Τα αποθέματα της Ισπανίας ρίχνουν τις τιμές στο λάδι
ελιά
20 Αυγούστου 2019
/ 09:40
HΡΑΚΛΕΙΟ. Όχι κάτω από τα 2,50 ευρώ το κιλό, με προοπτικές ανόδου, θα είναι η μέση τιμή παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η φετινή ελαιοκομική περίοδος, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς...
... πάντα με την προϋπόθεση της διατήρησης μιας πολύ καλής ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.
Την ίδια ώρα, η Ισπανία διοχετεύει στην κοινή γνώμη πληροφορίες και στοιχεία για δραματικές μειώσεις στην επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με την περιοχή της Ανδαλουσίας, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις.
ουρο είναι, πάντως, ότι τα αποθέματα τόσο στην Ισπανία όσο και στη Μεσόγειο γενικότερα θα είναι τέτοια που, αν δε στηριχτούμε στην ποιοτική υπεροχή του ελληνικού ελαιολάδου, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία των τιμών παραγωγού, ενώ μεγάλα αποθέματα υπάρχουν μέχρι σήμερα και σε επίπεδο Κρήτης, όχι μόνο από την περυσινή αλλά και από την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο!
Στην Κρήτη αλλά και συνολικά από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, η χρονιά στο ελαιόλαδο (όπως δυστυχώς ισχύει και για τα αμπελουργικά προϊόντα του νησιού) είναι από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων, με μια μέση τιμή που μέχρι τον Ιούλιο είχε διαμορφωθεί από 2,50 έως 2,70 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών, ενώ η αγορά του Αυγούστου, παρά τις... θερμοκρασίες που διαμορφώνονται, είναι ασφαλώς “παγωμένη”, καθώς δε γίνονται εμπορικές πράξεις.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανόλης Γιαννούλης, ο οποίος διατηρεί τις επιφυλάξεις του ως προς τα στοιχεία τα οποία διοχετεύουν στη δημοσιότητα οι Ισπανοί, στην προσπάθειά τους (σύμφωνα με τον ίδιο) να πείσουν το διεθνές εμπόριο ότι θα έχουν μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή του φρέσκου ελαιολάδου, προκειμένου έτσι να εξασφαλίσουν αγορές για τη διοχέτευση των τεράστιων αποθεμάτων που διατηρούν στις δεξαμενές τους!
Αποθέματα... “μαμούθ”
«Τα αποθέματα στη Μεσόγειο με την έναρξη της νέας περιόδου θα είναι κοντά στο 1 εκατομμύριο τόνους ελαιολάδου», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Μανόλης Γιαννούλης.
«Τα λάδια είναι πολλά. Εγώ, αν ήμουν Ισπανός, θα έλεγα ότι η παραγωγή μου έχει καταστραφεί. Και αυτό θα το έλεγα, ελπίζοντας να πετύχω κάτι καλύτερο για τα αποθέματα τα οποία έχω. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να έχουμε εικόνα για την παραγωγή των Ισπανών. Εδώ δεν έχουμε εικόνα για τη δική μας παραγωγή. Ότι θα είναι μειωμένη η ισπανική παραγωγή το ξέρουμε. Από ’κει και πέρα, όμως, άλλο είναι να πούμε ότι η παραγωγή τους θα είναι 1.200.000 τόνοι και άλλο να πούμε ότι θα είναι 900.000 τόνοι. Γιατί είναι 300.000 τόνοι διαφορά. Είναι δηλαδή μια... “Ελλάδα” η διαφορά αυτή»...
Σύμφωνα με τον Μανόλη Γιαννούλη, «αυτό που πρέπει επί της παρούσης να κάνουν οι παραγωγοί είναι να ασχοληθούν με τα δέντρα τους. Να πετύχουν ό,τι καλύτερο μπορούν από πλευράς ποσότητας και ποιότητας. Και από ’κει και πέρα, την τιμή εμείς δεν μπορούμε να την επηρεάσουμε. Εμείς είμαστε το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ή και λιγότερο. Αυτό το οποίο μπορούμε είναι να περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η ισπανική παραγωγή. Οι καταναλώσεις στην Ισπανία, δυστυχώς, δεν αυξάνουν. Σταθερές είναι. Και πρόκειται για 125 με 130 χιλιάδες τόνους τον μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι Ισπανοί για τις δικές τους πωλήσεις ανά μήνα στην εσωτερική και διεθνή αγορά».
