Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Ομάδα Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας για τη δράση στον Ερημίτη

Ερημίτης
21 Ιουνίου 2020 / 18:37

«Ασπίδα προστασίας του Ερημίτη και του περιβάλλοντος στο νησί μας η συμμετοχή και η αγωνιστική συσπείρωση του λαού!», λέει η Ομάδα Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας

ΕΡΗΜΙΤΗΣ (ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ).  Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομάδα Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας σχετικά με τις κινητοποποίησεις του Σαββάτου (20/6) στον Ερημίτη.

Αναλυτικά:

«Με αγωνιστικό φρόνημα συμμετείχαν εργαζόμενοι, επαγγελματίες, κάτοικοι της περιοχής, φοιτητές και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων με τις οικογένειές τους, στην δράση μας, που έγινε το Σάββατο 20 Ιούνη στο Αυλάκι του Ερημίτη στις Σινιές, με τίτλο: «Γνωρίζουμε τον Ερημίτη-Μαθαίνουμε για το Περιβάλλον».

Με πείσμα και αποφασιστικότητα διατράνωσαν, με την παρουσία τους, την αντίθεσή του κερκυραϊκού λαού στην καταστροφή του περιβάλλοντος, την τσιμεντοποίηση και την μετατροπή του Ερημίτη από πηγή ζωής για το λαό σε πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Την προηγούμενη μέρα, το πρωί της Παρασκευής 19/6, η εταιρεία NCH Capital, άρχισε την κατεδάφιση του βοηθητικού κτιρίου του παλιού φυλακίου στον Ερημίτη.

Πρόκειται για το ναυτικό οχυρό που σκανδαλωδώς μεταφέρθηκε για να διευκολυνθεί η επένδυση της εταιρείας. Όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) διαχρονικά έχουν αποδείξει ότι είναι υπάλληλοι του μεγάλου κεφαλαίου.

Κυβερνούν, νομοθετούν για τα μεγάλα αφεντικά και βάζουν τις αμυντικές ανάγκες της χώρας στην άκρη για να εξυπηρετήσουν μονοπωλιακά συμφέροντα. Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, καμαρώνοντας, έγραψε στο twitter “…ξεκίνησαν οι εργασίες στα έργα στην Βόρεια Κέρκυρα στην Κασσιώπη.  Ένα έργο που είχε κολλήσει για 8 χρόνια και το ξεκολλήσαμε …!”

Άμεσα αντέδρασαν εκλεγμένοι και φορείς της περιοχής! Κάλεσαν τους δημότες που παραβρέθηκαν, τηρώντας τα μέτρα υγιεινής, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πίεσαν να υπερψηφιστεί η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη λήψη πολιτικής απόφασης αντίθεσης στην τσιμεντοποίηση και ιδιωτικοποίηση του «ΕΡΗΜΙΤΗ» και στήριξης των αγώνων διάσωσής του. Κάτω από την λαϊκή πίεση η πρόταση υπερψηφίστηκε κι αποτελεί ένα ακόμα μέσο πίεσης.

Συνέχεια αυτής της αγωνιστικής ετοιμότητας ήταν η δράση του Σαββάτου 20/6. Από νωρίς ετοιμάστηκε ο χώρος, όπου δέσποζαν πανό της Ομάδας Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ καθώς και του ΠΑΜΕ που καλούσαν στην προστασία του Ερημίτη από τα αρπακτικά του κεφαλαίου.

Από τις 4:00μμ άρχισε η προσέλευση του κόσμου. Οικογένειες με παιδάκια, νεανικές παρέες,  γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας, απόλαυσαν το μπάνιο τους στην παραλία, έπαιξαν παιχνίδια με μπάλες, στόχους και τρίλιζα με αστερίες. Ενώ μοιράστηκαν καπέλα από το σύλλογο «Ερημίτης Πλους», τα ενημερωτικά δελτία της ΟΓΕ και η «Τσούχτρα» Ιούνη (το δελτίο της Ομάδας Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας).

