Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πόσα θύματα βίας κατέφυγαν στον ξενώνα του Δήμου

Κακοποίηση
19 Απριλίου 2016 / 12:39

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Ξενώνας λειτουργεί σε κτίριο με τον απαραίτητο εξοπλισμό όλες τις ημέρες του έτους και όλο το εικοσιτετράωρο, παρέχοντας στις γυναίκες – θύματα βίας και τα παιδιά τους, πλήρη μικρής διάρκειας ασφαλή διαμονή & ψυχοκοινωνική στήριξη.

Ο Δήµος Κέρκυρας, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» της Πράξης με τίτλο «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας», λειτούργησε Ξενώνα Φιλοξενίας για τη στήριξη Γυναικών θυμάτων βίας και των Παιδιών τους.
Συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2014 έως και το Δεκέμβριο 2015 (συνολικό χρονικό διάστημα 16 μηνών λειτουργίας του Ξενώνα ) φιλοξενήθηκαν :
21 άτομα, εκ των οποίων 10 γυναίκες (η μια εξ αυτών φιλοξενήθηκε 2 φορές) και 11 παιδιά (ένα εξ αυτών φιλοξενήθηκε δυο φορές), από  νεογέννητο έως  12 ετών.
Οι ηλικίες των φιλοξενουμένων γυναικών κυμαίνονται από 24 έως  62 ετών, ενώ 3 από αυτές ήταν αλλοδαπές.
Σημειώνεται ότι από τους θύτες, οι έξι ήταν αλλοδαποί και  οι υπόλοιποι ελληνικής καταγωγής.
 
Μετά την αποχώρησή τους από τον Ξενώνα ή σε κάποιες περιπτώσεις και κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας τους :
4 επέστρεψαν στο θύτη
2 πήραν διαζύγιο και  1 βρίσκεται  σε διαδικασία διαζυγίου
5 βρήκαν εργασία
3 βρήκαν δικό τους σπίτι
1 επέστρεψε στη χώρα της μέσω της  Μ.Κ.Ο.  Α21 Campaign
 
Ο Ξενώνας λειτουργεί σε πλήρες διαμορφωμένο και εξοπλισμένο (και για ΑΜΕΑ) κτίριο με τον απαραίτητο ξενοδοχειακό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό όλες τις ημέρες του έτους και όλο το εικοσιτετράωρο, παρέχοντας στις γυναίκες – θύματα έμφυλης βίας και τα παιδιά τους, πλήρη μικρής διάρκειας ασφαλή διαμονή, ψυχοκοινωνική στήριξη, ώστε να αντιμετωπίσουν τόσο τα προβλήματα που προκύπτουν από την εν λόγω συνθήκη, όσο και τις τραυματικές τους εμπειρίες και  είναι στελεχωμένος με εξειδικευμένο προσωπικό.
 
Από τον Δεκέμβριο του 2015 συνεχίζει να λειτουργεί με φορέα υλοποίησης το Δήμο Κέρκυρας και αναμένεται η ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.