Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φ. Βάκη: Η ΝΔ αντί να μηνύει τους εισαγγελείς να τους αφήσει να κάνουν τη δουλειά τους

Φωτεινή Βάκη
17 Μαρτίου 2018 / 18:13

ΑΘΗΝΑ. Στο σκάνδαλο Novartis, το ονοματολογικό της πΓΔΜ καθώς και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε

η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, μιλώντας το Σάββατο (17/3) στην εκπομπή «Πάμε Αλλιώς» και τους δημοσιογράφους Τάκη Σαράντη και Αναστασία Γιάμαλη. «Είναι μία απολύτως καταδικαστέα πράξη και θα πρέπει τάχιστα να διερευνηθεί η προέλευση του δέματος» σημείωσε σχετικά με την απειλητική επιστολή και τη σφαίρα που εστάλη στον Υπουργό Εξωτερικών.

Σχετικά με το σκάνδαλο Novartis και τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι είναι γελοίο να αναφέρεται πως αποτελεί σκευωρία «εκτός κι αν αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αλώσει σύσσωμο το FBI, την αμερικανική δικαιοσύνη, την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κλπ». Επίσης, απαντώντας στη ΝΔ σημείωσε ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος δεν εισήχθη από την παρούσα κυβέρνηση αλλά από αυτούς  που θέλησαν «να θωρακίσουν τους εαυτούς τους από τη Δικαιοσύνη». «Αντί να μηνύετε τους εισαγγελείς, αφήστε τους να κάνουν τη δουλειά τους όπως και την προανακριτική Επιτροπή», επισήμανε.

Όπως ανέφερε, «καταφανώς πρόκειται για σκάνδαλο, την πολιτική ευθύνη του οποίου δεν έχει αναλάβει κανείς», ενώ υπογράμμισε πως επρόκειτο για «μία εξωφρενική χειραγώγηση των τιμών φαρμάκου, η οποία στοίχισε στον Έλληνα πολίτη 23 δισ. ευρώ, αν δούμε συνολικό το μαύρο χρήμα για το φάρμακο». Και αυτό, ανέφερε η Φ. Βάκη, την ώρα που ο ελληνικός λαός έφερε στους ώμους τους το κόστος της δημόσιας Υγείας και ενώ περικόπτονταν επανειλημμένα συντάξεις και μισθοί. «Η υπόθεση Novartis στη χώρα μας δείχνει πώς μία πολυεθνική και τα συμφέροντά της παρεισέφρησαν σε μία χώρα, άλωσαν όλο το δημόσιο σύστημα» υπογράμμισε η ίδια, «υπήρχε ένα τεράστιο δίκτυο διαφθοράς και διαπλοκής». Παράλληλα, ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό ότι τώρα πλέον υπάρχουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες για «να διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε η δημόσια υγεία να αναταχθεί, το φάρμακο να πάψει να είναι καταναλωτικό προϊόν, να είναι δημόσιο αγαθό και ο γιατρός να είναι λειτουργός».

Η Φ. Βάκη επισήμανε, σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ, πως είναι ανάγκη να μπει τέλος στον εθνικιστικό παροξυσμό «που καλλιεργήθηκε και μας πήγε 25 χρόνια πίσω». Σχολιάζοντας το ανέβασμα των τόνων από τη γειτονική χώρα το τελευταίο διάστημα, εκτίμησε πως δεν συγκρίνεται το κλίμα με αυτό της περιόδου Γκρούεφκσι που χαρακτηριζόταν από έναν φολκλόρ εθνικισμό και αλυτρωτισμό. Επισήμανε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί μία λύση» καθώς πρόκειται και για «θέμα το οποίο αφορά τη σταθερότητα και την ειρήνη σε όλη την περιοχή», προσθέτοντας πως είναι και ζήτημα που άπτεται και της ανάταξης της οικονομίας, καθώς η ανάπτυξη δεν «ευδοκιμεί» συνήθως σε περιοχές αστάθειας. Υπενθύμισε, επίσης, ότι τα τελευταία 25 χρόνια, από το 1992 «δυστυχώς το μόνο που καταφέραμε ήταν να αναλώσουμε ένα πολύτιμο διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο, να μη γίνει απολύτως τίποτα» και τελικά «140 χώρες να αναγνωρίσουν τη γείτονα χώρα με το συνταγματικό της όνομα». Όσο για τη σημερινή στάση της ΝΔ, τόνισε πως αυτή είναι ασαφής και αντιφατική. Διότι, όπως είπε, από τη μία -και με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο- αναδεικνύεται μια οπισθοδρόμηση στη γραμμή του 1992, στη γραμμή Σαμαρά και από την άλλη, εκφράζονται και απόψεις υπέρ της σύνθετης ονομασίας erga omnes. 

Σε ό, τι αφορά τη στάση της Τουρκίας σημείωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ανεβάσει επικίνδυνα τους τόνους «όχι μόνο προς εμάς, γενικότερα», καθώς φαίνεται ότι «έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολλά θέματα στο εσωτερικό του». Θα πρέπει η Τουρκία να ρίξει τους τόνους και να αποκλιμακωθεί η ένταση, επισήμανε η Φ. Βάκη, αναφερόμενη και στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που «πρέπει τάχιστα να επιστρέψουν». Όπως είπε, «δεν μπορεί ένα έλασσον θέμα, μεθοριακό, να ανάγεται σε μείζον διπλωματικό ζήτημα». Τέλος, εξέφρασε τη λύπη της που η ΝΔ επιρρίπτει «ακόμα και γι’ αυτό το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ευθύνες στην κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι είναι λάθος να συμψηφίζεται αυτή η υπόθεση με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στη χώρα μας.