Τρίτη 05.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η κόντρα ανάμεσα στον ΟΛΚΕ & τα Ελληνικά Υδατοδρόμια

Υδροπλάνα
22 Ιουλίου 2016 / 16:29
Γιώργος Κατσαΐτης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας Υδατοδρόμια Βορείου Ιονίου ΕΠΕ κρίνεται το μέλλον του κερκυραϊκού υδατοδρομίου.

Η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον ιδρυτή της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια Α.Ε. (σ.σ. εταίρο στην ΕΠΕ με τον ΟΛΚΕ) και την ηγεσία του Λιμανιού οφείλεται στην υφιστάμενη και προγενέστερη συμφωνία για την κατασκευή των χερσαίων εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση των προβλητών σε Κέρκυρα και Παξούς. Αυτή η υποχρέωση βαρύνει αποκλειστικά τον ΟΛΚΕ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του, ναυάρχου, Σπ. Στεφανίδη. Μάλιστα στην στάση του αυτή αποδίδεται και το αιφνίδιο ταξίδι εδώ της γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών, Π. Πέρκα πριν από περίπου δέκα μέρες. Ο Σπ. Στεφανίδης, που ρωτήθηκε σχετικά από την Ενημέρωση, είπε ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα και ότι η κατάσταση εξομαλύνθηκε. Έτσι υπήρξε και η ανακοίνωση εκ μέρους της Πέρκα ότι δηλ. μέσα στον Αύγουστο θα ξεκινήσουν οι πτήσεις, που θα συνδέουν την Κέρκυρα με τους Παξούς. Πάντως η κατασκευή της χερσαίας υποδομής και η εγκατάσταση των μαγνητικών πυλών καθώς και οι αναγκαίες παρεμβάσεις στους προβλήτες κοστολογούνται από 250 έως και 300 χιλ. €, ποσόν που θα πρέπει να επιβαρύνει ως απαιτούμενη επένδυση το ταμείο του ΟΛΚΕ/ΤΑΙΠΕΔ. Το θέμα θα συζητηθεί στο πλαίσιο της γ.σ. και οι αποφάσεις, υπό την έννοια της υλοποίησης των συμφωνηθέντων, θα φωτίσουν τα επόμενα βήματα της εταιρείας. Ένα αγκάθι, που χώριζε τις δυο πλευρές ήταν η ιδιοκτησία της απαιτούμενης επένδυσης, θα είναι του ΟΛΚΕ ή των Ελληνικών Υδατοδρομίων; Λέγεται ότι έχει συφωνηθεί (σ.σ. άλλωστε προκύπτει και από την ανακοίνωση προ διετίας με αφορμή την αδειοδότηση) να είναι του ΟΛΚΕ, που βάζει και τα λεφτά.
Καλά πληροφορημένες πηγές έκαναν λόγο ότι οι πτήσεις Κερκύρας - Παξών είναι δυνατόν τελικά να ξεκινήσουν στα τέλη Αυγούστου, όπως ανακοινώθηκε, προκειμένου να μπορεί το υπουργείο και η εταιρεία να επικαλεστούν το γεγονός ότι άρχισε να λειτουργεί, χωρίς όμως να είναι έτοιμη η υποδομή του. Άλλωστε συμπλήρωσαν, έχουν εκδηλωθεί οι προθέσεις να είναι οι γραμμές του Ιονίου επιδοτούμενες υπό την έννοια (σ.σ.;) της ένταξης τους σε ευρωπαϊκό, διασυνοριακό Πρόγραμμα, κάτι όμως που εφόσον ισχύσει σχολιάζεται ήδη από τον ανταγωνισμό...
 
Τι "έλεγε" τότε η ανακοίνωση
 
Το πρώτο Υδατοδρόμιο της Ελλάδας ιδιοκτησίας του “Οργανισμoύ Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε” (την δημιουργία του οποίου ανέλαβε, ως ανάδοχος εταιρεία, η "Ελληνικά Υδατοδρόμια") αδειοδοτήθηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία με βάση το νέο Νόμο 4146. Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014 υπεγράφη από τα Υπουργεία Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων και Ναυτιλίας & Αιγαίου η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη λειτουργία του. Η “Ελληνικά Υδατοδρόμια’’ προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία των Υδροπλάνων, στα Υδατοδρόμια που αδειοδοτεί, συνεταιρίσθηκε με την “Κ2 SmartJets”, η οποία κατέχει εγκεκριμένη, από το Υπουργείο Μεταφορών, Άδεια Κοινοτικού Αερομεταφορέα από το 2007 και θα είναι ο “Operator” των Υδροπλάνων. Ταυτόχρονα η “ΟΛΚΕ Α.Ε”, που είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Υδατοδρομίου της Κέρκυρας, σε αγαστή συνεργασία με την “Ελληνικά Υδατοδρόμια” συνέστησαν την μικτή εταιρεία “Υδατοδρόμια Βορείου Ιονίου ΕΠΕ” που θα αναλάβει πλέον την λειτουργία του Υδατοδρομίου Κέρκυρας. 
 
Η σύνθεση των Ελληνικών Υδατοδρομίων
 
Στο μετοχικό κεφάλαιο της  “Ελληνικά Υδατοδρόμια” μετέχουν ο ιδρυτής της Τάσος Γκόβας,  η“Κ2 Smart Jets”, η “Α. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΑΕΒΕ” , η “Chatziandronis Aerospace &Touristic”  και η "ΑΚΤΩΡ Facility Management". Η “Κ2 Smart Jets” είναι μια Ελληνική Αεροπορική Εταιρεία που διαθέτει Business Jets αεροσκάφη και δραστηριοποιείται τα τελευταία οκτώ έτη, με επιτυχία, στον τομέα των VIP's πτήσεων. Η εταιρεία “Α. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΑΕΒΕ”, με έδρα το Ηράκλειο, από τις εταιρείες στον κλάδο ξυλείας και δομικών υλικών με ισχυρό μερίδιο πωλήσεων στα προϊόντα της. Το μετοχικό σχήμα της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» ενισχύεται με τη συμμετοχή της  «Chatziandronis Aerospace &Touristic». Η εταιρεία με έδρα το Μόναχο της Γερμανίας διαθέτει εμπειρία που της προσδίδει υπεραξία καθώς ο ιδιοκτήτης της κύριος Φώτης Χατζηανδρώνης δραστηριοποιείται περισσότερο από 25 χρόνια σε τομείς του αεροπορικού χώρου και της διαστημικής τεχνολογίας. Η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» εξασφάλισε την είσοδο στο μετοχικό της σχήμα της ΑΚΤΩΡ FM που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων τομέων, στη διαχείριση εγκαταστάσεων αεροδρομίων. Η ΑΚΤΩΡ FM αποτελεί την Εταιρία Διαχείρισης Τεχνικών Εγκαταστάσεων του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ιδρύθηκε το 2008 και, από το ξεκίνημα λειτουργίας της, παρέχει υπηρεσίες Λειτουργίας- Συντήρησης και Διαχείρισης κάθε είδους Κτιριακών Εγκαταστάσεων και Υποδομών.
Γιώργος Κατσαΐτης

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.