέρκυρας από γερμανικά αεροπλάνα στις 14 Σεπτεμβρίου 1943. Μια τραγική επέτειος που μας υπενθυμίζει πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Διότι το τέρας του φασισμού και του ναζισμού - το μεγαλύτερο τέρας που γνώρισε ο ανθρώπινος πολιτισμός- εξακολουθεί και σήμερα να καταβάλλει προσπάθειες δριμείας επαναφοράς του.
 
Ο βομβαρδισμός και η παράδοση της πόλης της Κέρκυρας στις φλόγες αποτελεί μία από τις τραγικότερες σελίδες της ιστορίας του νησιού. Οικογένειες ξεκληρίστηκαν, οι Κερκυραίοι θρήνησαν τον χαμό των ανθρώπων τους, των σπιτιών, των ναών τους, την καταστροφή της πόλη τους.
 
Τα σημάδια από τη “σταύρωση” της Κέρκυρας είναι εμφανή σε πολλά σημεία του ιστορικού κέντρου, κρατώντας τις μνήμες αναλλοίωτες. Ένα σημαντικότατο κομμάτι του κερκυραϊκού πολιτισμικού πλούτου καταστράφηκε: το ιστορικό Δημοτικό Θέατρο (μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου), η Εβραϊκή συνοικία, η Ιόνιος Ακαδημία, ο καθολικός ναός της Παναγίας της Ευαγγελίστριας (Annunziata), ο Μαρκάς (η ανοιχτή λαϊκή αγορά στη Σπηλιά), πλήθος ιστορικών αρχείων και ο κατάλογος συνεχίζεται μακρύς… Τη νύχτα που η πόλη τυλίχτηκε στις φλόγες, χάθηκε ένα κομμάτι της ζωντανής – κτηριακής ιστορίας της χώρας.
 
Αυτή τη μέρα, θυμόμαστε την καταστροφή και εμμένουμε στις ανθρωπιστικές μας αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης, της ισότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης. Για όλα αυτά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».