Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Δημήτρης Μπιάγκης στο ελαιοτριβείο του «Κυβερνήτη»

The Governor
14 Ιουνίου 2020 / 10:18

«Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε με σχέδιο και όραμα τον αγροτικό μας πλούτο»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου που θα αναδείξει και θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα συγκριτικά και αναξιοποίητα δυστυχώς πλεονεκτήματα που προσφέρει η κερκυραϊκή γη και ο πρωτογενής τομέας του τόπου μας, ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας στο φιλόξενο χώρο του ελαιοτριβείου και τυποποιητηρίου ελαιολάδου της Οικογένειας Δαφνή στον Άγιο Ματθαίο.
 
Ο Βουλευτής είχε τη δυνατότητα να περιηγηθεί στους χώρους παραγωγής του πολυβραβευμένου θεραπευτικού κερκυραϊκού ελαιολάδου «Ο Καποδίστριας», πραγματοποιώντας ένα εξαιρετικό ταξίδι από το παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον της ελαιοπαραγωγής, ακούγοντας με ιδιαίτερη προσοχή το μοντέλο ανάπτυξης του «Κυβερνήτη» (The Governor) αλλά και τις ανησυχίες των ανθρώπων της επιχείρησης αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον κλάδο τους.
 
«Είναι ώρα, ειδικά τώρα, που ο τουρισμός βιώνει μια κρίση που ακόμα δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς διαστάσεις και τις επιπτώσεις της στην Κερκυραϊκή οικονομία, να αναπτύξουμε και να χαράξουμε νέες πολιτικές, ανοίγοντας διεξόδους πέρα και πάνω από το στερεότυπο της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού που έχει μονοπωλήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον του τόπου μας τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής. «Η Κέρκυρα των 4,5 εκατομμυρίων ελαιοδένδρων, ο φυσικός αυτός θησαυρός που έθρεψε γενιές και γενιές και που έπρεπε να τον διαφυλάξουμε ως ένα ζωντανό φυσικό μνημείο, πέρασε συνειδητά από τον μαρασμό στην εγκατάλειψη, γεγονός οξύμωρο, καθώς η αξία αυτού του πλούτου είναι ανυπολόγιστη και ακόμα δεν την έχουμε συνειδητοποιήσει. Φτάσαμε στο σημείο να πιστεύουμε, ότι η Λιανολιά δεν παράγει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ένα αφήγημα της εποχής που καλλιεργήθηκε από κάποιους δίνοντας μας άλλοθι για την απαξίωση και κακοδιαχείριση του ελαιώνα, για την πλήρη στροφή μας στο επιχείρημα του τουρισμού. Προσπάθειες όπως αυτή της οικογένειας Δαφνή, αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη, πως αυτός ο τεράστιος μύθος διαψεύδεται πανηγυρικά. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται να αλλάξουμε μοντέλο παραγωγής, να στρέψουμε την προσοχή μας και να αποκτήσουμε κουλτούρα σύγχρονου ελαιοπαραγωγού. Να δώσουμε κίνητρα ως πολιτεία, ώστε να ωθήσουμε περισσότερους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την γη και τον πρωτογενή τομέα. Σήμερα, τέτοια φωτεινά παραδείγματα, όπως αυτό της οικογένειας Δαφνή, έχουν επαναπροσδιορίσει τις απαιτήσεις της ελαιοκαλλιεργειας. Οφείλουμε λοιπόν, να μετεξελίξουμε τις πρακτικές και τη φιλοσοφία μας. Στα πλαίσια αυτά, δημιουργούμε ένα κοινό μέτωπο με τους παραγωγούς και τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, έναν γόνιμο και διαρκή δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν αυτήν την προοπτική και θα δώσουν πνοή στην μετεξέλιξη του μοντέλου παραγωγής που επιβάλλεται από τους καιρούς να αλλάξουμε».