Πέμπτη 19.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νίκος Στογιάννος: Ένας Κερκυραίος επιστήμονας στο City University of London

Στογιάννος Νίκος
11 Οκτωβρίου 2020 / 10:26

Επελέγη ανάμεσα σε μια πλειάδα υποψηφίων απ΄ όλο τον κόσμο από το περίφημο βρετανικό πανεπιστήμιο και καλείται να φέρει εις πέρας μια ιδιαίτερα απαιτητική αποστολή

Το επάγγελμα του Τεχνολόγου Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας είναι ενα διαρκώς εξελισσόμενο επάγγελμα, το οποίο πάει πάντα χέρι-χέρι με την εξελίξη της τεχνολογίας. Στη χώρα μας ο κλάδος γνωρίζει κάθε μέρα και περισσότερη αναγνώριση, ενώ το επιστημονικό επίπεδο βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιλογή ενός Έλληνα επιστήμονα, ενός «δικού μας» παιδιού, του Κερκυραίου Νίκου Στογιάννου, από το βρετανικό πανεπιστήμιο City University of London, προκειμένου να καλύψει τη θέση του ερευνητή σ' ένα άκρως απαιτητικό project.

who is who

Ο Νίκος Στογιάννος γεννήθηκε πριν από 35 χρόνια στην Κέρκυρα. Είναι πτυχιούχος Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας απο το ΑΤΕΙ Αθηνών (νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής).

Από το 2017 είναι διορισμένος στο Τμήμα Απεικονίσεων του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας έχοντας... γράψει, ήδη, στο κοντέρ του 11 χρόνια προϋπηρεσία σε ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα. Έχει εργαστεί σε κλινικές, διαγνωστικά εργαστήρια και Νοσοκομεία, σαν Τεχνολόγος σε τμήματα Υπολογιστικής και Μαγνητικής Τομογραφίας, Μαστογραφίας, Οστικής Πυκνότητος, αλλά και χειρουργικές αίθουσες.



Απέκτησε τον τίτλο «Master of Science in Magnetic Resonance Imaging» κάνοντας μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην απεικόνιση με Μαγνητική Τομογραφία στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο Anglia Ruskin University.

Ο Νίκος Στογιάννος έχει πλούσια ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα έχοντας δημοσιεύσει άρθρα και έρευνες σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Το πρόσφατο άρθρο του μάλιστα, με τίτλο «COVID-19 in the radiology department: What radiographers need to know» στο αγγλικό περιοδικό Radiography, φιγουράρει τους τελευταίους τέσσερις μήνες στη θέση #1 του περιοδικού.

Παράλληλα, εργασίες του Κερκυραίου επιστήμονα έχουν αναρτηθεί σε Ευρωπαϊκά συνέδρια Ακτινολογίας, ενώ έχει δώσει ομιλίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η πρόκληση του Λονδίνου

Ο Νίκος Στογιάννος εδώ και μια εβδομάδα (σ.σ. από τις 5 Οκτωβρίου 2020) ανήκει στο δυναμικό του City University of London κατέχοντας τη θέση του Research Assistant στο τμήμα του Radiography.

Μια θέση, η οποία αποτέλεσε «μήλον της Έριδος» για πολλούς υποψήφιους απ' ολόκληρο τον κόσμο, τελικά όμως κατέληξε σε κερκυραϊκά χέρια, σ' αυτά του Νίκου Στογιάννου, ο οποίος πλέον έχει μια ιδιαίτερα απαιτητική, αλλά ταυτόχρονα και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποστολή να φέρει εις πέρας. Ποια είναι αυτή;

«Η αποστολή μου στο City University of London είναι να εκπονήσω μια έρευνα σχετικά με την Μαγνητική Τομογραφία στους ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού. Στο ερευνητικό αυτό team, προισταμένη μου και υπεύθυνη είναι η -επίσης Ελληνίδα- Δρ. Χριστίνα Μαλαματένιου, καθηγήτρια στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, συνάδελφος και πρωτοπόρος στην έρευνα, που αφορά το επάγγελμα μας», τονίζει στο enimerosi.com ο Νίκος Στογιάννος, με την υπσημείωση πως δεν επιτρέπεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την εν λόγω έρευνα, την οποία έχει αναλάβει, καθώς είναι θέμα απορρήτου του λονδρέζικου πανεπιστημίου. 



Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμενο ερευνητικό project, είναι χορηγία του Society and College of Radiographers, μια αγγλικής Επαγγελματικής Ένωσης η οποία αριθμεί πάνω απο 25 χιλιάδες μέλη.

«Ευελπιστώ οτι η έρευνα αυτή θα βοηθήσει πάρα πολύ τους συναδέλφους μου ανά τον κόσμο, θα ρίξει φως στις δυσκολίες και ιδιαιτερότητες του θέματος και θα δώσει μια νέα οπτική στον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών στο φάσμα του αυτισμού κατά την απεικόνιση με Μαγνητικό Συντονισμό», υπογραμμίζει ο Νίκος Στογιάννος, ο οποίος με δυσκολία μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του για την αποστολή που έχει αναλάβει στο φημισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο, το οποίο μετρά 126 χρόνια ζωής (σ.σ. έτος ίδρυσης 1894).

«Θεωρώ οτι η έρευνα, σε κάθε της μορφή, αν εκπονείται με την κατάλληλη και αυστηρή μεθοδολογία, είναι το κλειδί για την επίλυση πολλών προβλημάτων, αλλά και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Άλλωστε η πανδημία του SARS-CoV-2 μάς δίδαξε οτι χωρίς έρευνα, δεν γίνεται να έχουμε την γνώση ν' αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις και βέβαια μας υπενθύμισε πόσο ζωτικής σημασίας είναι», επισημαίνει ο Κερκυραίος ερευνητής.

Όπως ευχήθηκε ο Νίκος Στογιάννος στέλνοντας παράλληλα μέσω του enimerosi.com το δικό του μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, «Ελπίζω στο μέλλον να δούμε πολλούς συναδέλφους να πρωτοπορούν στον τομέα της έρευνας, αλλά και την πολιτεία να στηρίζει με τα κατάλληλα μέσα και κονδύλια ερευνητικές δραστηριότητες μεγάλου βεληνεκούς».