Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

«ΛΑ.ΣΥ.» σε Π.Ι.Ν.: «Είναι ανάγκη να βγάλετε κραυγή αγωνίας για την Υγεία»

«ΛΑ.ΣΥ.»
06 Μαρτίου 2020 / 12:41

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οφείλει να διεκδικήσει περισσότερα στον τομέα της Υγείας με αφορμή τον κορωνοϊό, καθώς οι ελλείψεις είναι πολλές και σημαντικές

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Στα όσα συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων σχετικά με τον κορωνοϊκό, αναφέρεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε ανακοίνωσή της.

Η «ΛΑ.ΣΥ.» κάνει λόγο -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωσή της για σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά στα νοσοκομεία των νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, για ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και για τα Διαπόντια Νησιά, όπου επί της ουσίας δεν υπάρχει καν ιατρική περίθαλψη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μπαλού επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οφείλει να διεκδικήσει περισσότερα στον τομέα της Υγείας και καλεί την Περιφερειακή Αρχή Κράτσα να βγάλει κραυγή αγωνίας παράλληλα με την υλοποίηση των μέτρων ευθύνης της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «ΛΑ.ΣΥ.»:

Στην προσπάθεια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», να συνδέσει τα μέτρα προστασίας με την ικανότητα του δημόσιου συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες, η Περιφερειάρχης απάντησε:

«το θέμα μας είναι ο κορονοϊός, η συζήτηση για την κατάσταση στο χώρο της υγείας είναι σοβαρή, αφορά συνολικά το δημόσιο σύστημα υγείας και θα την κάνουμε άλλη φορά ,αλλά δεν αφορά το θέμα μας»!!!! και χαιρέτισε με απόλυτη ικανοποίηση την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και τα μέτρα της κυβέρνησης.

Εντούτοις, επιχειρήθηκε από την πλειοψηφία, και τον εισηγητή της Χ. Αυγής ,να μετατραπεί το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε ιατρικό επιστημονικό όργανο ανάλυσης του κορονοϊού και σε ένα ακόμα λιβανιστήρι της κυβέρνησης.

Για ζητήματα ευθύνης της περιφέρειας, που έχουν να κάνουν με την ενημέρωση, την προμήθεια μέτρων προστασίας κλπ, αποδείχτηκε η καθυστέρηση ανταπόκρισης,αφού όπως ειπώθηκε «η αγορά έχει αδειάσει από υλικά προστασίας» αλλά γίνονται προσπάθειες.

Η αλήθεια είναι ότι η ενημέρωση είναι επαρκής. Αυτό που απαιτείται, είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους μας με ευθύνη όχι μόνο απέναντι στους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας, που μπορεί να ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.

Το ίδιο αλήθεια όμως είναι ότι ο πιο βασικός παράγοντας προστασίας είναι η δυνατότητα του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί σε αυτές τις συνθήκες.

Σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσησης από κορονοϊό με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με κλειστά τα πάνω από 100 από τα 700 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ, δεν μπορεί να υπάρξει. Ο κορονοϊός δεν θα εξαφανίσει τις υπόλοιπες ασθένειες, ούτε το γεγονός ότι συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες.

Για ποια επάρκεια σε προσωπικό και υλικά των κέντρων αναφοράς, για ποια «θωράκιση» κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας και συμφωνεί η Περιφερειακή Αρχή χωρίς δεύτερη κουβέντα;

Όταν στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας ,οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν επαρκούν να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες; Όταν οι ΜΕΘ είναι κλειστές; Όταν τα Κέντρα Υγείας σε όλα τα νησιά μας είναι σε τραγική κατάσταση .Όταν το ΕΚΑΒ είναι υποστελεχωμένο; Όταν τα Διαπόντια νησιά είναι στην ουσία χωρίς ιατρική περίθαλψη; Όταν η Π.Φ.Υ., που βασική της αποστολή είναι η πρόληψη είναι σχεδόν ανύπαρκτη;

Υπεύθυνη στάση είναι να σκεφτούμε τις συνθήκες που μπορεί να δημιουργηθούν στην περίπτωση της εξάπλωσης του «νέου κορονοϊού», σε συνδυασμό με την έξαρση της εποχικής γρίπης και την αντικειμενική ύπαρξη άλλων ασθενειών.

Τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται στη λογική των ελάχιστων κρατικών δαπανών, στη λογική του «κόστους – οφέλους», αυτό δεν κρύβεται και γι αυτό συνεχίζουμε να ανησυχούμε.

Μόλις 200 έκτακτες προσλήψεις με 3μηνη σύμβαση γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων και πληρωμάτων ΕΚΑΒ σε 20 νοσοκομεία. Μέχρι τώρα δεν προβλέπεται κανείς γιατρός και νοσηλευτής για να ανοίξουν τα 150 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, για τα οποία χρειάζονται τουλάχιστον 450 νοσηλευτές και 150 γιατρούς. Η αναστολή των αδειών και οι συνεχείς μετακινήσεις των γενικών γιατρών είναι μόνο για να μπαλώνουν τρύπες στα νοσοκομεία.

Τι θα γίνει, αν νοσήσουν γιατροί ή νοσηλευτές, όταν η σύνθεση του προσωπικού είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας;

Στάση ευθύνης λοιπόν, ενός οργάνου της Τοπική Διοίκησης δεν είναι να αποσιωπηθούν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας . Δεν είναι να κρυφτεί πίσω από τις μάσκες και τα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια. Είναι να αρθρώνει λόγο ,γι αυτό και επιμείναμε στη συνολική συζήτηση.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να υλοποιήσει τα μέτρα ευθύνης του αλλά είναι ανάγκη να βγάλει κραυγή αγωνίας, να απευθυνθεί στην κυβέρνηση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού και να απαιτήσει:

1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας.

2. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

3. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

4. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.

5. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.

6. Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές.

Σε αυτά είπαν όχι. Αυτά θεώρησαν εκτός θέματος οι συνδυασμοί της ΝΔ (Κράτσα-Σπύρου), ΚΙΝΑΛ (Αλεξάκη) και Χ. Αυγής (Αϊβατίδης).

Οι δυνάμεις αυτές χρειάστηκαν πολλή ώρα, πολλές τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων για να προστεθεί μια γενικόλογη γραμμή, η οποία να αναφέρεται στην ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας, ώστε να πλειοψηφήσει μια πρόταση που δε θα προκαλούσε τον κόσμο αλλά και δε θα δυσαρεστούσε την κυβέρνηση. Όπως λέει και το τραγούδι «Για τα μάτια του κόσμου».

Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην οποία ενσωματώθηκε και η πρόταση του κ. Γαβαλά για σποτ ενημέρωσης ,ψηφίστηκε και από την «ΑΝΑΣΑ», το «Ανυπόταχτο Ιόνιο» και την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή».