Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θαρθεί ή όχι το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στην Κέρκυρα;

κρουαζιέρα
22 Αυγούστου 2020 / 16:15
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ξεκίνησε δειλά η περίοδος στην Μεσόγειο. Στην Κέρκυρα από την επόμενη Κυριακή (30/8). Διαφωνούν, τοπικοί, εμπορικοί φορείς με το πρωτόκολλο των εταιρειών για την αποβίβαση των επιβατών, που θεωρούν χειραγωγημένο.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανοίγει ή δεν ανοίγει η κρουαζιέρα; Σύμφωνα τουλάχιστον με την σχετική ανακοίνωση της MSC Cruises, το πρώτο κρουαζιερόπλοιο για το 2020 θα πιάσει Κέρκυρα την επόμενη Κυριακή 30 Αυγούστου.
Ενόψει του γεγονότος, ο ΟΛΚΕ συγκάλεσε σύσκεψη των εμπλεκομένων, κυρίως ανάμεσα στις Υπηρεσίες των λιμενικών Αρχών και της εταιρείας για την συμφωνία επί των πρωτοκόλλων και των συμπεριφορών, υγειονομικών αναφορών και οικονομικού ενδιαφέροντος, βεβαίως.

Ελεγχόμενη αποβίβαση

Σ' αυτό το τελευταίο, διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων ανάμεσα στην εταιρεία και τους επαγγελματικούς, εμπορικούς φορείς της πόλης. Κυρίως διότι η MSC Cruises, όπως είναι αλήθεια και άλλες εταιρείες κρουαζιέρων το κάνουν, συνδέει την έξοδο των επιβατών στο λιμάνι με την συμμετοχή τους σε μια και μόνη οργανωμένη από την ίδια, εκδρομή. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η αντίδραση των εκπροσώπων των επαγγελματικών φορέων είχε το περιεχόμενο «δεν θα συμφωνήσουμε, ενώ εμείς θα πάρουμε το ρίσκο, οι τουρίστες δεν θα αφεθούν εντέλει, ανεμπόδιστα, να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της πόλης». Ο αντίλογος ήταν «πως τουλάχιστον έτσι, ακόμα και καθυστερημένα, ανοίγει η κρουαζιέρα για το νησί και πως θα υπάρξουν κλάδοι της οικονομίας που θα έχουν λαμβάνειν από την οργανωμένη εκδρομή (λεωφορεία, ξεναγοί κ.α. παρεμφερή επαγγέλματα).

Η «ταξιδιωτική Οδηγία»

Η υπόθεση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και συνεκτιμάται υποχρεωτικά με την ισχύ της γνωστής Οδηγίας για τον έλεγχο των επαναπατριζομένων τουριστών στην Ιταλία, γεγονός που δυσκολεύει αντικειμενικά και την κρουαζιέρα σε λιμάνια εκτός Ιταλίας.

Τι κάνει η Costa Cruises
 
Γι' αυτό άλλωστε και η άλλη γνωστή και στην Κέρκυρα εταιρεία κρουαζιέρων, η Costa Cruises ξεκινάει με μόνον δύο νέα δρομολόγια, μόνο για Ιταλούς επιβάτες, και μόνο σε ιταλικά λιμάνια. Όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως, θα αποβιβάζονται μόνον για οργανωμένες εκδρομές από την Costa Cruises.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, από τις 6 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου, η Costa Deliziosa αναχωρεί κάθε Κυριακή από την Τεργέστη, με προσεγγίσεις στο Μπάρι και το Μπρίντιζι στην Απουλία, το Corigliano-Rossano στην Καλαβρία, τις Συρακούσες και την Κατάνια στη Σικελία.
Στις 19 Σεπτεμβρίου, το Costa Diadema θα φύγει από τη Γένοβα και θα προσεγγίσει στο Civitavecchia / Rome, Naples, Palermo, Cagliari και La Spezia.
Στο μεταξύ το MSC Grandiosa βρέθηκε την Παρασκευή 21 Αυγούστου στη Βαλέτα (Μάλτα) για την πρώτη πρώτη προσέγγιση του πρώτου κρουαζιεροπλοίου γι' αυτό το καλοκαίρι.



Οι λιμενικές Αρχές και η MSC Cruises συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου συμπεριφοράς, σύμφωνα με το οποίο και με βάση την σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, δεν επιτρέπεται στους επισκέπτες να πάνε στην ξηρά ανεξάρτητα, αλλά μόνο σε οργανωμένες εκδρομές, προστατεύοντας έτσι τις κοινότητες που επισκέπτονται. (Σ.σ. Αυτή ακριβώς η διατύπωση προκαλεί την αντίδραση των κερκυραϊκών, εμπορικών φορέων).

Το πρωτόκολλο GPH
 


Αναφερόμενος σ' αυτό ακριβώς ο Emre Sayin, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Ports Holding Plc με αφορμή την προσέγγιση του MSC Grandiosa στη Βαλέτα, δήλωσε: «Για μια εταιρεία όπως η δική μας, η οποία χειρίζεται χιλιάδες κρουαζιέρες σε ένα κανονικό έτος, μια προσέγγιση σε λιμάνι δεν φαίνεται τόσο σημαντική. Αλλά αυτή η γίνεται σημαντικό ορόσημο, επειδή είναι η πρώτη διεθνής προσέγγιση σε ένα από τα 19 λιμάνια κρουαζιέρας που λειτουργούμε αφού ολόκληρος ο κόσμος «κλειδώθηκε» ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Θεωρώ επίσης παρηγορητικό ότι τα μέτρα υπερβαίνουν οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα: Όλοι οι συμμετέχοντες στο ταξίδι περνούν τεστ είτε στο πλοίο είτε στο λιμάνι. Αυτό διευκολύνει τη διαχείριση τόσο στο πλοίο όσο και στις τοπικές κοινότητες που επισκέπτονται οι επιβάτες. Ως GPH, είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τους επισκέπτες της κρουαζιέρας, υιοθετώντας πρωτόκολλα τα οποία έχουν διαπιστευτεί με τη σφραγίδα «Safe Travel» από το συμβούλιο του Παγκόσμιου Ταξιδιού και Τουρισμού. Τα λιμάνια GPH που έχουν ήδη διαπιστευτεί είναι η Βαρκελώνη, η Μάλαγα, η Αντίγκουα, το Κουσάντασι, το Μπόντρουμ, το Ζαντάρ και φυσικά η Βαλέτα».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.