Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ομιλία της Μερόπης Υδραίου στις «Ιόνιες Ημέρες Ανάπτυξης»

Μερόπη Υδραίου
22 Μαΐου 2018 / 15:12

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κερκυραίων Δήμος» για διαχείριση απορριμμάτων, οδοποιία, πολιτιστική κληρονομιά

«Θέλω να καλωσορίσω στην όμορφη Κέρκυρα τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τους βουλευτές και το επιστημονικό του επιτελείο. Είναι πολύ σημαντικό που βρίσκονται εδώ για να ακούσουν από τους τοπικούς φορείς,  από τους πολίτες και από τους αιρετούς όλων των βαθμίδων  τα καίρια προβλήματα του τόπου μας που εναγωνίως αναζητούν λύσεις και ουσιαστική -αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Το πρόβλημα των απορριμμάτων
Αύριο γιορτάζουμε τα 154 χρόνια της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα και σήμερα είναι ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ένα κομμάτι του ελληνικού έθνους που χρειάζεται  φροντίδα, το τελευταίο πράγμα,λοιπόν, που θα έπρεπε να συζητάμε είναι τα απορρίμματα, όμως η εικόνα με τους όγκους των σκουπιδιών και η δυσοσμία έχει  κατακλύσει όλη την Κέρκυρα, καταδεικνύοντας ότι δυστυχώς αποτελεί το μείζων πρόβλημα που απειλεί την υγεία του πληθυσμού και την οικονομία του τόπου μας, χωρίς καμία σοβαρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη αντιμετώπιση ούτε από τους τοπικούς άρχοντες ,ούτε από την κυβέρνηση!! Η αφίσα με Τσίπρα-Γαλιατσάτο-Νικολούζο και το  σύνθημα τρεις κάλπες, μια ψήφος, μια νίκη, μπορεί να πέτυχε το στόχο του και να εξαπάτησε το λαό, αλλά  δεν τους οδήγησε σε κοινή αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων, αφού εδώ και καρό ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλον για την καταστροφική τους  πορεία,  παίζοντας παιχνίδια εις βάρος των συνδημοτών μας και της Κέρκυρας. Παραλείψεις διαχρονικά, έλλειψη φορέα στελεχωμένου με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, έλλειψη οργάνωσης, στρατηγικής και λανθασμένοι χειρισμοί, τόσο από το Δήμο, όσο και από την Περιφέρεια και την κυβέρνηση οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο!Αρχικά η κυβέρνηση  απέρριψε κάθε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και μετά έκανε κυβίσθιση στον ρεαλισμό, όμως, ο Δήμος δεν είχε κανένα σχέδιο όπως αποδείχτηκε για το μείζον αυτό πρόβλημα.Από την αρχή η παραταξή μας επισήμανε στη δημοτική αρχή την επείγουσα κατάσταση και προτείναμε επανειλημμένα λύσεις ,ενώ εδώ και δύο χρόνια προτείναμε να ενταχθεί το νησί σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» ώστε να κινηθεί η αντίστοιχη διοικητική διαδικασία και να μπει η Κέρκυρα σε ειδικό σχέδιο διαχείρισης με κατά παρέκλιση, ξεπερνώντας,δηλαδή, το δημόσιο λογιστικό και την γραφειοκρατία,  έγκριση χρηματοδοτήσεων, αδειοδοτήσεων και διαδικασιών με εξπρες διαδικασίες.

