Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τηλεφωνικός διαξιφισμός του δημάρχου Νότιας Κέρκυρας με τον ΓΓ διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

σκουπίδια
27 Δεκεμβρίου 2019 / 12:03
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ύστερα από τα «Χρόνια Πολλά» ο Λέσσης είπε και τα ... κάλαντα στον εορτάζοντα Μανώλη Γραφάκο, επιμένοντας στις αντιρρήσεις του για τη διαχείριση των περί των σκουπιδιών, πραγμάτων. Τι είπε στο enimerosi.com, ο Θ. Γαλιατσάτος.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την αντίρρηση του στη διαδικασία που ακολουθείται για την διαχείριση των απορριμμάτων ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (σ.σ. τουλάχιστον όλης), κατήγγειλε ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Κ. Λέσσης, μιλώντας τηλεφωνικά το πρωί στον Γ.Γ. Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο δήμαρχος στο enimerosi.com, ο Γ.Γ. επικαλέστηκε τα όσα του μετέφερε η δήμαρχος κεντρικής Κέρκυρας, Μ. Υδραίου, επισημαίνοντας ότι αυτή η απόφαση αποτελεί την πρώτη σειράς αποφάσεων σχετικά με το θέμα. Ο Κ. Λέσσης του επεσήμανε τη διαφωνία του με τις αποφάσεις του ΣΥΔΙΣΑ, που γίνονται καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας της Διοίκησής του και τούτο διότι οι όποιες αποφάσεις συνδέονται με την χρηματοδότησή τους κι εκείνη με τα ανταποδοτικά τέλη και σε τελική ανάλυση αυτή η διαδικασία αποδίδεται σε έναν έκαστο των ΟΤΑ που συμμετέχει στον ΣΥΔΙΣΑ/ΦΟΔΣΑ, ο οποίος στο τέλος, τέλος, «θα πληρώσει και το (αναλογούν) μάρμαρο».

Η νέα αυτή αντίδραση προκλήθηκε όταν έγινε γνωστή η κοινή Απόφαση των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας για τη μεταφορά ποσότητας των κερκυραϊκών σκουπιδιών στις εγκαταστάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ στην Κοζάνη, όπου αναφέρεται ότι η δαπάνη θα βαρύνει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς δια των ανταποδοτικών τελών. Σ' αυτό τουλάχιστον το κείμενο δεν αναφέρεται το κόστος της μεταφοράς και ο επιμερισμός του. Εικάζεται ότι θα αποτελεί το περιεχόμενο της νεότερης απόφασης, που ο κ. Γραφάκος είπε στον κ. Λέσση.
 
Αποκεντρωμένη
 
Πάντως, όπως σχολίαζαν στο enimerosi.com καλά ενημερωμένες πηγές, εντύπωση προκαλείται από το γεγονός ότι η Κοινή Απόφαση υπογράφεται από τους επικεφαλής των Αποκεντρωμένων, που συνήθως ελέγχουν τη νομιμότητα των αποφάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι την σκοπιμότητά τους πολλώ δε μάλλον δεν λαμβάνουν τοπικές αποφάσεις ερήμην της!
Η απόφαση των δυο Αποκεντρωμένων λήφθηκε ύστερα από έγγραφο του ΣΥΔΙΣΑ με την υπογραφή του διευθυντή του (19/11/2019), που ζητά την εξαίρεση της Κέρκυρας από την υποχρέωσή της να εφαρμόσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) κι έτσι ν' ανοίξει ο δρόμος για άλλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς.

Μάλιστα αυτές οι ενέργειες αποφασίστηκε (;) να γίνουν υπό καθεστώς μερικής (;) εχεμύθειας, γεγονός που απ' ότι φαίνεται δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους. Παρά ταύτα δεν εκδόθηκε κάποια ανακοίνωση που να ενημερώνει για τις κινήσεις αυτές. Ακόμα και το ίδιο το ΦΕΚ της Κοινής Απόφασης των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων έγινε γνωστό ως διαρροή και με μεγάλη καθυστέρηση ενώ βεβαίως ουδέποτε ανακοινώθηκε κάτι επισήμως και για την πρόσφατη ταραχώδη συνεδρίαση του δ.σ. του ΦΟΔΣΑ, που σημαδεύτηκε από την αποχώρηση των δυο περιφερειακών δημάρχων.
 
Ο Θ. Γαλιατσάτος
 
Μιλώντας στο enimerosi.com, o πρ. Περιφερειάρχης, επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ, παράταξης στο περιφεριακό συμβούλιο, Θ. Γαλιατσάτος, επεσήμανε μεταξύ των άλλων και την διαφορά της Κοινής Απόφασης με τα όσα αναφέρονταν στην ανακοίνωση μετά την σύσκεψη των εμπλεκομένων στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Τότε γινόταν λόγος ότι η έκτακτη διαχείριση των απορριμμάτων δεν θα επιβαρύνει τους δημότες. Τώρα η αναφορά είναι κατηγορηματική, «θα επιβαρύνει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς δια των ανταποδοτικών τελών».
 
Ο Σαρλής και το κόστος
 
Στο βαρυσήμαντο άρθρο του στο enimerosi.com, ο αντιπρόεδρος πλέον του ΦΟΔΣΑ, Χρ. Σαρλής, αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη του Δήμου, επικαλείται τα όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Γ. Σερεμέτης για το ετήσιο ύψος των ανταποδοτικών τελών στα 11,5 εκατ., με την παρατήρηση ότι μάλλον αυτό είναι το ύψος του συνόλου των τελών/εσόδων του ενιαίου Δήμου. Επανερχόμενος ο επικεφαλής της Κερκυραϊκής Αναγέννης-Φωνή, υπογραμμίζει ότι είναι αδύνατον το σύνολο αυτών των πόρων να πάει στην καθαριότητα διότι κάτι τέτοιο θα απειλούσε τους τρεις πλέον Δήμους με οικονομικό έμφραγμα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.