Οι διεθνείς παρατηρητές στις δημοτικές εκλογές, κράτησαν όσες αποστάσεις μπορούσαν και με τις δηλώσεις τους θυμίζουν περισσότερο ειρηνευτική δύναμη παρά εποπτικό Σώμα εκλογικής διαδικασίας. Ας είναι, η κυριακάτικη δοκιμασία κληροδότησε στην επόμενη μέρα για τη Γείτονα όσα ακριβώς έχουν εδώ και καιρό σωρρευτεί και ένα ακόμα. Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και έτσι τις αμφισβητούμενες από την αντιπολίτευση νέες, τοπικές Αρχές. Και μ' αυτά ως δεδομένα, η Αλβανία πορεύεται προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Φθινόπωρο. Κάτι που βεβαίως αναγκαστικά σχετίζεται με την ημερομηνία για τις τοπικές εκλογές που έδωσε παραμονιάτικα, ο πρόεδρος Ι. Μέτα, και ως εκ τούτου υπό την αίρεση των πολιτικών εξελίξεων. Θα αναρωτηθεί κανείς, μα οι εκλογές έγιναν την Κυριακή; Όμως η αμφισβήτηση του προέδρου Μέτα και της αντιπολίτευσης περιλαμβάνουν ήδη και αυτό το αποτέλεσμα ως προϊον συνταγματικής ανωμαλίας, ό, τι και να λέει ο πρωθυπουργός Ε. Ράμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΣΚ).
Οι διεθνείς Παρατηρητές (ΟΑΣΕ)
Σ' αυτήν την εκτίμηση συνεπικουρεί και η έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) τουλάχιστον σύμφωνα με το προκαταρτικό κείμενο για τα συμπεράσματα των διεθνών παρατηρητών επί της διαδικασίας.
Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ, Βρετανίδα πρέσβειρα, Όλντρεϊ Γκλόβερ, σε συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε με έμφαση, η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει, ενώ η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να διεξαγάγει αυτές τις εκλογές χωρίς την αντιπολίτευση. Σε αυτό το κλίμα πολιτικού αδιεξόδου, οι ψηφοφόροι δεν είχαν καμία πραγματική δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικές υποψηφιότητες και προτάσεις. Σε 31 Δήμους, οι υποψήφιοι για Δήμαρχο έγιναν χωρίς αντίπαλο.
Ενδιαφέρον (σ.σ. όχι αποκλειστικά αλβανικό) έχει η παρατήρηση του ΟΑΣΕ σχετικά με την λειτουργία των ΜΜΕ. «Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός των μέσων ενημέρωσης που είναι τοποθετημένα σε ορισμένα πολιτικά κόμματα, ως αποτέλεσμα των συμφερόντων των ιδιοκτητών τους. Αυτό προκαλεί άμεση παρέμβαση στη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και περιορίζει τον πλουραλισμό των απόψεων».
Στη Χιμάρα και τη Φοινίκη
Όπως αναμενόταν ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα χαρακτήρισε την ημερομηνία ιστορική. Ο πρόεδρος Ι. Μέτα αποκάλεσε τη διαδικασία, «σοσιαλιστική δημοσκόπηση» και οι εκπρόσωποι της ελληνικής Μειονότητας (ΔΕΕΜ-Ομόνοια) ανακοίνωσαν νικήτρια την αποχή και ηττημένους τους Ράμα και Γκόρο, που σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής επανεκλέχτηκε στην Χιμάρα. Αυτόν τον κομβικό για τη Μειονότητα και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, Δήμο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομόνοιας, οι κάλπες έκλεισαν και τελικά παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς του κρατικού μηχανισμού οι Χιμαριώτες φάνηκαν αντάξιοι της ιστορίας τους, τίμησαν την παρακαταθήκη των προγόνων τους και απείχαν από τις εκλογές - φάρσα των οποίων ο μόνος στόχος ήταν η εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού και μονοκομματικού καθεστώτος. Σε μία διαδικασία όπου μία από τις βασικές αρχές της ψήφου, η μυστικότητα παραβιάστηκε κατάφωρα οι πολίτες της Χιμάρας είπαν ένα μεγάλο «όχι».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα (Δευτέρα 14:30), στα Τίρανα εκλέγεται ο εκλεκτός του ΣΚ, Εριόν Βελάι, στους Αγ. Σαράντα, ο Αντριάν Γκούρμα (ΣΚ) ενώ στην παραμεθόρια Φοινίκη ο επίσης εκλεκτός του ΣΚ, Χρηστάκης Κίτσος υπερίσχησε του απερχόμενου δημάρχου Λεωνίδα Χρήστου. Κανείς όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι θα αντέξουν στον χρόνο αυτές οι ανακοινώσεις.