Τα απορρίμματα, είναι ένα ζήτημα που δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα για τις τοπικές κοινωνίες ,αλλά όπως σε κάθε πολιτισμένο τόπο, να είχε προ πολλού επιλυθεί, αφού η τεχνολογία και η επιστήμη προσφέρει λύσεις κατάλληλες και εφαρμόσιμες για κάθε περίπτωση. Και εγώ θα πάω και πιο κάτω, παρ’όλο που κάτι τέτοιο φαντάζει ουτοπικό στην τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε. Το σκουπίδι θα έπρεπε να αποτελεί πηγή εσόδων για τον τόπο,πηγή  παραγωγής εναλλακτικών μορφών ενέργειας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως, τα προηγούμενα χρόνια,  χάθηκαν πολλές ευκαιρίες, προγράμματα, χρηματοδοτήσεις ,το τρένο μας προσπέρασε και έγινε  μια μαύρη κουκίδα στον ορίζοντα! Η λύση είναι διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση για όλα τα υλικά και ρεύματα με εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών(στα σχολεία, στα νοικοκυριά,στις δημόσιες υπηρεσίες,στις επιχειρήσεις) και κατόπιν επιβολή. Για τα οργανικά  απορρίμματα η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας με τεχνική μέθοδο κατάλληλη για την ποσότητα και τη σύσταση των σκουπιδιών της Κέρκυρας και με προσανατολισμό  προς το μέλλον και τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται με γοργά βήματα. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι στην Κέρκυρα, όπως και σε άλλες περιοχές της επικράτειας, υπάρχει πυκνοδομημένος αστικός ιστός, πυκνοκατοικημένοι οικισμοί στα προάστια και στην περιφέρεια της πόλης και διάσπαρτη εκτός σχεδίου δόμηση, χωρίς καθορισμένες χρήσεις γης , οι χώροι εναπόθεσης ακόμα και υπολείμματος ελαχιστοποιούνται και τείνουν να γίνουν ανύπαρκτοι,  οπότε η εθνική νομοθεσία  θα πρέπει να συμπεριλάβει νέες μεθόδους, όπως ανάκτηση ενέργειας από απορρίμματα ,θερμική επεξεργασία κ.α. εναρμονιζόμενη με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική.Αυτές  οι λύσεις απαιτούν χρόνο,αύριο το πρωί τί θα γίνει που βουλιάζουμε στα σκουπίδια; Η μόνη άμεση λύση λοιπόν, είναι κήρυξη σε κατάσταση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ για λόγους δημόσιας υγείας πρωτίστως και ενεργοποίηση του αντίστοιχου πλαισίου με εξπρες διαδικασίες για την  προσωρινή εναπόθεση απορριμμάτων σε χώρο και με τρόπο που να τηρούνται οι βασικές προυποθέσεις, ώστε να μην απειλείται το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.

Το πρόβλημα της οδοποιίας
Δυστυχώς, όμως η Κέρκυρα δεν πονάει μόνο σε αυτό το ζήτημα. Οδοποιία αγροτική, δημοτική και περιφερειακή είναι ένα βομβαρδισμένο τοπίο χωρίς να έχει γίνει καμία σημαντική παρέμβαση παρά μόνο μπαλώματα εδώ και εκεί. Από το κέντρο της πόλης περνούν όλα τα βαρέα οχήματα για κάθε δραστηριότητα και κάθε χρήσης, αφού δεν υπάρχει παρακαμπτήρια οδός , παρά μόνον ως σχέδιο επί χάρτου χωρίς να έχει προχωρήσει ένα βήμα προς την υλοποίηση του. Επιπλέον, διαχρονική και αδιαμφισβήτηση απαίτηση της κερκυραικής κοινωνίας αποτελεί η ταχύτερη και οικονομικότερη πρόσβαση στην απέναντι ακτή. 
Ακόμα, η σχολική στέγη στον αστικό ιστό και στα προάστια της Κέρκυρας είναι πλήρως ακατάλληλη και επικίνδυνη για την εκπαίδευση των παιδιών μας, χρειάζεται επομένως μία ιδιαίτερη προσπάθεια για ένταξη νέας-σύγχρονης σχολικής στέγης ακόμα και με τη σύμπραξη δημόσιου κα ιδιωτικού τομέα. Βέβαια, εκτός από το κτιριακό θα πρέπει να ασχοληθούμε  και με την αναδιάρθρωση των δομών στο χώρο της εκπαίδευσης και την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων.   
Ιδιαίτερη αναφορά οφείλω να κάνω στις αθλητικές υποδομές που παρότι είχαμε ποδοσφαιρική ομάδα στην πρώτη εθνική κατηγορία, η ομάδα ΦΑΙΑΚΑΣ του χάντμπολ ανδρών χθες έφτασε κοντά στο να ανέβει στην α΄ κατηγορία και πολλά άλλα αθλητικά σωματεία, ομάδα μπάσκετ ΦΑΙΑΚΑΣ στη β2 κατηγορία , πόλο, κολύμβηση, κωπηλασία και κλασσικός αθλητισμός με πολλούς αθλητές μας από ιστορικά σωματεία με πανελλαδικές και πανευρωπαϊκές διακρίσεις, εντούτοις δεν υπάρχει ένα αξιοπρεπές  κλειστό προπονητήριο  ούτε στο κέντρο, ούτε στο βορρά, ούτε στο νότο.Το Εθνικό  Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας,δε, λειτουργεί κάθε χρόνο με προσωρινές άδειες, με τραγικές ελλείψεις και με βαθμό επικινδυνότητας τόσο για τους χρήστες, όσο και για τους αθλητές. Είναι απαραίτητο να δρομολογηθούν έργα αθλητικών υποδομών κατά την ευρωπαϊκή κατεύθυνση, δηλαδή με τη συνεργασία ιδιωτικών φορέων που θα συμπράξουν και στη λειτουργία και στη συντήρηση τους.
Όλες, βέβαια, οι παραπάνω υποδομές  θα πρέπει να αναπτυχθούν μέσα σε ένα πλαίσιο πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού που λείπει από τον τόπο μας, ώστε να είναι βιώσιμες  και λειτουργικές και η μία δραστηριότητα να μην ακυρώνει και υποβαθμίζει την άλλη. Εάν δεν καθορισθούν χρήσεις γης και ζώνες καθορισμένων δραστηριοτήτων, ακόμα και μέσα στην πόλη, δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και ορθολογική ανάπτυξη σε κανέναν τομέα. Αυτό θα πρέπει να είναι  απαίτηση και πρόκριμα της κεντρικής διοίκησης προς τις τοπικές αυτοδιοικήσεις σε κάθε σχέδιο που θα καταθέτουν (για έργα,υποδομές, αναπτυξιακά προγράμματα) . Επιπλέον, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη ΑΠΕ ,για τη δημιουργία πιο φιλικών προς την πράσινη ενέργεια και πιο «έξυπνων» πόλεων, συνδέοντας το βαθμό της χρήσης ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας με την αναλογικά ενισχυμένη χρηματοδότηση μέσω ΣΑΤΑ ή ΚΑΠ ή την κατά προτεραιότητα ένταξη σε τομεακά ευρωπαϊκά προγράμματα για τους Δήμους.                                             

