Δημ. Μπιάγκης: Το Υπ. Πολιτισμού παραδέχεται τα προβλήματα, ελλείψεις & αρρυθμίες - Μεταθέτει ευθύνες στον Δήμο

Απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού σε ερώτημα του Δημ. Μπιάγκη, για την διαχείριση της Παλιάς Πόλης
ΚΕΡΚΥΡΑ. (ΓΡ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ) Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτή Κέρκυρας, Δημήτρη Μπιάγκη, αποποιήθηκε για ακόμα μια φορά τις ευθύνες που του αναλογούν στο θέμα της διαχείρισης της Παλιάς Πόλης, αν και παραδέχθηκε πως «υπάρχουν προβλήματα, ελλείψεις και αρρυθμίες στο πολιτιστικό αγαθό».
• Για το επικαιροποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης το Υπουργείο θεωρεί πως προέχει η ολοκλήρωση της εκπόνησης της Ειδικής Πολεοδομικής Μελέτης για την Παλιά Πόλη την οποία όμως καθυστερεί… ο Δήμος.
• Για την επικαιροποίηση του Σχεδίου Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας το Υπουργείο μας ενημέρωσε πως εκκρεμεί από τον… Δήμο η κατάθεσή του στο Υπουργείο για την τελική έγκριση.
• Για την Πυροπροστασία της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας αρμόδιας για τη σύνταξη σχετικής μελέτης είναι… ο Δήμος και δεν έχει περιέλθει στο Υπουργείο σχετική μελέτη μέχρι ώρας.
• Για τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη διαχείριση του μνημείου (όπως επιτάσσει άλλωστε και το άρθρο 117 των Οδηγιών της UNESCO) το Υπουργείο ζητά διαβούλευσή της με τα αρμόδια όργανα του… Δήμου.
• Για τα διαπιστωμένα προβλήματα, τις ελλείψεις και τις αρρυθμίες που διαπιστώνει πως υπάρχουν στην ίδια τη διαχείριση του μνημείου, απλά μας ενημέρωσε πως ζήτησε την τακτική σύγκλιση της αρμόδιας Επιτροπής Παρακολούθησης από ποιον άλλον, από τον… Δήμο.
Για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας δεν είναι τελικά αρμόδιο το Υπουργείο Πολιτισμού με τη διαχειριστική και επιστημονική του επάρκεια, παρά μόνο ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας με το οικείο Τμήμα Παλιάς Πόλης και το επαρκές (φανταζόμαστε) επιστημονικό και κατάλληλα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται σ’ αυτό.
Για εμάς από την άλλη, η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με σοβαρά προβλήματα και ιδιαιτερότητες που απαιτεί συντεταγμένη λειτουργία για την προστασία και την ανάδειξή της αλλά και τεράστια ευθύνη διαχείρισης, παρακολούθησης και συντήρησης από τις αρμόδιες Αρχές, σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο.
Το μόνο όμως που βλέπουμε είναι μετάθεση ευθυνών, απίστευτο αλαλούμ, παρακμιακή καθημερινότητα και μια ζοφερή διαχρονική εικόνα εγκατάλειψης με τα καλυμμένα με βλάστηση και υπό κατάρρευση τμήματα των φρουρίων και των περιμετρικών οχυρώσεων της πόλης. Με το μεγαλύτερο μέρος των φρουρίων να μην είναι επισκέψιμα για το κοινό παραμένοντας στο σκοτάδι. Με τους ντόπιους να πληρώνουν εισιτήριο σαν τουρίστες στον ίδιο τους τον τόπο και τα μνημεία της πόλης να αποτελούν ξένα σώματα, αποκομμένα από την καθημερινότητα των κατοίκων της, παραδομένα σε αυθαιρεσίες και φθορές. Μα και γι’ αυτά δεν έχει καμιά ευθύνη του Υπουργείο Πολιτισμού.
Ας μην πάμε όμως μακριά, ας διδαχτούμε επιτέλους από άλλες περιοχές, όπως η Μάλτα και η Ρόδος, όπου η ζωντανή σχέση των ανθρώπων με τα μνημεία της πόλης τους εξελίσσεται και υπάρχει αλληλεπίδραση στη ζωή και τη λειτουργία τους. Μα εκεί τα Υπουργεία δεν είναι απόμακρα, ούτε αποποιούνται τις όποιες ευθύνες τους, ούτε οι τοπικοί φορείς ασυνεπείς με τις όποιες δεσμεύσεις τους, παρά λειτουργούν με όραμα και σχέδιο, με γνώμονα τον σεβασμό στην ιστορία τους μετατρέποντας με κόπο και μεράκι τη μνημειακή κληρονομιά τους σε ζωντανά κύτταρα πολιτισμού.
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ
Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.