Σάββατο 05.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Φ. Βάκη για την υπόθεση των Τούρκων στρατιωτικών

Φωτεινή Βάκη
22 Ιουλίου 2016 / 11:11

ΑΘΗΝΑ. «Όσοι επιχειρούν να κινδυνολογήσουν ή να υποδυθούν τους διπλωματικούς αναλυτές, νομίζοντας ότι έτσι θα φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτός είναι ένας πολύ αρνητικός ρόλος που παίζουν για τη χώρα»,

σημείωσε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη (21/7), κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου  «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», αναφερόμενη στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα και στη συνέχεια αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο. «Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προβλέψεις από το διεθνές δίκαιο όσον αφορά στην προστασία ή μη για όσους κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ειρήνης», υπογράμμισε.
 
Σε ό, τι αφορά το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η Φ. Βάκη υπενθύμισε ότι δεν αποτελεί κάποιο «προαπαιτούμενο», «διότι πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν το τελευταίο διάστημα περί δήθεν δημιουργίας “ΤΑΙΠΕΔ των Ενόπλων Δυνάμεων”» σχετικά με τη σύσταση της Υπηρεσίας Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, τη στιγμή που «η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική». Όπως επισήμανε, τα έσοδα από την αξιοποίηση ακινήτων περιουσιακών στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα πηγαίνουν στη «μαύρη τρύπα του χρέους» αλλά στις ίδιες τις Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους, προς όφελος και του κοινωνικού συνόλου.
 
Σχετικά με τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας συνδικαλιστικών ενώσεων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε: «Προφανώς διαφωνείτε και με τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου το 2012, σύμφωνα με την οποία, του ατομικού δικαιώματος της συνενώσεως απολαμβάνουν, αδιακρίτως, όλοι οι Έλληνες πολίτες, μεταξύ δε αυτών και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίοι τελούν σε ηθελημένη ειδική σχέση εξουσιάσεως προς το κράτος και σε ειδικό καθεστώς πειθαρχίας, µη συναγομένου του αντιθέτου ούτε εκ του γράμματος, ούτε εκ του πνεύματος των σχετικών συνταγματικών Διατάξεων». «Μήπως διαφωνείτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και με την αρχή της ισότητας  που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και επιβάλει στον νομοθέτη να µη δημιουργούνται ρήγματα στην καθολικότητα των ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» ανέφερε χαρακτηριστικά.