Η πολιτιστική κληρονομιά
Θα κλείσω με αναφορά στο ανεκτίμητο,αέναο και άυλο κεφάλαιο της Κέρκυρας που είναι ο πολιτισμός της, η μακραίωνη ιστορία της ,το πολιπολιτισμικό απόθεμα και προϊόν της το οποίο αποτυπώνεται σε κάθε γωνιά του ιστορικού κέντρου και όχι μόνο, και είναι αυτό που την καθιέρωσε ως παγκόσμιο μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO. Kορωνίδα του ανοιχτού αυτού μνημείου είναι τα δύο Φρούρια, Παλαιό και Νέο που αποτέλεσαν πρότυπο οχύρωσης, χάρη στην οποία ανεστάλη η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων προς τη Δύση το 1716. Τα δύο αυτά Φρούρια έχουν υποστεί ζημίες από τον φθοροποιό χρόνο, και οι προμαχώνες τους κινδυνεύουν σε πολλά σημεία με κατάρρευση, ενώ δεν έχουν αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε ώστε να διατεθούν στην κοινή χρήση και με τέτοιες λειτουργίες που θα ωφελούσαν πολλαπλώς τον τόπο. Εδώ να αναφέρω ότι χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια η ευκαιρία για αναπτυξη Μουσείου Τυπογραφίας και εν γένει ανάπλαση στο Νέο Φρούριο, όπου βλέπουμε πλέον μόνο χόρτα να φυτρώνουν και να μπαίνουν πυρκαγιές!      
Τα μόνα έργα μεγάλης κλίμακα που έγιναν, σταμάτησαν τη φθορά και ανέδειξαν άλλες προοπτικές, έχουν ως σημείο αναφοράς τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το έτος 1994 επί πρωθυπουργίας του αειμνήστου πατέρα σας  Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, περίοδο κατά την οποία ξεκίνησαν σημαντικά  έργα ανάπλασης σε όλη την πόλης της Κέρκυρας παλαιά και νέα. Μία αντίστοιχη ευκαιρία θα ήταν η ανάδειξη της Κέρκυρας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2021, ευκαιρία η οποία χάθηκε λόγω αδιαφορίας Δήμου & Περιφέρειας, αστοχίας στην προσέγγιση του θέματος, έλλειψης στρατηγικής και τεκμηριωμένου σχεδίου και αφηγήματος. Σε έναν τομέα όπως ο πολιτισμός που η Κέρκυρα έχει μια ιστορία που ξεκινά  από τα προϊστορικά χρόνια και την παλαιόπολη  που βρίσκεται δίπλα μας και στο διάβα των αιώνων αποτέλεσε σταυροδρόμι πολλών  πολιτισμών της Ευρώπης με έκδηλα τα αποτυπώματα τους , και που ακόμα και σήμερα υπάρχει σημαντική παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος,  η αποτυχία  σε ένα τέτοιο εγχείρημα, πέρα από την ταπείνωση στην οποία μας υπέβαλε, στέρησε από την Κέρκυρα μεγάλες δυνατότητες προβολής, αποκατάστασης πολιτιστικών υποδομών και ανάδειξης  νέων, αλλά και το επιχείρημα  για επιτακτική λύση προβλημάτων που σέρνονται και στα οποία αναφέρθηκα  ανωτέρω. Στο ίδιο καθεστώς αδράνειας παραμένει και ο φορέας διαχείρισης UNESCO, ένας θεσμός από τον οποίο θα μπορούσαν  να είχαν αντληθεί πολλαπλά οφέλη για τον τόπο σε όλα τα επίπεδα.
Παρα ταύτα η Κέρκυρα καταθέτει στον εθνικό κορβανά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως από φόρο εισοδήματος,ασφαλιστικές εισφορές, φορολογία καινήτων, τέλη κυκλοφορίας, από το Λιμάνι, το Αεροδρόμιο,τα Μουσεία, τους  αρχαιολογικούς χώρους, δομές οι οποίες αν και απαραίτητες, επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον,ενώ απορροφούν χρήμα,χρόνο και υπηρεσίες από την αυτοδιοίκηση.Το οξύμορο,όμως, είναι ότι απ’όλα αυτά δεν μένει τίποτα στο ταμείο της Κέρκυρας, ενώ και ανταποδοτικά μέσω έργων και υποδομών,πολύ λίγα έχει απολαύσει ως ωφέλεια ο τόπος και οι Κερκυραίοι πολίτες. Ζητάμε, λοιπόν, απο όλες αυτές τις χρήσεις και τα έσοδα που καταβάλλει ο Δήμος μας άμεσα ή εμμεσα στην κυβέρνηση,  να θεσμοθετηθεί ένα τέλος(που θα υπολογιστεί βάσει κάποιου ποσού ανά επισκέπτη ενδεχομένως)που θα μένει στο Δήμο της Κέρκυρας ανταποδοτικά, για να το διαθέσει σε έργα, υποδομές, συντηρήσεις, καθαρισμούς.

