Τετάρτη 18.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το δημοσιογραφικό εγχείρημα μαθητών του 7ου Γυμνασίου Κέρκυρας

7ο Γυμνάσιο Κέρκυρας
14 Απριλίου 2020 / 15:18

«Η σχολική στέγη στην Κέρκυρα και τα προγράμματα ΕΣΠΑ»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ομάδα του 7ου Γυμνασίου (CFU_Brussailors) που συμμετέχει στην πιλοτική εκπαιδευτική δράση «At the School of Open Cohesion (ASOC)»,  επέλεξε να μελετήσει το έργο ΕΣΠΑ που αφορά την κατασκευή του νέου σχολικού κτιρίου για το 4ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας:


«Τα σχολεία της Κέρκυρας αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά κτιριακά προβλήματα». Με αυτή την παραδοχή που πηγάζει από προσωπικές εμπειρίες, και με αφορμή την ανέγερση του κτιρίου του 4ου Λυκείου ξεκινήσαμε την έρευνά μας με στόχο να αποκτήσουμε μια ευρύτερη εικόνα για τα προβλήματα αυτά καθώς και για τα βήματα που έχουν γίνει προς επίλυσή τους.

Η αρχή έγινε με ένα ερωτηματολόγιο που ζητούσε από τους κατοίκους της Κέρκυρας την άποψή τους για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και οι απαντήσεις τους κατέδειξαν την ανησυχία τους. Το 35,5% βρίσκει την κατάσταση της σχολική στέγης στην Κέρκυρα «Κακή», το 33,5% «Μέτρια» το 26,1% «Πολύ κακή» και μόλις το 4,9% κρίνει την κατάσταση των σχολικών κτιρίων ως «Ικανοποιητική», κανείς δεν επέλεξε την απάντηση «Άριστη»! Στην ερώτηση «Πόσο ασφαλές πιστεύετε ότι είναι το παιδί σας κατά τη χρήση των κτιριακών υποδομών του σχολείου του;» το 17,4% απάντησε «Καθόλου», το 43,3% απάντησε «Λίγο», το 28,3% «Μέτρια», ενώ το 10,9% έδωσε την απάντηση «Πολύ».
 

Αυτό όμως που μας δημιούργησε αισθήματα έκπληξης ήταν οι απαντήσεις στην ερώτηση  «Το σχολείο που φοιτά το παιδί σας στεγάζεται σε κτίριο κατασκευασμένο εξ αρχής για σχολική χρήση;», το 33,2% απάντησε ότι το κτίριο δεν ήταν κατασκευασμένο για σχολείο, αλλά για αποθήκες, ξενοδοχείο, νοσοκομείο του 19ου αιώνα, κτίριο του φρουρίου, μοναστήρι, στρατώνας!
Με την ολοκλήρωση του ερωτηματολογίου, επιλέξαμε ως συνέχεια, την επιτόπια έρευνα στις εγκαταστάσεις του 4ο Λυκείου. Θελήσαμε να διαπιστώσουμε τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η μετεγκατάσταση του σχολείου στο νέο υπό κατασκευή κτίριο.


Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου, οπότε είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στους χώρους του σχολείου και να συνομιλήσουμε με τον διευθυντή του 4ου Λυκείου κ. Αλεξίου, καθώς και με τον κ. Μουρούζη, υπεύθυνο του Ε.Κ.Φ.Ε (Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών) Κέρκυρας που συστεγάζεται με το Λύκειο. Ο σοφός λαός μας λέει μια «εικόνα χίλιες λέξεις» και στο κτίριο του 4ου λυκείου οι εικόνες μίλησαν για πολλά. Αίθουσες χωρισμένες με γυψοσανίδα με αποτέλεσμα να ακούει η μια τάξη το μάθημα της άλλης, ανεπαρκώς φωτισμένες και με ύψος άνω των 5,5 μέτρων που δυσχεραίνει την ακουστική, τη θέρμανση αλλά και την τοποθέτηση οποιουδήποτε τεχνολογικού εξοπλισμού για τη διδασκαλία. Το ισόγειο συνδέεται με τον όροφο με μια κατακόρυφη σκάλα 30 σκαλιών η όψη της οποίας και μόνο προκαλεί ανησυχία, αν όχι και φόβο. Ελλιπείς κοινόχρηστοι χώροι και τουαλέτες, ανύπαρκτη σχεδόν αυλή.

Η συζήτηση με τους δύο υπευθύνους, κ. Αλεξίου και κ. Μουρούζη, απλά ήρθε να ενισχύσει όσα οι εικόνες μας διηγήθηκαν. Και οι δύο μοιράστηκαν μαζί μας τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά προκειμένου να επιτελέσουν το έργο τους, καθώς και την ειλικρινή ανυπομονησία και χαρά τους για τη μετεγκατάσταση στο ολοκαίνουριο κτίριο. Προέκυψε όμως κι ένα σημαντικό οικονομικό στοιχείο κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων. Το δημόσιο καταβάλει στον ιδιοκτήτη του κτιρίου ενοίκιο 5.983,73€ μηνιαίως, ενώ μέχρι το 2012 το ποσό ήταν μεγαλύτερο, άρα συνολικά έχει καταβληθεί ένα ποσό άνω των 1.700.000€ για την ενοικίαση του συγκεκριμένου κτιρίου, χωρίς να λάβουμε υπόψη το κόστος των εργασιών για μετατραπεί από αποθήκες τσιγάρων που ήταν πριν σε σχολείο.

