Κυριακή 24.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέος επισκέπτης στα νερά της Ζακύνθου - Γνωρίστε το Λεοντόψαρο!

Ζάκυνθος
05 Σεπτεμβρίου 2019 / 12:15

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Ένας νέος Θαλάσσιος Βιολογικός Εισβολέας, το Λεοντόψαρο,

φαίνεται ότι πλέον αποτελεί μέλος της θαλάσσιας πανίδας της Ζακύνθου, καθώς η παρουσία του σε αρκετά σημεία της Ζακύνθου έχει επιβεβαιωθεί από αρκετές καταγραφές κατά τη θερινή περίοδο του 2019. Οι πολλαπλές επιβεβαιωμένες καταγραφές έχουν γίνει από αλιείες, δύτες και κολυμβητές και αφορούν τον Κόλπο Λαγανά, τον Άγιο Νικόλαο Βολιμών και την περιοχή Ξίγκια. Μάλιστα το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο και την Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου προχώρησε στη λήψη δειγμάτων από το συγκεκριμένο είδος την προηγούμενη περίοδο.
Το Λεοντόψαρο (επιστημονική ονομασία Pteroismiles) αποτελεί ένα τροπικό είδος το οποίο ανήκει στις Σκορπίνες και χαρακτηρίζεται από έντονους χρωματισμούς. Το μήκος του μπορεί να φτάσει μέχρι τα 35 εκατοστά και τα αγκάθια του περιέχουν ισχυρό δηλητήριο. Το ψάρι αυτό προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και έχει εισβάλει στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα δια μέσου της Διώρυγας του Σουέζ. Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη Ρόδο το 2015 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί προς το βορειοανατολικό Αιγαίο, την νότια ακτή της Κρήτης, τα Κύθηρα και μόλις πρόσφατα στο Ιόνιο Πέλαγος.
Πέρα από τους κινδύνους που ελλοχεύει για τον άνθρωπο, λόγω της παρουσίας δηλητηριωδών ακάνθων στα πτερύγιά του, η εκτεταμένη επέκτασή του στα νερά της Μεσογείου, αποτελεί απειλή και για τους αυτόχθονους πληθυσμούς ψαριών στα θαλάσσια οικοσυστήματα στα οποία το ψάρι αυτό εισβάλλει. Δεδομένης της πρόσφατης εμφάνισής του στη Μεσόγειο, πολλά άλλα είδη ψαριών δεν το αναγνωρίζουν ως θηρευτή με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολη λεία του βιολογικού εισβολέα. Ακόμη, το Λεοντόψαρο μπορεί και προσαρμόζεται εύκολα σε μία ποικιλία ενδιαιτημάτων ενώ έχει πολύ λίγους φυσικούς θηρευτές. Στους θηρευτές αυτούς ανήκει και ο Ροφός και η συστηματική υπεραλίευση του – που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις Ελληνικές Θάλασσες – επιτείνει την εξάπλωσή του Λεοντόψαρου. Άρα, η ανάγκη για την προστασία των Ροφοειδών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς φαίνεται ότι τα είδη της Οικογένειας αυτής είναι οι μόνοι φυσικοί θηρευτές που μπορούν να περιορίσουν την αύξηση των πληθυσμών του Λεοντόψαρου.
Παρά την επικινδυνότητα του για τον άνθρωπο,σε περίπτωση επαφής του με το ψάρι, το Λεοντόψαρο είναι βρώσιμο, καθώς όταν αφαιρεθούν οι δηλητηριώδεις άκανθες είναι απόλυτα ασφαλές προς κατανάλωση (είναι ακριβώς το αντίθετο από ότι συμβαίνει με ένα άλλο πρόσφατο σχετικά θαλάσσιο εισβολέα τον Λαγοκέφαλο που η επαφή με το ψάρι δεν δημιουργεί πρόβλημα ενώ αντίθετα η κατανάλωσή του μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τον άνθρωπο). Μάλιστα το Λεοντόψαρο είναι ένα γευστικό ψάρι με πολλές εναλλακτικές στο μαγείρεμα του.
Τέλος, ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. σε μία προσπάθεια μείωσης της πιθανής επικείμενης εξάπλωσής του στη Ζάκυνθο ζητά την συνδρομή των Πολιτών για την ενημέρωση περιστατικών όπου συναντάται κάποιο άτομο του είδους αυτού. Επιπλέον, μία ειδική Φόρμα Καταγραφής όπου οι Πολίτες θα μπορούν να συμπληρώσουν στοιχεία σχετικά με την τοποθεσία που εντοπίζουν κάποιο άτομο βρίσκεται στην Ιστοσελίδα του Ε.Θ.Π.Ζ.(www.nmp-zak.org). Οι πληροφορίες αυτές από τους Πολίτες-Επιστήμονες θα συμβάλλουν καθοριστικά στη ολοκληρωμένη παρακολούθηση της πληθυσμιακής του κατάστασης και εξάπλωσης και έτσι και στην λήψη των κατάλληλων διαχειριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.
 
Πηγή: Ημέρα Ζακύνθου