Και καταλήγω σε τούτο.Η Ελλάδα και μέσα σε αυτήν η Κέρκυρα, οι Παξοί και τα Διαπόντια Νησιά μας, χρειάζονται οξυγόνο, οξυγόνο κατά το σύνθημά σας, για να πάρουν ανάσα, να ξαναζωντανέψουν, να γίνει επανεκκίνηση της δομικής λειτουργίας τους, των υποδομών, της οικονομίας τους , της συνύπαρξης και συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων σε υγιείς βάσεις.Αυτά αποτελούν τοπική και εθνική αναγκη και δεν επιδέχονται καμία έκπτωση.
Για όλους αυτούς τους λόγους , από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από όλους εσάς τους συνεργατες του, ΕΝΑ θα ζητήσουμε και θα διεκδικήσουμε αδιαπραγμάτευτα:Να τηρήσετε το συμβόλαιο αλήθειας που σύντομα θα υπογράψετε με τους Έλληνες πολίτες για τη διακυβέρνηση τη χώρας. Ένα συμβόλαιο που επιβάλλεται να είναι και θα είναι, συμβόλαιο για μια δημιουργική έκρηξη, για βιώσιμη ανάπτυξη, για ένα κράτος δικαίου και ασφάλειας για τον πολίτη, για ένα ευνομούμενο σε όλες τις βαθμίδες του κράτος, σύγχρονο και ανταγωνιστικό που θα προσδώσει σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα την εθνική υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια που τόσο έχει τσαλακωθεί.Όλα αυτά αποτελούν πλέον καθολική απαίτηση των πολιτών και δικό σας ιερό καθήκον να τα κάνετε πράξη! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!»