Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι απάντησε η Υδραίου στην αντιπολίτευση για τα απορρίμματα (videos)

Υδραίου Μερόπη
15 Ιουνίου 2020 / 18:51

Όλες οι απαντήσεις που έδωσε, χθες στο δημοτικό συμβούλιο, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, για τη διαχείριση των απορριμμάτων (εργοστάσιο, μεταφορά, κόστος, νέος ΦΟΔΣΑ)

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Περίπου μια ώρα χρειάστηκε, το βράδυ της Κυριακής 14 Ιουνίου, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου, για ν’ απαντήσει στα ερωτήματα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης γύρω από το θέμα των απορριμμάτων, στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου (σ.σ. την προκάλεσαν 19 δημοτικοί σύμβουλοι από τέσσερις παρατάξεις), που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο και είχε διάρκεια πάνω από 8,5 ώρες.

Τα βασικότερα σημεία απ’ όλα όσα είπε η Μερόπη Υδραίου είναι τα παρακάτω:


Για την πορεία της κατασκευής της Ολοκληρωμένης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Κέρκυρα

«…Οι διαδικασίες κύλησαν πάρα πολύ γρήγορα για ένα έργο τέτοιας κλίμακας και κόστους από τη μέρα που αναλάβαμε την προεδρία του ΦΟΔΣΑ. Όλα όσα έγιναν από τέλη Νοέμβρη μέχρι σήμερα είναι πολύ σημαντικά και δεν συνηθίζεται σε δημοπρατήσεις τέτοιων έργων που φτάνουν στα 30.000.000€…»




Για το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Κοζάνη

«…Είχαμε έγκριση ποσού 1.376.000€ για μεταφορά μέχρι και 23.700 τόνων απορριμμάτων. Δεν υπήρξε ποτέ πλειοδοτικός διαγωνισμός, δεν υπήρξε ποτέ τιμή μονάδος ή μελέτη με τιμή μονάδος. Τα περίπου 58€ / τόνος ήταν ένα έμμεσο δικό μας συμπέρασμα στη λογική του αν καταφέρναμε να μεταφέρουμε και τους 23.700 τόνους διαιρώντας με το ποσό που είχαμε ση διάθεσή μας αντιστοιχούσε σ’ αυτή την τιμή…»




Για τον δεματοποιητή στον Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου

«… Η εταιρεία με τον δεματοποιητή έχει προαίρεση μέχρι τέλη Μάρτη, εμείς δώσαμε και μια μικρή παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου. Δεν έχουμε εξοφλήσει- συνειδητά- την εταιρεία μέχρι σήμερα γιατί θέλουμε να δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, τι ποσότητα δεματοποιήθηκε και τι όχι. Τα στοιχεία υπάρχουν. Θα πληρώσουμε μόνο για δουλειά που έγινε και τίποτα περισσότερο…»




Για τη μεταφορά των δεμάτων

«…Τα δέματα μπορούν να πάνε μόνο για ταφή, δεν επιδέχονται καμία απολύτως επεξεργασία. Πρέπει να τύχουν διαφορετικής αντιμετώπισης. Θα γίνει μεταφορά, διαφορετική, προκειμένου να μεταφερθούν σε κάποιον Χ.Υ.Τ.Α. για επιχωμάτωσή τους. Θα γίνει  σε δεύτερο χρόνο, μετά τη μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη. Ίσως είναι το πρώτο πράγμα, με το οποίο θα πρέπει ν’ ασχοληθεί ο επόμενος Φορέας…»




Για την αποκατάσταση των κυττάρων στον Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου

«…Υπήρξε σύμβαση πριν αναλάβουμε τη δημοτική Αρχή. Είχε ορίζοντα εννέα μηνών. Στους δύο μήνες υπήρξε αίτημα τροποποίησης της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το έργο σταμάτησε για περίπου δύο μήνες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ενέκριναν τις αλλαγές και τώρα που έχει ξεκινήσει ξανά, γίνονται διαρκώς έλεγχοι από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΦΟΔΣΑ για να τηρούνται όλα όσα προβλέπονται στη σύμβαση. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των κυττάρων…»




Για τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα δείγματα των στραγγιδίων γύρω από τον Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου

«… Έχουμε σύμβαση με την εταιρεία Μετροχημική, η οποία παίρνει δείγματα κάθε μήνα. Προσωπικά ζήτησα να λαμβάνονται δείγματα και από τη λίμνη Μπρεντάνου. Τα δείγματα δεν δείχνουν κάτι το ανησυχητικό…»




Για τη δημιουργία του νέου διαβαθμισμένου περιφερειακού ΦΟΔΣΑ

«… Δεν θέλω να κινδυνολογώ, ούτε να είμαι απαξιωτική. Δεν θέλω να πω κάτι πριν το δούμε να λειτουργεί. Μακάρι να είναι προς όφελός μας. Μένει ν’ αποδειχθεί στην πράξη. Μακάρι να ξεπεραστούν εμπόδια που υπάρχουν σήμερα και να υπάρχει αποτέλεσμα. Εγώ, όπου συμμετέχω, θα δουλέψω προς αυτή την κατεύθυνση. Έχω καλές σχέσεις και συνεργασία και με την Περιφέρεια και με τους υπόλοιπους Δημάρχους, τους οποίους γνωρίζω καλά και από την ΠΕΔ-ΙΝ…»




Για τις ενέργειες των κ.κ. Λέσση και Μαχειμάρη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων

«… Με λυπεί βαθιά και δεν έχω καταλάβει τους λόγους, που δύο φορές οι δύο άλλοι Δήμαρχοι του νησιού ζήτησαν αναβολή των συζητήσεων για τη μεταφορά των απορριμμάτων. Καταλαβαίνω την αγωνία τους επειδή είμαστε τρεις νέοι Δήμοι, που παλεύουμε να σταθούμε στα πόδια μας, αλλά είναι πολύ σημαντικότερο το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων και η υγειονομική βόμβα που θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε αν δεν επιτυγχάναμε γρήγορα τη μεταφορά. Έφτασα σε σημείο να βρίσκομαι μόνη μου στις προγραμματισμένες συναντήσεις κι εκείνοι έκριναν ότι έπρεπε να κάνουν άλλα ραντεβού. Και μάλιστα, στα ραντεβού τους αυτά, δεν είχαν καθόλου καλά σχόλια για τον ΦΟΔΣΑ και τα υπόλοιπα μέλη του. Όλα αυτά συνέτειναν στο να μπουν τα Ιόνια Νησιά στο άρθρο 93. Η μόνιμη αμφισβήτηση της διοίκησης ενός Φορέα, στον οποίο συμμετέχεις, να μην σ’ αρέσει τίποτα απ’ όσα γίνονται, να ζητάς συνέχεια αναβολές -λες και είχαμε τέτοια πολυτέλεια- να μην ανταποκρίνεσαι στις οικονομικές σου υποχρεώσεις και όλη την διαχείριση των απορριμμάτων να την πληρώνουν επί της ουσίας μόνο οι δημότες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων και του Δήμου Παξών, είχαν ως αποτέλεσμα να βάλουμε τα χεράκια μας -ως Ιόνια Νησιά-και να βγάλουμε τα ματάκια μας… Αυτές οι ενέργειες και η ασυνεννοησία που υπάρχει για τα απορρίμματα στη Ζάκυνθο συνέτειναν στο να μπούμε ως Περιφέρεια στο άρθρο 93, το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί μόνο για το Νότιο Αιγαίο λόγω των πολλών, μικρών νησιών. Έμαθα από το Υπουργείο και όχι από τους ίδιους ότι ζήτησαν να κάνουν δίκη τους, ξεχωριστή, μεταφορά. Μου κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο η απάντηση, χωρίς οι Δήμαρχοι να έχουν κοινοποιήσει στον ΦΟΔΣΑ το ερώτημα. Η απάντηση του Υπουργείου ήταν ότι κάτι τέτοιο πρέπει να εγκριθεί από τον ΦΟΔΣΑ, να γίνει προγραμματική σύμβαση με τον ΦΟΔΣΑ και φυσικά μετά ν’ αναλάβουν οι Δήμοι Βορρά και Νότου το κόστος και τα διαδικαστικά της μεταφοράς, δηλαδή, λιμάνια, πλοία, σταθμοί μεταφόρτωσης κτλ…»