Η γνώμη των μαθητών ζητήθηκε μέσα από ένα ερωτηματολόγιο. Στην ερώτηση «Σε γενικές γραμμές, πόσο ικανοποιημένος/η είσαι από τους χώρους που χρησιμοποιείς για μάθηση και ανάπαυση στο σχολείο σου;» το 51,3% απάντησε «Λίγο ικανοποιημένος/η», το 29,5% «Καθόλου ικανοποιημένος/η και το 17,9% «ικανοποιημένος/η». Στην ερώτηση «Πόσο ασφαλές θεωρείς ότι είναι το κτίριο του σχολείου σου;» το 48,7% απάντησε «Καθόλου ασφαλές», το 42,3% απάντησε «Λίγο ασφαλές» και μόλις το 6,4% θεωρεί ότι το κτίριο είναι ασφαλές. Στην ερώτηση «Πόσο ασφαλές θεωρείς ότι είναι το κτίριο του σχολείου σου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πχ. Σεισμού, πυρκαγιάς;» τα ποσοστά εκτοξεύτηκαν! Το 83,3% απάντησε «Καθόλου ασφαλές» και το 14,11% «Λίγο ασφαλές». Στην ερώτηση «Πόσο θετικά πιστεύεις ότι θα επηρεάσει τη μαθησιακή εμπειρία η μετεγκατάσταση του σχολείου σου στο νέο κτίριο;» το 87% των μαθητών απάντησε «Πάρα πολύ» και «Πολύ».

Ήταν πια η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθούμε με τα οικονομικά μεγέθη που αφορούν στην κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων στην Περιφέρειά Ιονίων Νήσων και στην Κέρκυρα ειδικότερα. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα  του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, anaptyxi.gov.gr, για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020) έχει εγκριθεί το ποσό των 18.738.045 ευρώ για ανέγερση, αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων. Επί του ποσού αυτού, τα 12.892.825 ευρώ αφορούν την Κέρκυρα και την κατασκευή τεσσάρων νέων σχολικών κτιρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 68,8% επί της συνολικής εγκεκριμένης δαπάνης της ΠΙΝ για σχολικά κτίρια. Διαπιστώσαμε ότι μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ πραγματοποιούνται  σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση της κατάστασης της σχολικής στέγης στην Κέρκυρα. Πρέπει όμως να προσθέσουμε εδώ ότι το ποσοστό αυτό πέφτει δραματικά στο 2,9%  αν αναγάγουμε το ποσοστό της δαπάνης για σχολικές υποδομές στο σύνολο της δαπάνης ΕΣΠΑ που εγκρίθηκε  για την Π.Ι.Ν. 

Οι διαπιστώσεις είναι προφανείς. Η Κέρκυρα έχει ανάγκη από νέα σχολικά κτίρια και το νέο πρόγραμμα για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2021-2027) είναι μια ευκαιρία που ο Δήμος πρέπει να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο βαθμό για να προσφέρει στα παιδιά του νησιού μας τη σχολική στέγη που τους αξίζει.



Λίγα λόγια για τη συγγραφική ομάδα

Υπεύθυνοι καθηγητές: Σιώτος Ευάγγελος (Καθηγητής Πληροφορικής), Ζολώτα Κωνσταντίνα (Καθηγήτρια Τεχνολογίας, Υποδιευθύντρια)
Μαθητές: 20 μαθητές από τη Β’ και Γ’ Γυμνασίου
Ανεμογιάννη Ναταλία, Γκερέκος Κωνσταντίνος, Δημάκου Ειρήνη, Δημητρίου Στυλιάνα, Διαλλυνάς Άγγελος, Ζώη Αθηνά, Ζωχιού Δέσποινα, Κοντογεώργη Μαρίνα, Κοντού Όλγα, Κουτρέση Δήμητρα, Κρασνίκι, Ρόμπερτ, Κρητικού Μαριάντζελα, Κρικώνη Μαριάντζελα, Λούβρου Άρτεμις, Λούζης Νικόλαος, Λουκανάρη Ιωάννα, Μακρή Ερμίνα, Παρίση Κωνσταντίνα, Σταυρίδη Ερμιόνη, Χαλκιά Ισμήνη
 

Η συγγραφική ομάδα του 7ου Γυμνασίου (CFU_Brussailors) που συμμετέχει στην πιλοτική εκπαιδευτική δράση «At the School of Open Cohesion (ASOC. Στόχος της δράσης είναι η γνωριμία και η καλλιέργεια του ενδιαφέροντος των νέων για τα έργα που υλοποιούνται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ιόνια Νησιά μέσω της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του ΕΣΠΑ. Η ομάδα μας επέλεξε να μελετήσει το έργο ΕΣΠΑ που αφορά την κατασκευή του νέου σχολικού κτιρίου για το 4ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας.
facebook: https://www.facebook.com/CFUBrussailors
twitter: https://twitter.com/CBrussailors
instagram: https://www.instagram.com/cfu.brussailors
ΕΣΠΑ: https://www.espa.gr/el/Pages/ASOC.aspx