Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ναι στην κρουαζιέρα με ασφάλεια και ελευθερία κίνησης

κρουαζιέρα
26 Αυγούστου 2020 / 18:09

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με δυο συσκέψεις «απάντησε» η κερκυραϊκή πλευρά στο ενδεχόμενο της χειραγώγησης των επιβατών κρουαζιεροπλοίων μετά την αποβίβασή τους.

Αυτό ανέκυψε από την απαίτηση εταιρείας να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην οργανωμένη εκδρομή εξόδου τους (και) από το κερκυραϊκό λιμάνι, με την επίκληση του υγειονομικού κινδύνου και σε επίρρωση ανάλογης συμφωνηθείσας συμπεριφοράς με άλλους μεσογειακούς λιμένες.


 
Στην πρώτη σύσκεψη των εκπροσώπων Φορεών και Υπηρεσιών που έγινε το μεσημέρι στο Επιμελητήριο, όλοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προοπτική της χειραγωγημένης εξόδου των ημερήσιων τουριστών από την κρουαζιέρα. Τόνισαν ότι ο πιλοτικός χαρακτήρας αυτής της συμπεριφοράς προοιωνίζεται τη μεταφορά μοντέλου all inclusive από την ξενοδοχία και στην κρουαζιέρα, έτσι που σ' αυτήν την συναλλαγή στην Κέρκυρα να επιμερίζεται κυρίως το κόστος και στις εφοπλιστικές εταιρείες το όποιο όφελος, με την επίκληση των περιοριστικών μέτρων και στο όνομα της βιωσιμότητας του πλου.

 
Είπαν
 
Κ. Μουζακίτης (πρόεδρος της Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας): Μας προβληματίζει το γεγονός ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα μοντέλο καθοδηγούμενης κρουαζιέρας. Ακόμα και ο όρος «πιλοτική» μάς κάνει ν' ανησυχούμε για τα νέα δεδομένα που θέλουν να δημιουργήσουν οι εταιρείες της κρουαζιέρας
Κ. Τσουμάνης (Υπ. τουρισμού): Σαφώς και προβληματιζόμαστε για τον όρο «πιλοτική» κρουαζιέρα. Δεν μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο μοντέλο, καθώς είναι αντίθετο στην ελληνική νομοθεσία περί αθέμιτου ανταγωνισμού. Πρόκειται για σαφώς προδιαγεγραμμένη κατευθυνόμενη αγορά και ο νόμος δεν επιτρέπει τέτοιες κινήσεις
Δ. Διαβάτης (AOCTA): Ας είμαστε ειλικρινείς αν θέλουμε πράγματι την κρουαζιέρα. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, η κρουαζιέρα και οι εταιρείες της έχουν πληγεί 100% από τον κορωνοϊό. Επιχειρούν να επαναδραστηριοποιηθούν και πρέπει όλοι να συμβάλουμε ώστε ν' αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού απέναντι τους. Οι πελάτες της κρουαζιέρας δεν πρόκειται να δεχθούν «κλειστές» κρουαζιέρες, όταν επιστρέψει με το καλό η κανονικότητα. Ας κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι να ξεκινήσουν και πάλι οι κρουαζιέρες.


 
Π. Βαρούχας (αντιδήμαρχος τουρισμού): Πρέπει ν' αποφύγουμε έντονες αντιδράσεις και ακραίες συμπεριφορές (π.χ. αποκλεισμό του λιμανιού) διότι απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί στο επικοινωνιακό επίπεδο. Φανταστείτε ένα δημοσίευμα στον ξένο Τύπο ότι οι Κερκυραίοι δεν θέλουν την κρουαζιέρα... Η κρουαζιέρα είναι απαραίτητη για την οικονομία μας. Ως δημοτική Αρχή επιθυμούμε να υπάρχει αρμονία στην αγορά, νομιμότητα και οι δημότες να είναι χαρούμενοι. Μ' αυτό ως δεδομένο μάς προβληματίζει αυτό το «πιλοτικό» μοντέλο που θέλουν να προωθήσουν οι εταιρείες κρουαζιέρας. Δυστυχώς, όμως, συζητάμε χωρίς να υπολογίζουμε τον... ξενοδόχο, καθώς το τουριστικό μας προϊόν εξαρτάται από το εξωτερικό σε ποσοστό τουλάχιστον 80%. Οι direct πελάτες μας δεν ξεπερνούν το 20%, άρα οι αποφάσεις των ξένων κυβερνήσεων, των διεθνών tour operators, των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων κτλ μάς δεσμεύουν σε μεγάλο βαθμό. Είδατε τι έγινε με την οδηγία της Ιταλίας για τους τουρίστες στην Ελλάδα, σήμερα υπήρξε παρόμοια απόφαση στη Νορβηγία και βέβαια είμαστε εν αναμονή της απόφασης των Βρετανών για το αν θα μπαίνουν οι τουρίστες από την Ελλάδα σε καραντίνα.
 
Ο ΟΛΚΕ
 
Την στάση των Φορέων επισφράγισε, εμμέσως πλην σαφώς, η διοίκηση του ΟΛΚΕ, που πραγματοποίησε την ίδια ώρα με του Επιμελητηρίου σύσκεψη αρμοδίων παραγόντων με αντικείμενο την ελληνική υγειονομική εργαλειοθήκη, που ισχύει (και) στην Κέρκυρα ανάμεσα στα έξι, πιλοτικά λιμάνια για την κρουαζιέρα.



Ζερβόπουλος, Στεφανίδης, Χονδρογιάννης, κατά την παράδοση - παραλαβή της Διοίκησης του ΟΛΚΕ

Σύμφωνα με αυτό το πρωτόκολλο, όπως επιβεβαίωσε, μιλώντας στο enimerosi.com, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ, Σπ. Ζερβόπουλος, πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ασφάλειας των επιβατών και των επισκεπτών του νησιού από το λιμάνι. Μια διασταλμένη ερμηνεία αυτής της δήλωσης θα μπορούσε να είναι ότι όποιος περνάει από την πύλη εισόδου στην Κέρκυρα υπό τις ως άνω υγειονομικές προϋποθέσεις μπορεί να πάει όπου θέλει. Γεγονός που βρίσκεται στον αντίποδα των ισχυρισμών και των επιδιώξεων των εταιρειών κρουαζιέρας.
Το σίγουρο είναι ότι για τον έναν ή τον άλλον λόγο, δεν φαίνεται να ξεκινάει για την Κέρκυρα η περίοδος των κρουαζιερών ούτε έστω καθυστερημένα. Κι αυτό αποδίδεται όχι τόσο στα διάσταση πρωτοκόλλων και προσδοκιών απόδοσης αλλά στην ταξιδιωτική οδηγία π.χ. της Ιταλίας που επιβάλει αυστηρούς ελέγχους και καραντίνα κατά περίπτωση, στους επαναπατριζόμενους τουρίστες, και της κρουαζιέρας. Γι' αυτό άλλωστε και μια εκ των γνωστών εταιρειών επέλεξε να ξεκινήσει τους πλόες με αποκλειστικά Ιταλούς επιβαίνοντες και σε αποκλειστικά και μόνον, ιταλικά λιμάνια.