Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παραμένουν οι διαφορές στο τσάμικο και τις θαλάσσιες ζώνες (φωτορεπορτάζ)

Κοτζιάς
06 Ιουνίου 2016 / 20:15
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΤΙΡΑΝΑ. Σε έναν οδικό χάρτη για την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων ανάμεσα στις δυο χώρες, συμφώνησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιμίτρι Μπουσάτι, τη Δευτέρα στα Τίρανα.

 Όπως τουλάχιστον αναφέρεται στο εκτενές ρεπορτάζ του αλβανικού πρακτορείου ειδήσεων ΑΤΑ, τα θέματα αυτά αφορούν στην ελληνική υποστήριξη για την ένταξη της Αλβανίας και των άλλων χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και τη διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στην Αλβανία και την Κέρκυρα. Η αλβανική πλευρά επιμένει ν' αναδεικνύει σε διμερές θέμα το "τσάμικο" ενώ διατηρεί και τη διαφορετική της θέση για το ζήτημα του εμπόλεμου και της άρσης του. Η χθεσινή ανακοίνωση πάντως για τον οδικό χάρτη, αφορά στο προϊόν της δουλειάς ομάδων εργασίας, που κατέληξαν και κωδικοποίησαν τα περιεχόμενα της ατζέντας.
 
Οι δηλώσεις
 
Δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας να μην έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό της εταίρο, επισήμανε ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας. Ο Ν. Κοτζιάς από την πλευρά του τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. 
«Έχουμε περίπου ένα χρόνο που οι επιτροπές εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα θέματα που δεν έχουν βρει ακόμη τη ρύθμισή τους μεταξύ των δύο χωρών, τόσο εκείνων που έλκουν την προέλευσή τους από τον β΄παγκόσμιο πόλεμο, και έχουν πρακτικό ενδιαφέρον για τους πολίτες των δύο χωρών όσο και εκείνων, που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για το ευρωπαϊκό μας μέλλον", δήλωσε ο υπουργός Μπουσάτι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΤΑ, επιμένοντας στο "τσάμικο" και το "εμπόλεμο", παρά την ελληνική αντίδραση. 
 
Το τσάμικο
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το "τσάμικο" ήταν μέρος του πακέτου των συζητήσεων, ο Μπουσάτι δήλωσε ότι ο σεβασμός των διαφορετικών απόψεων, χρειάζεται μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Το "τσάμικο" είπε, είναι ζήτημα που προέρχεται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρόκειται για ζήτημα εδαφικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας. Η Αλβανία δεν έχει καμία αξίωση. Είναι γνωστό ότι έχει υπογράψει την Τελική Πράξη του Ελσίνκι. Αποδέχεται και σέβεται την Ελλάδα ως γειτονική χώρα. "Αλλά η προσέγγισή μας όταν μιλάμε για αυτό το θέμα έχει να κάνει με το σεβασμό των ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Τσάμηδων και των απογόνων τους", δήλωσε ο Μπουσάτι.
Ο Ν. Κοτζιάς είπε σχετικά: Οι Τσάμηδες που ζουν στην Αλβανία θα επωφεληθούν κι αυτοί από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Αλλά υπάρχουν Τσάμηδες Χριστιανοί, που ζουν στην Ελλάδα και είναι σήμερα Έλληνες υπήκοοι. Υπήρξαν και 'κείνοι που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές και καταδικάστηκαν για τη δράση τους αυτή από τα Δικαστήρια με βάση την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς Συνθήκες.
"Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες, επειδή δεν εννοούμε οποιαδήποτε ομάδα πολιτών της Αλβανίας. Το λέω αυτό διότι κάποιοι θέλουν να εξομοιώσουν τους συνεργάτες της ναζιστικής Γερμανίας, με εκείνους που δεν έχουν ζήσει ποτέ στην Ελλάδα και πιθανότατα στη συνέχεια να κάνουν το ίδιο για όλους τους Αλβανούς. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να πούμε ότι το πρόβλημα υπάρχει. Έχουμε όμως διαφορετικές προσεγγίσεις αν και όλα αυτά έχουν φωτισθεί επαρκώς από την πρόσφατη ιστορία".
 
Το εμπόλεμο
 
Στο ερώτημα γιατί η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμα καταργήσει το «εμπόλεμο» με την Αλβανία, αν και πρόκειται για τυπική διαδικασία, σύμφωνα με το Πρακτορείο ΑΤΑ, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι η δήλωση του Συμβουλίου Υπουργών του 1987 για το τέλος του εμπολέμου ανάμεσα στις δυο χώρες είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Και η Συνθήκη Φιλίας το 1996 είναι γεγονός. Η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και η προοπτική της εισόδου της στην ΕΕ μας κάνει όχι μόνο τους φίλους, αλλά και τους συνεργάτες! 
 
Οι θαλάσσιες ζώνες
 
Όσον αφορά το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, ο Ντ. Μπουσάτι είπε: Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε για μια λύση με βάση το ευρωπαϊκό πνεύμα και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Έχουμε μάθει από τα λάθη που κάναμε σε αυτή τη διαδικασία και έτσι ξεκινάμε από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (σ.σ. εννοεί την ακύρωση της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες ανάμεσα στον Κ. Καραμανλή και τον Σ. Μπερίσα του 2009), η οποία σαφώς αναφέρεται σε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Αλβανίας!
Ο Ν. Κοτζιάς, σχολιάζοντας αυτή την απάντηση του ομολόγου του, επισήμανε ότι οι διεθνείς συμφωνίες βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και παράγουν εκ νέου διεθνείς δεσμεύσεις.
 
Οι ελληνικές πρωτοβουλίες
 
Ο Ν. Κοτζιάς ανακοίνωσε πρόσκληση σε μια δεύτερη συνάντηση των «τεσσάρων χωρών της Βαλκανικής» στη Θεσσαλονίκη, ενώ το Σεπτέμβριο θα υπάρξει κοινή συνεδρίαση των έξι κρατών μελών της ΕΕ, με έξι χώρες των Βαλκανίων και έξι αραβικές χώρες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.