Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δίνει ελπίδα το χάπι EIDD-2801 στη «μάχη» με τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός
24 Απριλίου 2020 / 20:07

«Θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση του ιού...», τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή (24/4) ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό

ΑΘΗΝΑ.  Για ελπιδοφόρο μήνυμα που αφορά θεραπευτική αγωγή για ασθενείς με κορωνοϊό έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τη διασπορά του ιού στη χώρα, σήμερα Παρασκευή (24/4).

Αναφέρθηκε σε ένα αντι-ιικό φάρμακο που μπορεί να δοθεί και υπό τη μορφή χαπιού και το οποίο είχε ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε πειράματα στο εργαστήριο.

«Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Έμορι αναγνώρισαν αυτό το φάρμακο, το οποίο μπορεί να δοθεί και από το στόμα, και θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση του ιού, αν πραγματικά δουλεύει, όπως δούλεψε στα πειράματα στο εργαστήριο»,  ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Πρόκειται για το φάρμακο με την προσωρινή ονομασία EIDD-2801 που φαίνεται να μπορεί να μειώσει τη βλάβη των πνευμόνων. Ήδη έχουν γίνει πειράματα σε ποντίκια και αναμένεται να γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Όταν το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε ως προφύλαξη στα τρωκτικά, απέτρεψε τη σοβαρή βλάβη των πνευμόνων, ενώ όταν χορηγήθηκε 12 έως 24 ώρες μετά τη λοίμωξη Covid-19, μείωσε επίσης το ιικό φορτίο και την πνευμονική βλάβη.



πηγή:  altsantiri.gr