Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο ιός καθηλώνει την τοπική παραγωγή - Φτάνει το 70% - Πολύ μεγάλη καταστροφή

Πελοπόννησος
17 Μαρτίου 2020 / 16:43

ΠΑΤΡΑ. Προβληματισμός επικρατεί σε πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Πατρών,

για τις αλλαγές που επιβάλλουν στον τρόπο λειτουργίας τους, οι περιορισμοί και τα αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό.
Μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, έχουν αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας και παραγωγής τους. Η «ναυαρχίδα» της παραγωγής στη ΒΙΠΕ Πατρών, το εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, έχει αρχίσει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Το λουκέτο στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που αντιπροσωπεύουν την «θερμή» αγορά, «οδηγεί» πλέον τις εξελίξεις.
Ο διευθυντής εργοστασίου Στάθης Οικονομίδης, ανέφερε στην «Π» ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποία, δεν έχει σταματήσει την παραγωγή της, αλλά προσαρμόζεται με βάση τη ζήτηση της αγοράς. «Αυτή μας καθοδηγεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονομίδης.
Σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει στον τρόπο εργασίας του προσωπικού. Χθες το βράδυ, η Διεύθυνση Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ανακοίνωσε ότι λιγότερο του 10% του συνολικού της δυναμικού, ποσοστό που αποτελεί και το ελάχιστο δυνατό, θα εργάζεται εκ περιτροπής με φυσική παρουσία, με στόχο να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα οι ανάγκες καταναλωτών και πελατών.
Ακόμη και η ομάδα πωλήσεων, επικοινωνεί με τους συνεργάτες της τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικά μέσα, στοχεύοντας στην προφύλαξη της υγείας όλων αλλά και στην αποσυμφόρηση των καταστημάτων λιανεμπορίου.
 
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Στελέχη επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ Πατρών, αναφέρουν στην «Π» ότι, στην αλυσίδα τροφοδοσίας, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, με εξαίρεση ίσως, τα ανταλλακτικά που έρχονται από εταιρείες στην Ιταλία. Εκεί, λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών που επικρατούν, η αποστολές καθυστερούν, ακόμα και δύο εβδομάδες, όταν υπό κανονικές συνθήκες, απαιτούνταν λίγες ημέρες αναμονής.
Πρόβλημα αρχίζει να φαίνεται στις μεταφορές εξαγόμενων προϊόντων, καθώς οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων, αρνούνται να κάνουν μεταφορές σε χώρες που έχουν πληγεί σημαντικά από τον κορονοϊό, όπως η Ισπανία.
 
ΠΑΓΩΣΕ Η «ΘΕΡΜΗ» ΑΓΟΡΑ
Ιδιαίτερα ανήσυχος, δήλωσε στην «Π» ο εκπρόσωπος του δικτύου διανομής και εμπορίας ποτών και αναψυκτικών Θεόδωρος Κωνσταντόπουλος. Εκτίμησε ότι η μείωση στην κατανάλωση, από το «λουκέτο» στην λεγόμενη «θερμή» αγορά (μπαρ, καφέ, εστιατόρια), φτάνει το 70%, για προϊόντα που διατίθενται μέσω αυτών των επιχειρήσεων.
«Αν συνεχίσουμε έτσι, για πολύ ακόμα, δεν ξέρω πως θα διαχειριστούμε το θέμα. Από οικονομικής πλευράς, μιλάμε για μια πολύ μεγάλη καταστροφή» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, που τόνισε ότι αυτή η κρίση, δεν μπορεί να συγκριθεί, ούτε με τα κάπιταλ κοντρόλ.
«Κατανάλωση τότε υπήρχε. Ρευστότητα δεν είχαμε, αλλά κάτι κάναμε με τις κάρτες και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Τώρα μιλάμε για ολοκληρωτικό «πάγωμα» της κατανάλωσης. Πρόκειται για πολύ μεγάλη καταστροφή, που είναι αμφίβολο αν θα αναπληρωθεί» τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Παράλληλα, εξέφρασε φόβους ότι πολλές επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, που βρίσκονταν «στο κόκκινο» μπορεί να μην ξανανοίξουν, μετά την έλευση αυτής της κρίσης, ενώ θεωρεί βέβαιο ότι θα υπάρξουν κραδασμοί και στο τουριστικό προϊόν της χώρας.
 
Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