Στις 6:00μμ μαζεύτηκε ο κόσμος κρατώντας πικέτες με συνθήματα και φωτογραφίες του Ερημίτη κι έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί. Εκ μέρους του Τοπικού Συμβουλίου Σινιών καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους η Έλενα Μπολοβίνου. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Άκης Μαυρωνάς Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας  και για την πορεία των δικαστικών αγώνων ενημέρωσε ο Δημήτρης Φατήρας πρόεδρος του «Ερημίτη Πλους».

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ, Τζένη Σκέμπρη μίλησε για την αναγκαιότητα της αγωνιστικής επαγρύπνησης και τόνισε ότι μόνο οι λαϊκοί αγώνες μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή του Ερημίτη και όλων των οικοσυστημάτων του νησιού μας, όπως είναι η λίμνη Αντινιότη, η λίμνη Κορισσίων ο Ίσσος κτλ.

Ακόμη εστίασε στον πραγματικό ένοχο που είναι το σύστημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας των λίγων και κάλεσε το λαό και τη νεολαία να συγκρουστεί συνολικά με αυτή την πολιτική.

Ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους γιατί με την παρουσία τους γίνονται ασπίδα προστασίας ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα και ανέφερε ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, Τοπικοί Σύμβουλοι του Αγίου Παντελεήμονα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόρειας Κέρκυρας Κώστας Ρούσσινος και Βάρθης Μπάνος, μέλη από τα ΔΣ των ταξικών σωματείων, ο Γραμματέας της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας Γιάννης Μπορμπότης, και ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης.

Την ομιλία της έκλεισε με την παράθεση των αιτημάτων:

• Κατάργηση του δασοκτόνου νομικού πλαισίου.

• Κατάργηση του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη που εκχωρεί ακόμα και περιοχές NATURA στα μονοπώλια κι οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση νερού και απορριμμάτων.

• Φτηνό, ποιοτικό, πόσιμο νερό για το λαό. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

• ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων.

• Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για τις ΑΠΕ.

• Κατάργηση των “πράσινων” φόρων, φθηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια. 

• Στην πολιτική προστασία να εκπονηθεί ολοκληρωμένος, επιστημονικός σχεδιασμός αποτίμησης φυσικών και τεχνολογικών κινδύνων, με ευθύνη και χρηματοδότηση κρατική.

• Στήριξη με προσλήψεις και προσωπικό της πυροσβεστικής, της δασοπροστασίας, της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

• ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας και δημοτικής περιουσίας και υποδομών.

• Να ακυρωθεί η παραχώρηση του Ερημίτη, του αεροδρομίου, των λιμανιών.

• Πλήρης προστασία του Ερημίτη, της λίμνης Αντινιώτη, του Ίσσου και της λίμνης Κορισσίων και όλων των οικοσυστημάτων του νησιού μας.

• ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ημερολιάς στην Κασσιώπη.

• ΟΧΙ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας.

• ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες στα βουνά και στη θαλάσσια περιοχή του νησιού μας.

Σύντομη παρέμβαση έκανε η Ελένη Ανδριοπούλου (ειδ. γραμματέας της Ομάδας Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ), που εξήγησε ότι τα συμφέροντα που ευθύνονται για την καταλήστευση του περιβάλλοντος, την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την φτώχεια και την ανεργία, είναι τα ίδια που οδηγούν τους λαούς στον πόλεμο και την προσφυγιά και ενημέρωσε ότι η 20η Ιούνη έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα προσφύγων.

Αμέσως μετά, οι περιπατητές ξεναγήθηκαν στα μονοπάτια του Ερημίτη, ενώ όταν έφτασαν στην Άκωλη, πολλοί κολύμπησαν στα υπέροχα νερά. Όσοι έμειναν πίσω αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία της συνέχισης του αγώνα και για άλλα ζητήματα που αφορούν το νερό, τα απορρίμματα κτλ.

Το ηλιοβασίλεμα βρήκε τους περιπατητές να γυρίζουν πίσω στο Αυλάκι και όλοι μαζί μάζεψαν τα πανό, καθάρισαν την παραλία και ανανέωσαν το ραντεβού για νέες πρωτοβουλίες και αγώνες, ενόψει και της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο νησί μας, τις επόμενες μέρες».