Δευτέρα 04.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το 1ο Γυμνάσιο στο Σπλιτ της Κροατίας με το Erasmus+

Erasmus+
02 Απριλίου 2018 / 10:47

Το σχολείο Bol υποδέχτηκε τις ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών από τα σχολεία – εταίρους του προγράμματος ERASMUS+

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πέντε μαθητές του 1ου Γυμνασίου Κέρκυρας, συνοδευόμενοι από τρεις καθηγήτριες και έναν καθηγητή, φιλοξενήθηκαν από το κροατικό σχολείο – εταίρο «Primary school Bol» στο  Σπλιτ της Κροατίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ με θέμα “Open your mind, change your life”, από τις 18 έως τις 24 Μαρτίου 2018.
Το σχολείο Bol υποδέχτηκε τις ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών από τα σχολεία – εταίρους του προγράμματος ERASMUS+ (Πολωνία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ελλάδα) και όλοι μαζί συνεργάστηκαν πάνω στο κοινό θέμα του προγράμματος  “Open your mind, change your life” και συγκεκριμένα «Scientists and inventors – what do we owe them?”.

Οι εφευρέτες από κάθε χώρα και η προσφορά τους στην εξέλιξη του πολιτισμού αποτέλεσαν τον πρωταρχικό στόχο της συνάντησης αυτής, καθώς επίσης η χρήση νέων τεχνολογιών για τη γνωριμία και την προβολή τους. Μέσα όμως από μια τέτοια πολύπλευρη εμπειρία, οι στόχοι και οι ορίζοντες διευρύνονται και οι μαθητές συνειδητοποιούν τη συμβολή των επιστημόνων στην εξέλιξη της παγκόσμιας διανόησης, ευαισθητοποιούνται και κατανοούν τις διαφορετικές αντιλήψεις και οπτικές, σέβονται τη διαφορετικότητα και καλλιεργούν την αντίληψη μιας πολυπολιτισμικής και ανεκτικής κοινωνίας στην Ευρώπη. 

Οι μαθητές μας είχαν επίσης την ευκαιρία να δουλέψουν ομαδικά με συνομηλίκους τους σε διάφορα βιωματικά εργαστήρια. Γνώρισαν σπουδαίες προσωπικότητες των χωρών – εταίρων που διακρίθηκαν σε πολλούς τομείς όπως: τεχνολογία, φυσική, μαθηματικά, ιατρική, φιλοσοφία,  αστροφυσική, τέχνες και κάποιοι από αυτούς με τις εφευρέσεις τους, έβαλαν τη σφραγίδα τους στον παγκόσμιο πολιτισμό. Στο τέλος, κάθε ομάδα δημιούργησε αφίσες με εικόνες και φράσεις των εφευρετών αυτών, οι μαθητές απάντησαν σε ένα παιχνίδι γνώσεων και πήραν μέρος σε αθλητικούς αγώνες. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές γνώρισαν την καθημερινότητα ενός κροατικού σχολείου, αντάλλαξαν ιδέες και προβληματισμούς για τον τρόπο εκπαίδευσης, αλλά κυρίως μίλησαν την αγγλική γλώσσα μέσα σε πραγματικές καταστάσεις που απαιτούν γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες.
Δεν έλειπαν όμως και οι ξεναγήσεις σε σημαντικά ιστορικά μνημεία, όπως στο Παλάτι του Διοκλητιανού (μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO), όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην αγγλική γλώσσα καθώς και κυνήγι του θησαυρού, αλλά και στο κάστρο Klis, όπου οι μαθητές δοκίμασαν τις ικανότητές τους στην τοξοβολία και στην ξιφασκία.

Γνωρίσαν επίσης και μία άλλη, ιστορικού ενδιαφέροντος πόλη, τη Ζάνταρ, με πολλά μεσαιωνικά κτίρια, ρωμαϊκή αγορά και ναούς ρωμανικού ρυθμού. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μοναδικό μουσικό όργανο που δημιουργούσε ήχους  με την κίνηση των κυμάτων στην προβλήτα του λιμανιού, υπό το φως του ηλιοβασιλέματος.
Ενδιαφέρουσα ήταν και  η επίσκεψη στο μουσείο Τέσλα. Οι μαθητές έμαθαν πολλά για τη ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού Κροάτη εφευρέτη και έγιναν αυτόπτες μάρτυρες ενός μοναδικού πειράματος ασύρματης μεταφοράς ενέργειας. Είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μάθημα γεωλογίας από την καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ζάνταρ, Masa Suric, με θέμα τον εντοπισμό του επίκεντρου ενός σεισμού και μια ακόμα διάλεξη στο πανεπιστήμιο FESB του Αστροφυσικού και μέλους της ομάδας CERN, Ivica Puljak, με θέμα τη δημιουργία του Σύμπαντος.
Το ταξίδι αυτό, όπως εξάλλου και όλα τα ταξίδια που έχουν ως βάση τους την ανταλλαγή εμπειριών, παρείχε τόσο στους μαθητές, όσο και στους εκπαιδευτικούς τους, μοναδικές εμπειρίες που αφορούν όχι μόνο στην εκπαιδευτική τους καλλιέργεια, αλλά και στη γενικότερη πνευματική και πολιτιστική τους ανάπτυξη. Όλες αυτές οι εμπειρίες διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και παρέχουν πολύτιμα εφόδια για τη γνώση και τη διαμόρφωση της ελληνικής και ταυτόχρονα ευρωπαϊκής πολιτιστικής τους ταυτότητας.