Πέμπτη 03.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε επόμενη φάση και εφόσον αδειοδοτηθεί θα χρησιμοποιηθεί ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης

ΧΥΤΑ Λευκίμμης
29 Ιουνίου 2016 / 20:15

Την χρησιμοποποίηση υπό προϋποθέσεις της εγκατάστασης στα Μεσοράχια σε επόμενη φάση και πάντως για το υπόλοιπο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων μόνον της Ν. Κέρκυρας, εξετάζει η ΠΙΝ, δήλωσε στο πλαίσιο της σύσκεψης με τους εμπλεκόμενους φορείς και τις Υπηρεσίες, ο περιφερειάρχης.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για την αποκατάσταση της κλονισμένης από χρόνια εμπιστοσύνης, η Περιφέρεια προτίθεται να ξεκινήσει τον τεχνικό έλεγχο όλων των ενστάσεων, που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα της Επιτροπής Αγώνα και μάλιστα παρουσία των αντιπροσώπων των κατοίκων. Η Επιτροπή Αγώνα επιφυλάχθηκε να απαντήσει ενώ το Αλεύχιμον ζήτησε από τον Θ. Γαλιατσάτο να πάει επιτόπου να ενημερώσει τους κατοίκους για τις προτάσεις και τις επικείμενες ενέργειες.
 
Οι προϋποθέσεις
 
Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που έχουν τηρηθεί όλα τα νόμιμα, ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης θα λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ, για την υποδοχή των ανενεργών υπολειμμάτων - προϊόντων επεξεργασίας της δεματοποίησης για το μεσοδιάστημα που έχει οριστεί και στη συνέχεια για τα υπολείμματα μόνο της Νότιας Κέρκυρας. “Η Κέρκυρα έχει διάσπαρτες χωματερές και ΧΑΔΑ και πρέπει να κάνουμε άλλου είδους διαχείριση από εκείνη που έκαναν μέχρι τώρα. Αλλά χρειάζεται να έχουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας, κάνοντας μικρά βήματα συνεννόησης και ξεκινώντας από νέα βάση, μακριά από τα λάθη του παρελθόντος”, είπε. 
 
Ο τεχνικός έλεγχος
 
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος ζήτησε από τους  εκπροσώπους των κατοίκων συναίνεση και συναπόφαση για τα από εδώ και πέρα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων και επανέλαβε την πάγια θέση του για τη σύνταξη και πιστή τήρηση του “οδικού χάρτη” για τα απορρίμματα, όπως αυτός διαμορφώθηκε στις συσκέψεις που προηγήθηκαν με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Τεμπλόνι και την ευρύτερη περιοχή.
Ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα διενεργηθούν γεωτρήσεις στο οικόπεδο, όπου η εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας, προκειμένου να υπάρξουν αξιόπιστα αποτέλεσμα που θα επιβεβαιώνουν ή όχι την συσχέτιση με τον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή. Ζήτησε, προκειμένου να υπάρξει η απόλυτη διαφάνεια στις όποιες κινήσεις συναποφασιστούν, συμμετοχή των εκπροσώπων των κατοίκων κατά τη διάρκεια των εργασιών, μετρήσεων κλπ., τονίζοντας ότι η συμμετοχή αυτή θα γίνει με όποιο τρόπο νομίζουν οι κάτοικοι ότι τους εκφράζει: είτε με φυσική παρουσία, είτε με ορισμό τεχνικού συμβούλου της επιλογής τους κλπ.
Ανάλογα με τα αποτέλεσμα των μετρήσεων αυτών θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα από πλευράς Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καθώς ο κ. Γαλιατσάτος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αδειοδοτήσει την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας αν δεν πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις. 
 
Το υπόμνημα
 
Οι θέσεις του Περιφερειάρχη βρήκαν σύμφωνους και τους αιρετούς εκπροσώπους του Δήμου Κέρκυρας, οι οποίο συνομίλησαν με τους κατοίκους της Λευκίμμης για τα σχέδιά τους για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση στην περιοχή. Από πλευράς Επιτροπής Πολιτών κατά του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας παραδόθηκε στον Περιφερειάρχη υπόμνημα 13 θέσεων ενώ από πλευράς Αλεύχιμον ζητήθηκε από τον Περιφερειάρχη να μεταβεί στη Λευκίμμη για να μιλήσει με τους κατοίκους, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την περαιτέρω στάση τους.
 
Ποιοι
 
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης, οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Γιώργος Παντελιός (ως αναπληρωτής του κ. Δήμαρχου), Νότιας Κέρκυρας Άρης Μπαλής και Καθαριότητας Σπύρος Ασπιώτης, ο περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Σαλβάνος (επικεφαλής περιφερειακής παράταξης), ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λευκίμμης Ευγένιος Κουλούρης, εκπρόσωποι του Συλλόγου Αλεύχιμον και της Επιτροπής Πολιτών κατά του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας και υπηρεσιακοί παράγοντες της Δ/νσης Περιβάλλοντος της ΠΙΝ