Νέα αναβολή στην υπόθεση της υπεξαίρεσης στη Νομαρχία Κεφαλονιάς
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
16 Μαρτίου 2018
/ 10:40
ΠΑΤΡΑ. Το οικονομικό σκάνδαλο στην πρώην Νομαρχία Κεφαλονιάς και Ιθάκης, που συντάραξε το νησί και το πανελλήνιο, ήρθε πριν από λίγες ημέρες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, αλλά η υπόθεση πήρε αναβολή για τα τέλη του 2018.
Ο πρώην διευθυντής υπηρεσίας κατηγορείται για τις πράξεις της πλαστογραφίας, της απάτης κατ΄εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ΄εξακολούθηση από κοινού, ενώ δίπλα του θα καθίσει και μια πρώην υπάλληλος της υπηρεσίας, για την κατηγορία της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ΄εξακολούθηση από κοινού. Αξίζει να αναφερθεί ότι με το ίδιο βούλευμα της Εισαγγελίας Εφετών είχαν απαλλαγεί πριν από έναν χρόνο όλα τα πολιτικά πρόσωπα και όσοι ακόμα είχαν κληθεί σε απολογία (πρώην νομάρχες, νομαρχιακοί σύμβουλοι, υπάλληλοι κλπ), ενώ για τέσσερα ακόμα κακουργήματα έχει επέλθει παραγραφή.
546 ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΣΕ ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ
Ο «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης κατηγορείται ότι με την ιδιότητα του διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών, μόνος ή και από κοινού με άλλους, κατά το χρονικό διάστημα από το 2002 έως και το 2010, προσπόρισε στον εαυτό του και σε τρίτα πρόσωπα συνολικό ποσό 766.636 ευρώ από το ταμείο της πρώην Νομαρχίας, εκδίδοντας συνολικά 546 πλαστογραφημένες επιταγές.
ΕΘΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ
Μάλιστα, σημαντικό μέρος αυτού του ποσού που αντιστοιχεί σε περίπου 239.000 ευρώ, κατευθύνθηκε μεταξύ 2007 και 2010 από το πρώην στέλεχος της τότε Νομαρχίας μέσω 69 πλαστογραφημένων επιταγών, σε ιδιοκτήτη πρακτορείου του ΟΠΑΠ, αφού, όπως παραδέχθηκε στην απολογία του, είχε μεγάλο πάθος με τον τζόγο και έπαιζε αυτά τα χρήματα στο «Τζόκερ», το «Στοίχημα», κ.λπ.
ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην διευθυντής εξέδιδε εκατοντάδες επιταγές της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, με το πρόσχημα ότι με τα ποσά των επιταγών αυτών, έπρεπε να πληρωθούν οι αναγραφόμενοι δικαιούχοι, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν συχνά και ο ίδιος, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη συναλλαγή, αφού τα ποσά των επιταγών δεν αντικρίζονταν σε οποιοδήποτε παραστατικό. Μάλιστα, στο σώμα των επιταγών, πλαστογραφούσε στη θέση της δεύτερης υπογραφής αυτή των αρμοδίων υπαλλήλων, εν αγνοία τους. Με αυτόν τον τρόπο, παραπλανούσε τον εκάστοτε ταμία της τράπεζας για το νομότυπο της έκδοσης των επιταγών, ο οποίος και πλήρωνε κανονικά τα αναγραφόμενα ποσά.