Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

140 ηγετικές προσωπικότητες σ΄ ολόκληρο τον κόσμο ζητούν το εμβόλιο να είναι για όλους, χωρίς περιορισμούς

κορονοϊός
14 Μαΐου 2020 / 19:10

- Ο κορονοϊός που προκαλεί το COVID-19 μπορεί "να μην φύγει ποτέ", σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος είπε ότι θα μπορούσε να γίνει ενδημικός όπως ο HIV.

- Η Βρετανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τον ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche σχετικά με τη διεξαγωγή δοκιμής αντισωμάτων COVID-19 με 100% αποτελεσματικότητα, το οποίο είπε ότι θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να επιστρέψει η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
 
- Περίπου 148.000 άτομα στην Αγγλία είχαν COVID-19 σε οποιαδήποτε φάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες έως τις 10 Μαΐου, ή το 0,27% του πληθυσμού, σύμφωνα με επίσημη έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους 400 ανθρώπους στη χώρα έχει τον ιό!
 
- Ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών της Ισπανίας μεγάλωσε για πρώτη φορά πάνω από 200 από τις 8 Μαΐου. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σήμερα σε 27.321.
 
- Περίπου 5% (2,3 εκατομμύρια) του συνολικού πληθυσμού της Ισπανίας έχει μολυνθεί από το COVID-19, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς συμπτώματα, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα από μια εθνική μελέτη αντισωμάτων - 10 φορές περισσότερο από ό, τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.
 
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αγώνα εμβολίων, καθώς φοβάται ότι η ΕΕ μπορεί να μην είναι σε θέση να παράγει αρκετά ακόμη και αν έχει αναπτυχθεί ένα εμβόλιο, σύμφωνα με το Reuters.
 
- Ο υπουργός οικονομίας της Γαλλίας, Agnes Pannier-Runacher, δήλωσε ότι θα ήταν απαράδεκτο για τη γαλλική εταιρεία Sanofi να δώσει στις ΗΠΑ προτεραιότητα πρόσβασης σε οποιοδήποτε εμβόλιο κορονοϊού που αναπτύσσει και παράγει στην Αμερική.
 
- Η ΕΕ πιέζει να ανοίξει εκ νέου τα εσωτερικά σύνορα και παρότρυνε την επιστροφή στην «απεριόριστη ελεύθερη κυκλοφορία», έστω και με μέτρα ασφαλείας, όπως η χρήση μάσκας προσώπου, αλλά συνέστησε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης να παραμείνουν κλειστά μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Ιουνίου.
 
- Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε ένα πακέτο τόνωσης των 55 δισεκατομμυρίων ευρώ (59,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που έχει καθυστερήσει πολύ, με στόχο να βοηθήσει τις πληγείσες επιχειρήσεις και τις οικογένειες που αγωνίζονται να επιβιώσουν από την κρίση.
 
- Οι ευρέως επικριθείσες απεριόριστες δικαιοδοσίες έκτακτης ανάγκης που απέκτησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, για να καταπολεμήσουν την κρίση του κοροναϊού θα μπορούσαν να αποσυρθούν στα τέλη Ιουνίου, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, δήλωσε ο αρχηγός του προσωπικού.
 
- Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ενέκρινε μια εφαρμογή παρακολούθησης που έχει σχεδιαστεί για να ειδοποιεί τις αρχές εάν οι άνθρωποι παραβιάζουν τους κανόνες αυτοπεριορισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ένα πρόστιμο 1.650 ευρώ (1.794 $) αντιμετωπίζει όποιος πιάστηκε να παραβιάζει αυτούς τους κανόνες.
 
- Περισσότεροι από 140 παγκόσμιοι ηγέτες, πρώην ηγέτες - συμπεριλαμβανομένου του Γκόρντον Μπράουν του Ηνωμένου Βασιλείου - και οικονομολόγοι, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή, καλώντας όλες τις κυβερνήσεις να ενωθούν πίσω από το εμβόλιο κατά του COVID-19. Απαίτησαν όλα τα εμβόλια, τις θεραπείες και τις δοκιμές να είναι χωρίς δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, να παράγονται μαζικά, να διανέμονται δίκαια και να διατίθενται δωρεάν σε όλους τους ανθρώπους, σε όλες τις χώρες.