Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κέρκυρας: «Η ιδιωτική επένδυση στον Ερημίτη πρέπει ν΄ αποτραπεί»

Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
10 Φεβρουαρίου 2020 / 13:04

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με την οποία εκφράζεται η απόλυτη αντίθεση στην επένδυση της NCH Capital στη Βόρεια Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της στην επένδυση της NCH Capital στον Ερημίτη, εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Επί λέξει η ανακοίνωση αναφέρει:

«H Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της στην επένδυση της NCH Capital στον Ερημίτη. 

Η διαχρονική αυτή τοποθέτησή μας στηρίζεται τόσο σε περιβαλλοντικά όσο και πραγματικά αναπτυξιακά κριτήρια:

Ένας αυθεντικός περιβαλλοντικός βιότοπος 500 στρεμμάτων, στην ιδιοκτησία του δημοσίου (που έχει στην Κέρκυρα ελάχιστη ιδιοκτησία γης), είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει ένα περιβαλλοντικό πάρκο, ανοιχτό σε όλους, με τις ελάχιστες παρεμβάσεις και υποδομές που είναι απαραίτητες για την καλύτερη πρόσβαση και παραμονή σε αυτό.

Αυτό χωρίς καμιά αμφιβολία θα περιλαμβανόταν στις ζώνες περιβαλλοντικής προστασίας ενός χωροταξικού σχεδίου του νησιού που με διαχρονικές κυβερνητικές και αυτοδιοικητικές ευθύνες ποτέ δεν αποκτήσαμε, με εξαίρεση τα χωροταξικά σε επίπεδο περιφερειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας τέτοιος σχεδιασμός θα κρατούσε τις ισορροπίες ανάμεσα στο δομημένο και το φυσικό περιβάλλον του νησιού και θα βοηθούσε στη μεγιστοποίηση του ποιοτικού, θεματικού και εναλλακτικού τουρισμού και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που όλοι, τουλάχιστον στα λόγια, υποστηρίζουν.

Και ας μην ξεχνάμε ότι ο τόπος μας δεν είναι μόνο ένας τουριστικός προορισμός, αλλά και τόπος διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων του, που έχουν αναφαίρετο δικαίωμα σε ένα ανθρώπινο και βιώσιμο περιβάλλον.

Αντί για αυτό, με την επιβολή των μνημονίων, αφαίρεσαν από την Κέρκυρα αυτόν τον πολύτιμο περιβαλλοντικό πόρο, αφού, στην αντίληψη των δανειστών και του επιβεβλημένου ΤΑΪΠΕΔ, μοναδική αξία θεωρήθηκαν τα λίγα εκατομμύρια ευρώ της πώλησης σε ιδιώτη για τη συνήθη αξιοποίηση – τσιμεντοποίηση. Αξιοποίηση που θα προσθέσει στις περίπου 150.000 κλίνες κάθε είδους της Κέρκυρας άλλες 500, έστω και πολυτελείς (ποσοστό 0,33%), και το πολύ 150–200 εργαζόμενους στους πάνω από 10.000 μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, άμεσα εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα.

Διαφωνήσαμε και θεωρούμε λάθος την αλλαγή των όρων της σύμβασης που το 2017, σε περίοδο πολιτικής υποχρεωτικότητας, το ΤΑΪΠΕΔ μετέτρεψε 27 στρέμματα από το καθεστώς μακροχρόνιας παραχώρησης χρήσης σε καθεστώς οριστικής πώλησης δημόσιας έκτασης – real estate, αν και η δυσμενής αυτή επέκταση της σύμβασης είναι κάτι που θα αφορά την Κέρκυρα μετά από 99 χρόνια.

Όσο για τις διακηρύξεις της εταιρείας και των υποστηρικτών τής επένδυσης πως μόνο το 7% της συνολικής έκτασης θα οικοδομηθεί, αυτές αποτελούν απλώς μια βολική προπαγάνδα που δεν αντέχει στην κριτική.

Γιατί στο 7% της δόμησης πρέπει να προστεθούν οι λειτουργικοί χώροι των κτισμάτων και της μαρίνας (πισίνες, ημιυπαίθριοι χώροι, πάρκινγκ, πλακόστρωτα, χλόη, παρτέρια, δεντροφυτεύσεις, υποδομές παροχών, περιφράξεις κ.λ.π.) που ανεβάζουν το ποσοστό σε τουλάχιστον 15% και σε συνδυασμό με τα περίπου 1.500 μέτρα δρόμων (προφανώς όχι στενά χωμάτινα μονοπάτια) το ποσοστό ξεπερνά το 17%.

Και το κυριότερο: το ποσοστό αυτό δεν είναι συγκεντρωμένο σε ένα σημείο, ώστε να παραμένει το 83% της συνολικής έκτασης άθικτο, αλλά διατάσσεται σε τρία απομακρυσμένα μεταξύ τους σημεία τα οποία, διασπώντας την ενότητα των 500 στρεμμάτων φυσικού περιβάλλοντος, αφήνουν ανάμεσά τους ένα υπόλοιπο για το οποίο απαιτείται μεγάλο θράσος να ισχυριστεί κανείς πως μπορεί να λειτουργήσει ως περιβαλλοντικό πάρκο.

Για όλα τα παραπάνω, η ιδιωτική επένδυση που προγραμματίζεται στον Ερημίτη πρέπει να αποτραπεί και δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε κάθε νόμιμη και ειρηνική ακτιβιστική δράση της κερκυραϊκής κοινωνίας, καθώς και κάθε δικαστική παρέμβαση προς την κατεύθυνση αυτή.

Επιπλέον, καλούμε τόσο τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας όσο και την Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών να συνεχίσουν την προσπάθεια της προηγούμενης περιφερειακής αρχής στη διεκδίκηση της αποτροπής της επένδυσης.

Καταδικάζουμε την αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, που βάζει στο περιθώριο την Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν αυτή δε συμφωνεί με τις «αναπτυξιακές» απόψεις του υπουργού, καθώς και την απαράδεκτη και εντελώς αχρείαστη κινητοποίηση της αστυνομίας στη Βόρεια Κέρκυρα, η οποία σε έγγραφό της στοχοποιεί ως επίδοξους τρομοκράτες τους περιβαλλοντικούς – ακτιβιστικούς φορείς, σε συμφωνία με τις απροκάλυπτα αυταρχικές απόψεις και πρακτικές περί «νόμου και τάξης» της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Τέλος, πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε θέση, άποψη, αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας οφείλει να προστατεύσει και να αφήσει εκτός τους εργαζόμενους και τις δημοτικές υπηρεσίες που με υπεύθυνο και σύννομο τρόπο εκτελούν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους ως οφείλουν».