Με βάση λοιπόν όλα αυτά τα δεδομένα, ο Μανόλης Γιαννούλης κάνει μια εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία τα αποθέματα των Ισπανών την 1η Νοεμβρίου θα είναι γύρω στους 600.000 τόνους.
Στο μεταξύ, για δραματικές μειώσεις στην επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου μιλούν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Ανδαλουσίας, κάνοντας λόγο για μια περικοπή στον όγκο παραγωγής που μπορεί να αγγίξει, όσον αφορά στην περιοχή αυτή, και το 48%. Συγκεκριμένα, προβλέπουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή αυτή, που δίνει το 80% της παραγωγής της Ισπανίας, φέτος θα είναι γύρω στους 760.000 τόνους, έναντι 1.460.000 τόνων το 2018-2019.
Η μείωση, όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις κρούοντας καμπανάκι κινδύνου, θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη στη Χαέν, αγγίζοντας και το 60%. Σε άλλες περιοχές της Ανδαλουσίας, αναφέρουν τα στοιχεία των οργανώσεων, όπως το Τολέδο, η μείωση θα φτάσει το 80%. Οι Συνεταιρισμοί αναμένουν, τέλος, να δουν αν θα σημειωθούν βροχοπτώσεις το επόμενο δίμηνο, που είναι και καθοριστικό για την έκβαση της χρονιάς.
«Μπορούμε να πάμε καλά»
Τι λένε όμως οι έμποροι στην Κρήτη; Ο έμπορος και τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης λέει στη “Νέα Κρήτη”: «Περιμένουμε από την Ισπανία μια παραγωγή που δε θα πέφτει κάτω από τους 1.200.000 τόνους. Και από αποθέματα, εγώ εκτιμώ ότι θα ξεπεράσουν τους 700.000 τόνους. Αλλά από την άλλη μεριά, βλέπω ότι θα βγάλουμε ένα πολύ καλό λάδι εμείς στην Κρήτη αν συνεχιστεί η δακοπροστασία έτσι όπως γίνεται φέτος. Και εκτιμώ ότι, με την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου, θα μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα 2,50 ευρώ το κιλό, που είναι μια καλή τιμή σε σχέση με τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν»...
Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος βλέπει προοπτικές ανόδου, ο κ. Αλμπαντάκης απαντάει: «Προσωπικά έχω σκοπό να δώσω μια παραπάνω στήριξη στους παραγωγούς που θα ασχοληθούν με τις ελιές τους. Και αξίζει τον κόπο οι παραγωγοί να ασχοληθούν όσο καλύτερα μπορούν με την ποιότητα του προϊόντος τους. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να τους δώσω κάτι παραπάνω».
Για τη δακοπροσβολή στην Κρήτη, ο Μιχάλης Αλμαντάκης λέει ότι η χρονιά εξελίσσεται πάρα πολύ καλά. Ο δακοπληθυσμός είναι ελάχιστος. Αλλά από ’κει και πέρα, θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι σε ετοιμότητα γιατί αναμένεται “επίθεση” από τον δάκο από τον Οκτώβριο και μετά, οπότε και οι θερμοκρασίες θα πέσουν, ενώ η υγρασία στην ατμόσφαιρα θα είναι ευνοϊκή για το καταστροφικό έντομο.
«Θα πέσει δάκος τότε που θα έχουν σταματήσει και τα ραντίσματα. Ο παραγωγός, λοιπόν, να προσέχει και αν χρειάζεται να προχωρήσει ο ίδιος σε ψεκασμό των ελαιοδέντρων του. Θα το δούμε βέβαια αυτό ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες»...