Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κοινή γραμμή Κράτσα-Γαλιατσάτου για την Thomas Cook

Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων
05 Οκτωβρίου 2019 / 17:06

Με 27 ψήφους, έναντι 6 της πρότασης της «ΛΑ.ΣΥ.», πέρασε η εισήγηση της «ΑΝ.Α.Σ.Α.» -μετά τις τροποποιήσεις από την παράταξη της Ρόδης Κράτσα- για τα μέτρα που αφορούν στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το «κανόνι» της Thomas Cook

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Το θέμα της πτώχευσης της Thomas Cook και των επιπτώσεων της στον Τουρισμό και την Οικονομία των νησιών του Ιονίου απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη σαββατιάτικη συνεδρίασή του, καθώς υπήρχε στην ημερήσια διάταξη με εισηγητή τον επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.» και πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

Στο  εισηγητικό κείμενό της παράταξη του πρώην Περιφερειάρχη τόνισε πως είναι αναγκαία η λήψη απόφασης για μη καταβολή του ΦΠΑ για το μέρος που αφορά την Τhomas Cook, αλλά και μέριμνα που να αφορά στις υπάρχουσες δανειακές υποχρεώσεις λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της ζημιάς για κάθε επιχείρηση.

Μάλιστα η «ΑΝ.Α.Σ.Α.» υπογράμμισε πως η Π.Ι.Ν. πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει διαθέσιμους πόρους και να υλοποιηθεί συγκεκριμένο σχέδιο σε στοχευμένο κοινό για την τουριστική προβολή της.

Η πλειοψηφούσα παράταξη «Ιόνιο Δυνατά» με επικεφαλής την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου εξέφρασε ενστάσεις επί της εισήγησης κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την συνδιαμόρφωση της αρχικής εισήγησης της «ΑΝ.Α.Σ.Α.».και τελικά την κατάθεσή της προς ψήφιση μετά τις τροποποιήσεις από την παράταξη «Ιόνιο Δυνατά».



Δεν έγινε, όμως, το ίδιο με την παραταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης για τα Ιόνια Νησιά», η οποία κατέθεσε στο Περιφεριακο Συμβούλιο την δική της πρόταση. Η επικεφαλής της «ΛΑ.ΣΥ.», Αλεξάνδρα Μπαλού, τόνισε τη διασφάλιση επαγγελματικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την ένταξη των εργαζομένων σε καθεστώς φοροελαφρύνσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η «Αντικαπιταλιστική Αριστερά για τα Ιόνια», που εξέφρασε την επιθυμία της να υπάρξει μέριμνα σε εργαζόμενους και μικρές επιχειρήσεις.

Η τροποποιημένη πρόταση, που εισηγήθηκε η «ΑΝ.Α.Σ.Α.», έλαβε 27 ψήφους υπέρ, ενώ η πρόταση, που κατατέθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» έλαβε 6 ψήφους.

Η τελική πρόταση, που υπερψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων και αφορά στις επιπτώσεις της πτώχευσης της Thomas Cook, έχει ως εξής:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων εκτιμώντας την αρνητικη επίδραση της πτώχευσης της Thomas Cook στην οικονομία της χώρας και εν προκειμένω στη τοπική οικονομία, αλλά και έχοντας υπ όψιν τις θέσεις των φορέων που τέθηκαν στις συσκέψεις με τη Περιφερειακή Αρχή, όπως και από τη κυβέρνηση,

Α. προτείνει πρόσθετα μέτρα στήριξης:

1) Μη καταβολή του ΦΠΑ για το μέρος που αφορά μη φορολόγηση στην Thomas Cook

2) Αναγνώριση της ζημιάςς στο τρέχον φορολογικό έτος με επαναφορά σχετικών ΠΟΛ που ίσχυσαν αναλογικά από το 2015

3) Κατάργηση του ορίου 25% και ένταξη όλων των επιχειρήσεων στη ενεργειακή  διάταξη

4) Μέτρα για τη διευκόλυνση όσων έχουν δαπάνες υποχρεώσεων και όσων είναι ενταγμένοι στις ρυθμίσεις εξόφλησης χρεών ως προς το Δημόσιο και τα Ταμεία

5) Μέσω του ειδικού προγράμματος διατήρησης θέσεων εργασίας να εξασφαλιστεί η επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν

6) Ισόποση με τη ζημιά δανειοδότηση των επιχειρήσεων με χαμηλό επιτόκιο

Β. Ζητά από του Δήμους της Π.Ι.Ν. τη δική τους συμβολή για την ανακούφιση των πληγέντων

Γ.  Η ΠΙΝ να αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για τη στήριξη της τουριστικής οικονομίας και την μείωση των αναμενόμενων αρνητικών συνεπειών από την πτώχευση της Thomas Cook

Δ. 1) Την απαλλαγή των πληγειίσων επιχειρήσεων από τον φόρο παρεπιδομάτων για τους επισκέπτες της Thomas Cook την αντίστοιχη περίοδο.

Την έκπτωση στους λογαριασμούς κατά 15%  την αντίστοιχη περίοδο αφού διασταυρώθηκε με.ακριβεια από το Υπουργείο Οικονομικών και την εταιρία που αντιπροσωπεύει την Thomas Cook, τον ακριβη αριθμό των ξενοδοχειακών μονάδων που επλήγησαν από τη πτώχευση».