Δευτέρα 25.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περισσότερα απο 500 ετοιμόρροπα ακίνητα στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου!

ΡΟΔΙΑΚΗ
08 Απριλίου 2019 / 08:45

Σε εξέλιξη οι προσπάθειες του δήμου και της Αρχαιολογίας για να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους.

ΡΟΔΟΣ. Πρόγραμμα άρσης ετοιμορροπίας ακινήτων στη Μεσαιωνική Πόλη έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες ο Δήμος Ρόδου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου καθώς αυτά στα οποία έχει διαπιστωθεί ένας βαθμός επικινδυνότητας εκτιμάται ότι είναι πάνω από 500, από τα οποία μάλιστα ένα ποσοστό 65% είναι ιδιωτών!
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησε ο Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τέρης Χατζηιωάννου, εδώ και περίπου ένα χρόνο, παράλληλα με την προσπάθεια για την υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύμβασης για τη συντήρηση και ανάδειξη του Μνημείου, η δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει τις παρεμβάσεις για την προστασία των ετοιμόρροπων κτισμάτων εντός του πολεοδομικού ιστού του Κάστρου.
Όπως αναφέρει, οι σωστικές παρεμβάσεις άρχισαν από την οδό Πυθαγόρα όπου και βρίσκεται μεγάλο τμήμα εγκαταλελειμμένων ακινήτων, ώστε να διαφυλαχτεί η ασφάλεια του κοινόχρηστου χώρου, κυρίως δε η ακεραιότητα κατοίκων και επισκεπτών. Αυτό, στην πράξη σημαίνει ότι τα κτίσματά αυτά καθαρίζονται τα εσωτερικά και κτίζονται, κάτι βέβαια που συμβάλλει στην αποτροπή της ρίψης απορριμμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  
Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στην οδό Πυθαγόρα υπάρχουν 11 τέτοια ακίνητα ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τα 40 στενά δρομάκια στην Παλιά Πόλη με αρκετά κτήρια στο καθένα που έχει διαπιστωθεί κάποιος βαθμός επικινδυνότητας. Αναφέρει χαρακτηριστικά στη δημοσίευσή του ο Αντιδήμαρχος:
«Αρκεί μια βόλτα στα σοκάκια -Πυθαγόρα, Ομήρου, Περικλέους, Τιμοκρέοντος, Αντιφάνους, Γαβαλά, Ταυρίσκου, Κλεοβουλίνης, Ικάρου, Συμμίου κ.λπ. για να διαπιστώσει κανείς ότι σε αυτούς τους δρόμους, η Μεσαιωνική Πόλη έχει «σκοτεινά» και άψυχα κενά. Είναι τα εγκαταλελειμμένα της κτήρια. Παράθυρα καρφωμένα με σανίδες, αναρίθμητα χαλατά «διατίθεται για ενοικίαση ή πώληση», πεσμένοι τοίχοι, σαπισμένα κουφώματα, χορταριασμένα, «φαντάσματα» μιας άλλης εποχής. Κομμάτια της ιστορίας της Μεσαιωνικής Ρόδου αφημένα στο έλεος της τύχης και της φύσης…».
Το έργο αυτό έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2018 με χρονικό ορίζοντα να διαρκέσει μέχρι και το 2024 και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Η χρηματοδότηση γίνεται από ίδιους πόρους του Δήμου και ο προϋπολογισμός που διατίθεται είναι 120 χιλιάδες ευρώ συν άλλα 80 χιλιάδες ευρώ.
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι ότι, καταρχήν, ένα μικτό κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων και μίας Επιτροπής του Δήμου πραγματοποιεί αυτοψίες και εκδίδει το σχετικό δελτίο και στη συνέχεια αφού γίνει μία καταγραφή, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας που διαπιστώνεται, γίνονται οι παρεμβάσεις για την άρση ετοιμορροπίας.
Σημειώνεται ότι παράλληλα γίνεται και μία προσπάθεια να βρεθούν οι ιδιοκτήτες όμως είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που τα κτήρια αυτά των ιδιωτών είναι εγκαταλελειμμένα επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν διαμένουν στο νησί, είναι “μπλεγμένα” σε καθεστώς συνιδιοκτησίας ή οι ιδιοκτήτες τους δηλώνουν αδυναμία να τα επισκευάσουν. Έτσι, ο Δήμος ξεκινάει τις παρεμβάσεις και κάποια στιγμή…θα στείλει τον λογαριασμό.
Το έργο αυτό, όμως, το ξεκίνησε ο Δήμος…με το βλέμμα στραμμένο στη νέα προγραμματική σύμβαση η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία. Έτσι, η άρση ετοιμορροπίας στα κτίσματα του Μνημείου είναι ένα από τα έργα που θα περιλαμβάνονται. Μάλιστα, εκείνο που θα ζητήσουν είναι να μπει χρηματοδότηση ύψους 100 χιλιάδων ευρώ για να γίνουν προσλήψεις ατόμων για το έργο αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, το τελικό σχέδιο της νέας Προγραμματικής Σύμβασης είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται να έρθει για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο πριν από το Πάσχα-υπάρχει πιθανότητα ακόμα και στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή 12 Απριλίου ή σε έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. Στη συνέχεια, θα πρέπει να περάσει και από το περιφερειακό συμβούλιο αφού η Περιφέρεια είναι ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη.
Ταυτόχρονα, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ) εκπονεί πρόγραμμα αξιοποίησης των ακινήτων που διαχειρίζεται στη Μεσαιωνική Πόλη, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες της Πολεοδομικής Μελέτης και του Σχεδίου Διαχείρισης, επίσης μέρους της νέας Προγραμματικής Σύμβασης.
Το ΤΑΠ, λοιπόν, θα επισκευάσει τα ακίνητά του με σκοπό να τα μισθώσει ενώ αρκετά από αυτά που είναι ιστορικής αξίας μπορούν να διατεθούν για να χρησιμοποιηθούν από δημόσιους φορείς.
Τεράστιο, τέλος, όπως αναφέρει στη δημοσίευσή του ο κ. Χατζηιωάννου, παραμένει το πρόβλημα με τα κληροδοτήματα που διαχειρίζονται ιδρύματα και τα οποία, τις περισσότερες φορές, οδηγούν τα κτήρια σε απαξίωση. Τέτοια είναι τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα των εκτοπισμένων Εβραίων και του Βακούφ. Επισημαίνει ακόμη ότι τα δείγματα που έχει δώσει ο Δήμος Ρόδου την περίοδο 1984-2004, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους Δημαρχίας των κ.κ.  Σάββα Καραγιάννη και Γιώργου Γιαννόπουλου, ήταν ενθαρρυντικά.