Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

«΄Έξυπνο» μενού για τουρίστες με συνταγές και βίντεο

ΡΟΔΙΑΚΗ
28 Ιανουαρίου 2019 / 09:54

ΡΟΔΟΣ. «Soutzoukakia; Ti ine afto;» ρωτούν προσπαθώντας να μιλήσουν ελληνικά οι τουρίστες που αγαπούν την χώρα μας και θέλουν να ξέρουν τα πάντα για τις εκπληκτικές γεύσεις που δοκιμάζουν στα εστιατόρια.

Τώρα είναι πιο εύκολο και πιο διασκεδαστικό από ποτέ να δουν το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που βλέπουν στον κατάλογο, να διαβάσουν – στη γλώσσα τους – τη συνταγή ακόμα και να δουν βίντεο την ώρα που μαγειρεύεται!
Πως γίνεται; Με την εφαρμογή για κινητά που εμπνεύσθηκαν και δημιούργησαν έξι μαθήτριες από το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου, την «ROD.IT»! Οι τουρίστες «κατεβάζουν» δωρεάν την εφαρμογή, πλησιάζουν το κινητό στο barcode που βρίσκεται δίπλα σε κάθε φαγητό -σε ειδικό έντυπο ή μέσα στο μενού του εστιατορίου – ο κωδικός «σαρώνεται» και το κινητό δείχνει όλες τις πληροφορίες στη γλώσσα τους!
Η εφαρμογή έχει σκοπό να εξειδικεύεται στην τοπική κουζίνα της Ρόδου και σε πιάτα πιο ιδιαίτερα, όχι τόσο γνωστά στους τουρίστες, με σκοπό να αναδείξουν το πανέμορφο νησί και να κάνουν τους τουρίστες να το αγαπήσουν ακόμα περισσότερο. Η εφαρμογή «ROD.IT» προσφέρει έναν καταπληκτικό τρόπο να ενημερωθούν οι ξένοι επισκέπτες για τα τοπικά πιάτα ενώ βρίσκονται στο εστιατόριο και να απασχοληθούν μέχρι να σερβιριστεί το γεύμα αλλά και στη διάρκειά του.
Τα κορίτσια είχαν αυτή την πολύ έξυπνη ιδέα στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση 2019» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Μέσα σε λίγους μήνες κατάφεραν να την υλοποιήσουν και να την παρουσιάσουν σε εστιατόρια της Ρόδου με ενθουσιώδη ανταπόκριση. Πρόκειται για τις μαθήτριες, Ιζλάλ Μπάστιαλη, Γενική Διευθύντρια-Developer, Κωνσταντίνα Μαρίνου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Ευαγγελία Στεφανάκη, Υπεύθυνη Marketing, Κατερίνα Τσίμπου, Υπεύθυνη Σχεδιασμού Προϊόντος, Χρυσαλένια Πλατανίτη, Υπεύθυνη Οικονομικών και Ελευθερία Παπαγιαννοπούλου, Υπεύθυνη Δημιουργικού. Στο πλευρό των μαθητριών, η εξαιρετική τους καθηγήτρια, Αγγελική Νικολάου, Αρχιτέκτων Μηχανικός.
«Καθώς ζούμε σε τουριστική περιοχή, τα παιδιά δημιούργησαν μια εφαρμογή για κινητά, προκειμένου να διευκολύνουν τον πελάτη-τουρίστα, στην επιλογή πιάτων της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας, προσθέτοντας πληροφορίες και πολυμέσα στο μενού των εστιατορίων.
Με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας, ο πελάτης, με ένα κλικ, μπορεί να πάρει πληροφορία για τα συστατικά, τα αλλεργιογόνα και τον τρόπο παρασκευής, με ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο, μέσα στο εστιατόριο.
Το έναυσμα δόθηκε από ένα γεγονός σημαντικό για την περιοχή μας. Την ανακήρυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019. Έτσι αποφασίστηκε η δημιουργία εφαρμογής, που θα κάνει το μενού των εστιατορίων “έξυπνο” και διαδραστικό.
Ο επισκέπτης – πελάτης του εστιατορίου, παίρνει πληροφορίες με ένα κλικ στο κινητό του και ταυτόχρονα ο εστιάτορας μειώνει το χρόνο εξυπηρέτησης του πελάτη,» εξηγεί η κυρία Νικολάου και τονίζει πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά το πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece.
«Αυτό που αρέσει περισσότερο στα παιδιά και αποτελεί κίνητρο εμπλοκής τους, είναι η σύνδεση της εικονικής επιχείρησης με τον πραγματικό κόσμο. Δραστηριότητες σε τομείς που συνδέονται με την πραγματική ζωή, και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, αυξάνουν τη συμμετοχή και κινούν το ενδιαφέρον τους.
Από την έρευνα αγοράς, τη δημιουργία του λογοτύπου, τη χρήση των social media μέχρι το σχεδιασμό της αφίσας και την προώθηση στην τοπική αγορά, όλα αυτά τα πρωτόγνωρα για τα εκπαιδευτικά δεδομένα, κάνουν τα παιδιά να ενθουσιάζονται, να κινητοποιούνται και να ξεπερνούν τον εαυτό τους, κατά τρόπο που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη εκπαιδευτική δραστηριότητα», τονίζει η κυρία Νικολάου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μια σπουδαία εμπειρία και για τον εκπαιδευτικό.
«Υλοποιώ την «Εικονική Επιχείρηση» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με τον ίδιο ενθουσιασμό καθώς αποτελεί πρόκληση για την εκπαιδευτική καθημερινότητά μου. Ανοίγει ορίζοντες για πρωτόγνωρες εκπαιδευτικές εμπειρίες, που ξεφεύγουν από τα στενά πλαίσια της εκπαιδευτικής δασκαλοκεντρικής διαδικασίας, δημιουργώντας προϋποθέσεις καινοτομίας και στενότερης επικοινωνίας όχι μόνο με τους μαθητές/τριες, αλλά και με την τοπική κοινωνία», εξηγεί η κα Νικολάου και τονίζει ότι είναι ανάγκη να αποκτήσουν οι νέοι μας κουλτούρα επιχειρηματικότητας.
«Οι βασικές δεξιότητες που πρέπει να αναπτυχθούν από τα σχολικά χρόνια, είναι η δημιουργικότητα και η συνεργασία. Αμφότερες συμβαδίζουν με την ανάγκη να προτάξουμε το ΕΜΕΙΣ στο ΕΓΩ. Αν αυτό γίνει κατανοητό με βιωματικό τρόπο, τότε είναι σίγουρο ότι οι πρώτοι σπόροι της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης, θα έχουν πέσει και θα καρποφορήσουν. Τότε θα μπορούμε να πούμε, ότι βάλαμε κι εμείς ένα λιθαράκι στην πολυαναμενόμενη ανάπτυξη.
Η επέκταση του προγράμματος σε περισσότερα σχολεία θα μπορούσε να γίνει με τη διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος ανά περιοχή. Δηλαδή οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί και μαθητές να αποτελέσουν τους πρεσβευτές που θα μεταφέρουν την εμπειρία τους άμεσα, επισκεπτόμενοι τάξεις σχολείων της περιοχής τους.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα εικονικής επιχείρησης στα πλαίσια του ΣΕΝ, θα μπορούσε να υιοθετηθεί και να ενταχθεί στο επίσημο σχολικό πρόγραμμα, έτσι ώστε περισσότερα παιδιά να απολαμβάνουν τα οφέλη και να αποκτούν κίνητρα επιχειρηματικότητας στην μετέπειτα επαγγελματική τους ζωή».