Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα 31 τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα μετά τα 21 στην Πάτρα

Κορωνοϊός
05 Μαρτίου 2020 / 13:41

Πρόκειται για συνταξιδιώτες του 66χρονου (σ.σ. το 9ο κρούσμα στη χώρα μας), οι οποίοι κόλλησαν στην εκδρομή τους στους Αγίους Τόπους

ΑΘΗΝΑ.  Στα 31 «σκαρφάλωσε» ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναλυτικότερα, ενώ το πρωί της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι τα κρούσματα στη χώρα ήταν 10 (με 10ο κρούσμα τη σύζυγο του 66χρονου από την Πάτρα ο οποίος ήταν το ένατο κρούσμα), το μεσημέρι της ίδιας μέρας προστέθηκαν στον συνολικό αριθμό 21 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, «στην Αχαΐα αναγνωρίστηκε περίπτωση της νόσου σε μια ομάδα εκδρομέων προσκυνηματικής εκδρομής από τους Αγίους Τόπους. Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου όταν και το Ισραήλ δεν είχε επίσημο κρούσμα. Ο ιός μεταδίδεται εύκολα. Δεν έχει δυο ποικιλίες όπως ακούγεται. Μεταδίδεται και από άτομα με ελαφρά συμπτώματα».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας είπε πως από τους ελέγχους στους ταξιδιώτες του λεωφορείου παρουσιάστηκαν θετικοί στον ιό 21 εκ των 24 ελεγχθέντων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στους 31. «Το έργο της ιχνηλάτισης είναι τεράστιο. Έχουν βρεθεί ήδη 400 επαφές και γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Από τα 21 άτομα οι δύο έχουν συμπτώματα ήπιας πνευμονίας ενώ οι άλλοι παρουσιάζουν πολύ ήπια συμπτώματα», είπε.

κορονοϊός


Αποκάλυψη γιατρού: Ο ΕΟΔΥ δεν θεωρούσε τον 66χρονο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού



Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ), Δημήτρης Ζιαζιάς, ο ΕΟΔΥ φαίνεται πως αντιμετώπισε με καθυστέρηση το ένατο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας, του 66χρονου που είχε ταξιδέψει σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τη σελίδα Patrastimes, o γιατρός αποκάλυψε ότι αρχικά ο ΕΟΔΥ δεν θεωρούσε ότι έπρεπε να σταλεί δείγμα του 66χρονου προς εξέταση στο Ινστιτούτο Παστέρ, καθώς οι χώρες στις οποίες ταξιδέψει, δηλαδή το Ισραήλ και η Αίγυπτος, δεν θεωρούνταν στα επικίνδυνα μέρη να κολλήσει κάποιος τον ιό.

Το δείγμα από τον 66χρονο ασθενή στάλθηκε τελικά για την ειδική εξέταση για κορονοϊό μετά από επιμονή των νοσοκομειακών γιατρών να εξεταστεί ως ύποπτο κρούσμα, όπως είπε ο κ. Ζιαζιάς στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου «Πράσινο, κόκκινο σε γαλάζιο φόντο» στο Ράδιο Γάμμα.




Σε καραντίνα το προσωπικό του νοσοκομείου Αμαλιάδας όπου νοσηλεύτηκε ο 66χρονος



Παράλληλα, σταματούν οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Αμαλιάδας, όπου είχε διακομιστεί αρχικά το ένατο κρούσμα κορονοϊού (ο 66χρονος), όπως δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, Χρήστος Χριστόπουλος.

Σύμφωνα με τον διοικητή, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται, το προσωπικό έχει μπει σε καραντίνα με απόφαση του κλιμακίου του ΕΟΔΥ που βρίσκεται από χθες, Τετάρτη στην Αμαλιάδα. Ως εκ τούτου, όπως είπε ο κ. Χριστόπουλος, τα άκρως επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Όσον αφορά στην διαχείριση του ένατου κρούσματος κορονοϊού, του 66χρονου δηλαδή που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίου πλέον, υποστήριξε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ για αυτές τις περιπτώσεις.


Αμαλιάδα ερημιά κορονοϊός


Αμαλιάδα - ερημιά - κορονοϊός...


Μετά την γνωστοποίηση των δύο κρουσμάτων κορονοϊού στην Αμαλιάδα, του 66χρονου που ταξίδεψε σε Ισραήλ και Αίγυπτο και της συζύγου του, η πόλη θυμίζει ολοένα και περισσότερο στην… Ουχάν.

Σύμφωνα με τη σελίδα Patrisnews, η πόλη έχει σχεδόν ερημώσει, όπως είχε γίνει και στην κινέζικη πόλη που ήταν το επίκεντρο του νέου κορονοϊού, ενώ το δημαρχείο και οι δημοτικές υπηρεσίες είναι κλειστές, όπως και τα σχολεία.

Τα καταστήματα στην πόλη είναι σχεδόν άδεια και οι πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους για το πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση.




Φοιτητής με συμπτώματα κορονοϊού στο Ρέθυμνο



Την ίδια ώρα εξετάζεται ύποπτο κρούσμα στο Ρέθυμνο, το οποίο αφορά φοιτητή του Πανεπιστημίου της πόλης με καταγωγή από την Πελοπόννησο. Η εμφάνιση του κρούσματος οδήγησε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου στην αναστολή λειτουργίας για προληπτικούς λόγους επί τριήμερο μέχρι και το Σάββατο 7 Μαρτίου.

Ο νεαρός νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε ειδικό θάλαμο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ τα αποτελέσματα για το αν είναι θετικός στο ιό, αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα της Πέμπτης από το ειδικό εργαστήριο στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου.


πηγή:  Altsantiri.gr