Δευτέρα 25.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανατινάχθηκε η απασχόληση - Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι απολύθηκαν

Πελοπόννησος
20 Μαρτίου 2020 / 15:38

ΠΑΤΡΑ. Πολλοί σοκαρίστηκαν, με το προ ημερών διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,

που είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο, για να περιγράψει παραστατικά την προσπάθεια για τον περιορισμό του κορονοϊού.
Στην αγορά εργασίας όμως, η εικόνα όντως παραπέμπει σε εμπόλεμη κατάσταση. Η ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων που δημιούργησε η ΓΣΕΕ δέχεται εδώ και ημέρες, τσουνάμι ερωτημάτων, που υποβάλλουν τόσο εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί ή απαγορευτεί η λειτουργία τους, όσο και εργαζόμενοι επιχειρήσεων που παραμένουν ανοιχτές.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και υπεύθυνος Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, είπε ότι, οι καταγγελίες αφορούν μη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, απολύσεις που έγιναν πριν την ημερομηνία εξαγγελίας της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας (ως προαπαιτούμενου για τις ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων), μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασίας και μερικής απασχόλησης, παράνομες διαθεσιμότητες και άδειες άνευ αποδοχών, για επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές, μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, κ.ά.
ΣΕ ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
Σε γνώση της «Π» τέθηκε η περίπτωση μικρομεσαίας επιχείρησης, που δεν περιλαμβάνεται στους κλάδους που έκλεισαν αναγκαστικά, αλλά, λόγω της ακύρωσης παραγγελιών και πτώσης της κατανάλωσης, αναγκάστηκε να τεθεί η ίδια εκτός λειτουργίας, και να βγάλει όλο το προσωπικό, σε αναγκαστική άδεια, αλλά άνευ αποδοχών.
Η πρακτική αυτή, εξετάζεται κατά πόσο είναι νόμιμη, καθώς το προσωπικό, κινδυνεύει να μην πάρει ούτε το επίδομα των 800 ευρώ, αφού εμφανίζεται να βρίσκεται σε άδεια.
Οι καταγγελίες, κατόπιν αξιολόγησης προωθούνται στις αρχές, ωστόσο, και αυτοί οι μηχανισμοί υπολειτουργούν, λόγω των αδειών ειδικού σκοπού που έχουν πάρει πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι.
Σε ένα 24ωρο, η ειδική ομάδα της ΓΣΕΕ έλαβε εκατοντάδες καταγγελίες, είπε ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, αλλά δεν έχει που να τις προωθήσει. Στην τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών του ΣΕΠΕ 15512, κανείς δεν σηκώνει το τηλέφωνο, ενώ το υπουργείο Εργασίας, δεν ενισχύει καμία σχετική δομή.
ΠΟΣΟΙ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ;
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ
Η «Π» προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες, να βρει ακριβή στοιχεία, για το αποτύπωμα του κορονοϊού στην αγορά εργασίας της Πάτρας. Χιλιάδες επιχειρήσεις της Αχαΐας έκλεισαν αναγκαστικά, και οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, στις οποίες γίνονται οι αναγγελίες προσλήψεων και απολύσεων, δεν έχουν ιδέα για την κατάσταση που επικρατεί.
Εκτιμήσεις συνδικαλιστικών φορέων αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες περίπου το 30% των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης, ενώ κατά τα λεγόμενα του υπουργού Εργασίας, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, έγιναν πάνω από 40.000 απολύσεις.
Η αναπληρώτρια προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας Γιώτα Παναγοπούλου, τόνισε στην «Π» ότι τις τελευταίες ημέρες, «πέφτουν βροχή» οι μετατροπές των συμβάσεων εργασίας, από πλήρους σε μερικής απασχόλησης ή σε εκ περιτροπής εργασία.
Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι, επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα, για το τι θα γίνει στο ορατό μέλλον, αν δηλαδή πολλοί εργαζόμενοι, θα επιστρέψουν πάλι στις θέσεις τους, μετά την κρίση του κορονοϊού.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