Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε ...καλό δρόμο η πληρωμή αναδρομικών των επικουρικών γιατρών

Νοσοκομείο Κέρκυρας
16 Δεκεμβρίου 2018 / 16:42

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Υπουργείο Υγείας ολοκλήρωσε την απαιτούμενη προεργασία προκειμένου να γίνει δυνατή η πληρωμή των αναδρομικών σε ειδικευμένους,

ειδικευόμενους, εξειδικευόμενους και επικουρικους γιατρούς που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια και στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, ενημερώνει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κέρκυρας Φοίβος Κακαβίτσας, αναδημοσιεύοντας ανάρτηση του αν. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. 
«Συγκεκριμένα» αναφέρεται στην ανάρτηση, «η γενική διεύθυνση οικονομικών του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους ολοκλήρωσε τη μεταφορά πίστωσης 189,5 εκατομμυρίων ευρω (μεικτό ποσό) στον κεντρικό κωδικό μισθοδοσίας 0591 του Υπουργείου Υγείας, έκανε την ανάληψη υποχρέωσης και απέστειλε τους κωδικούς στις οικονομικές υπηρεσίες όλων των νοσοκομείων και των ΥΠΕ .
Τώρα πρεπει τα νοσοκομεία και οι ΥΠΕ να ολοκληρώσουν τον υπολογισμό των αναδρομικών (σε περίπτωση που δεν εχει γίνει) και να ανεβάσουν τα αρχεία των δικαιούχων στην πλατφόρμα της ΕΑΠ προκειμένου να γίνει η πληρωμή στις 27 Δεκεμβρίου ή στην πρώτη πληρωμή του Ιανουαρίου .
Τονίζεται ότι κάθε νοσοκομείο ή ΥΠΕ πρέπει να φτιάξει δύο αρχεία: Ενα για τους εν ενεργεία το οποιο θα ανεβάσουν στην Εαπ και θα πληρώσουν και ΕΝΑ για τους συνταξιούχους το οποιο θα αποσταλεί στον ΕΦΚΑ προκειμένου να γίνει η πληρωμή σε αυτούς απο εκει. Έχει γίνει ήδη η μεταφορά ποσού 31,7 εκατομμυρίων Ευρώ (μεικτό ποσο) για τους συνταξιούχους νοσοκομειακούς γιατρούς απο το ΓΛΚ στον ΕΦΚΑ».


Ο αν. Υπουργός Υγείας καλεί όλες τις υπηρεσίες των νοσοκομείων και των ΥΠΕ να τρέξουν για να υλοποιηθεί άμεσα τα παραπάνω που ειναι «έμπρακτη αναγνώριση της κυβέρνησης στο έργο των νοσοκομειακών γιατρών».
Επίσης στην ανάρτησή του ο αν. Υπουργός Υγείας διευκρινίζει ότι με τροπολογία που ψηφίστηκε την βδομάδα αυτη απο το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά τα αναδρομικά σε όλα τα ειδικά μισθολόγια, η φορολόγηση των αναδρομικών θα περιοριστεί μόνο στο ποσό της παρακράτησης 20% που θα γίνει με την απόδοση τους στους δικαιούχους (δεν θα προστεθεί δηλαδή το καθαρό πόσο που θα πάρουν οι δικαιούχοι στο εισόδημα της φετινής ή της επόμενης χρονιάς για να φορολογηθεί ξανά με βάση την κλίμακα).