Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν με το νέο περιφερειακό ΦΟΔΣΑ

Δημοτικό Συμβούλιο
15 Ιουνίου 2020 / 07:19

Σε μια συνεδρίαση διάρκειας 8,5 ωρών, γεμάτη εντάσεις, οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν τους αρέσει η δημιουργία του νέου περιφερειακού φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Ιονίων Νήσων - Την αναβολή της σημερινής (15/6, 11:00) Γενικής Συνέλευσης του νέου φορέα θα ζητήσει η Μερόπη Υδραίου

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Την εξαίρεση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από το άρθρο 93 του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός διαβαθμιδικού φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, αποφάισισε -μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Κυριακής 14 Ιουνίου- να ζητήσει το δημοτικό συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων. (η πρόταση αυτή ψηφίστηκε από 31 συμβούλους, με τη ΛΑ.ΣΥ. να καταθέτει δική της πρόταση, η οποία αφορούσε πλήρη κατάργηση του άρθρου 93 και όχι απλώς εξαιρεση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων απ' αυτό).



Επίσης, το όργανο αποφάσισε να εξουσιοδοτηθεί η Δήμαρχος, Μερόπη Υδραίου, να καταθέσει την παραπάνω απόφαση στη σημερινή (Δευτέρα 15 Ιουνίου, 11:00) Γενική Συνέλευση του νέου περιφερειακού διαβαθμιδικού φορέα, με παράλληλο αίτημα για αναβολή αυτής, στην οποία αναμένεται να διαμορφωθεί η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, το καταστατικό και η ιδρυτική διακήρυξη του. (η πρόταση αυτή της παράταξης «Κερκυραίων Δήμος» έλαβε 17 ψήφους, έναντι 16 της πρότασης των παρατάξεων «Πρώτα η Κέρκυρα» και «Κερκυραϊκή Αναγέννηση / Φωνή Δημότες για Διαφάνεια», η οποία ζητούσε αποχώρηση της Δημάρχου από τη Γ.Σ. του νέου διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημα αναβολής της. Υπήρξε, εξάλλου, και τρίτη πρόταση, αυτή της «ΛΑ.ΣΥ.», η οποία πρότεινε να μη συμμετάσχει καθόλου η Δήμαρχος στη προαναφερθείσα Γενική Συνέλευση).



Το τρίτο σκέλος της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, μετά τη χθεσινή συνεδρίασή του, αφορά τη διεκδίκηση της απομάκρυνσης των δεμάτων επεξεργασμένου απορρίμματος από τον χώρο του Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου, αλλά και την απρόσκοπτη συνέχιση της διαδικασίας όλων των έργων (σ.σ. μεταφορά απορριμμμάτων στην Κοζάνη, κατασκευή ολοκληρωμένης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κέρκυρα), τα οποία έχει δρομολογήσει ο υπάρχον φορέας διαχείρισης. (η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε μόνο από την παράταξη «ΛΑ.ΣΥ.»).



Σημειώνεται ότι δεν πέρασε, καθώς έλαβε 11 θετικές ψήφους (σ.σ. σύμφωνα με το νέο νόμο απαιτούνται τουλάχιστον 12 «ναι») η εισήγηση της παράταξης «Εκκίνηση» με τα πέντε σημεία / προτάσεις για τον Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου, έτσι όπως ακούστηκαν από την πρόεδρο του Πολιτιστικού & Εξωραϊτικού Συλλόγου Τεμπλονίου, Μάγδα Παπανικολοπούλου. Προτάσεις που συνοπτικά περιελάμβαναν τη δημόσια παρουσίαση από τον ΦΟΔΣΑ των αποτελεσμάτων των αναλύσεων των στραγγιδίων του Χ.Υ.Τ.Α., τη διενέργεια εκτεταμένου ελέγχου του υδροφόρου ορίζοντα από ανεξάρτητο φορέα, τη παύση της διαρροής στραγγισμάτων στο παρακείμενο ρέμα και τη λίμνη Μπρετάνου και την απορρύπανση της περιοχής από τη μόλυνση και τέλος τον έλεγχο για ύπαρξη βαρέων μετάλλων από τη ΔΕΥΑΚ στις γεωτρήσεις από τις οποίες τροφοδοτείται το δίκτυο ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής.

Συνεδρίαση διάρκειας 8,5 ωρών

Η ειδική συνεδρίαση για τα απορρίμματα, η οποία προκλήθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα 19 συμβούλων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, διήρκησε 8,5 ώρες. Η διάρκεια της μάλιστα, οδήγησε σε αναβολή (σ.σ. θα ανακοινωθεί σύντομα η νέα ημερομηνία) της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, η οποία ήταν προγραμματισμένη επίσης για χθες, Κυριακή 14/6, στις 21:00.



Σ' αυτές τις 8,5 ώρες συζήτησης στο Δημοτικό Θέατρο υπήρξε μια γόνιμη -όπως συμφώνησαν οι περισσότεροι- συζήτηση επί του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τη Δήμαρχο, Μερόπη Υδραίου, να ενημερώνει το σώμα για όλα όσα αφορούν τον «φάκελο διαχείριση απορριμμάτων» στην περίπου ωριαία ομιλία της.



Υπήρξαν ωστόσο, και αρκετές στιγμές μεγάλης έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμών, που σε καμία περίπτωση δεν ταίριαζαν σε συζήτηση μεταξύ δημοτικών συμβούλων, όπως επίσης και η καθολική διαπίστωση ότι υπάρχει αξιοσημείωτη δυσκολία ακόμα και σε διαδικαστικά θέματα των συνεδριάσεων (σ.σ. σειρά ομιλητών, κατάθεση εισηγήσεων, χρόνος ομιλίας του εκάστοτε δημοτικού σύμβουλου κοκ). Χαρακτηριστικό είναι ότι στη 01:30 μετά τα μεσάνυχτα δεν μπορούσε να βρεθεί άκρη σχετικά με το πόσα ψηφίσματα θα υποβληθούν προς ψήφιση από τις παρατάξεις, αλλά και τι θα αναφέρουν αυτά!