Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άλλο ένα βραβείο για το κερκυραϊκό ελαιόλαδο

The Governor
05 Ιουνίου 2016 / 21:39

ΟΛΥΜΠΙΑ. Ο γνωστός μας «Κυβερνήτης», το λάδι «The Governor» των αδελφών Δαφνή, κέρδισε και χάρισε στον τόπο του άλλον ένα βραβείο: το Χρυσό Βραβείο για την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη.

Το βραβείο, παρέδωσε στα αδέλφια Σπύρο και Γιώργο Δαφνή, ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας «Ελαιοκανθαλης» Προκόπης Μαγιάτης, στην τελετή απονομής των βραβείων «Olympia Health & Nutrition Awards», το Σάββατο 4 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου, «έκλεισαν» με την ανακοίνωση της απόφασης των διοργανωτών, το συνέδριο αυτό κάθε 4 χρόνια να «επιστρέφει» στην Ολυμπία.
Οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο το απόγευμα, και αφορούσαν τις ιδιότητες του ελαιολάδου σε σχέση με την υγεία και ιδιαίτερα σε σχέση με τα σπουδαία δραστικά συστατικά όπως η ελαιοκανθάλη και οι λοιπές φαινολικές ουσίες.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να φέρει κοντά τον επιστημονικό και τον παραγωγικό κόσμο που ασχολείται με το ελαιόλαδο πλούσιο σε φαινόλες, ώστε οι παραγωγοί να ενημερωθούν για τον «θησαυρό» τον οποίο παράγουν αλλά και οι επιστήμονες να ακούσουν ποια είναι τα προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους της παραγωγής. Και ο στόχος επετεύχθη, αφού οι εισηγήσεις και τα στοιχεία ερευνών που παρουσίασαν διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα και χρήσιμα για τους παραγωγούς που ασχολούνται με την παραγωγή ελαιολόδου και επενδύουν στην ποιότητα και τα συστατικά εκείνα που μπορούν να κάνουν το ελληνικό λάδι «πρωταγωνιστή» στην παγκόσμια αγορά, χάρη στις ευεργετικές – φαρμακευτικές ιδιότητές του...

Η «Ολύμπια» ποικιλία και οι φαρμακευτικές ιδιότητες του λαδιού

Για την ανακάλυψη της «Ολύμπιας» ποικιλίας – όπως προτάθηκε να ονομαστεί – και τις ευεργετικές του ιδιότητες, μίλησε η καθηγήτρια Ελένη Μέλλιου, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι η ποικιλία με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ευεργετικές ουσίες, σε σχέση με τα υπόλοιπα ελαιόλαδα που παράγονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας όμως, αναπτύχθηκαν σημαντικές επίσης ομιλίες που αφορούσαν τις φαρμακευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου και την επίδρασή τους σε κάποιες ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και η νόσος του αλτσχάιμερ.

Τα βραβεία

Για πρώτη φορά παγκοσμίως, στο πλαίσιο του συνεδρίου, απονεμήθηκαν τα βραβεία «Olympia Health & Nutrition Awards». Ανάμεσα στους διακριθέντες ήταν έλληνες και ισπανοί παραγωγοί και εταιρίες, που κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού και τα συγχαρητήρια όλων.

Έτσι, το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερος Παραγωγός Ελαιολάδου με την υψηλότερη Περιεκτικότητα σε Ελαιοκανθάλη», απέσπασε ο Σπύρος Δαφνής από την Κέρκυρα, με το λάδι «The Governor».

Στην ίδια κατηγορία, το Ασημένιο Βραβείο απέσπασε η εταιρία Divinus του Παναγιώτη Κορνιλάκη με το λάδι «Gloria Olivae», ενώ το Χάλκινο Βραβείο, πήρε ο Δημήτρης Θεριανός με την εταιρεία ECOZakynthos.

Στην κατηγορία «Καλύτερος Παραγωγός Ελαιολάδου με την υψηλότερη Περιεκτικότητα σε Συναφείς Φαινόλες» Χρυσό Βραβείο απέσπασε ο Χρήστος Μαθιόπουλος της εταιρείας «The Greek Olive Estate – Drop of Life», το Ασημένιο ο Μάνος Πιρούνιας, ενώ το Χάλκινο Βραβείο πήρε ο Μιχάλης Δρεμέτσικας από την Αρκαδία για το λάδι του «Asklepios» της Ολύμπιας Ποικιλίας.

 Δυο βραβεία απέσπασε η Ελληνική Εταιρία «Gaea» του Άρη Κεφαλογιάννη, το Χρυσό στην κατηγορία «Καλύτερη Εταιρεία Ελαιολάδου που υποστηρίζει τη Βιοιατρική Έρευνα» και το Ασημένιο στην κατηγορία «Καλύτερη Εταιρεία Ελαιολάδου που υποστηρίζει τις Γαστρονομικές Δημιουργίες», ενώ ο Θεριανός Δημήτρης της ECOZakynthos απέσπασε και το Χρυσό Βραβείο ως η «Καλύτερη Εταιρία Πώλησης για Ελαιόλαδο/Ελαιοκανθαλη». Στην ίδια κατηγορία το Χάλκινο Βραβείο απέσπασε η ελληνική εταιρία «CHAATEAU BALTO» του Γιώργου Βαλτόπουλου.

Επίσης, στην κατηγορία «Καλύτερο Ελαιοτριβείο που ενδιαφέρεται για ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας» το Ασημένιο Βραβείο πήρε η εταιρία «Agricultural Cooperative of Palaiopanagia» και το Χάλκινο η επίσης ελληνική εταιρία «Kasell SA».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι ο Ηλείος επιχειρηματίας Κώστας Παπαδόπουλος (σ.σ Ελαιοτριβείο στην Βαρβάσαινα του Δήμου Πύργου) έλαβε Τιμητικό Δίπλωμα στην κατηγορία,  «Ελαιόλαδα που ξεπερνούν το όριο του Ευρωπαϊκού Ισχυρισμού Υγείας».
Οι διοργανωτές, δεν παρέλειψαν κλείνοντας τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου, συνεχάρησαν όλες τους βραβευμένους, ευχαρίστησαν τους συνέδρους και ομιλητές καθώς επίσης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το Επιμελητήριο Ηλείας και όλους τους χορηγούς που υποστήριξαν την προσπάθεια αυτή.

Πηγή: Patris News / Νάνσυ Σπυροπούλου