Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παυλίδης: Προσπάθειες φτηνού συμψηφισμού από την Αντιπολίτευση

Κώστας Παυλίδης
28 Φεβρουαρίου 2018 / 16:38

ΑΘΗΝΑ. Σχετικά με την υπόθεση των επιδομάτων ενοικίου σε εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς, το σκάνδαλο Novartis

καθώς και για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις τοποθετήθηκε σήμερα (28/02) στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1 “Πρώτη Είδηση”, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Παυλίδης.

Αρχικά ο κ. Παυλίδης διατύπωσε τη γνώμη ότι γίνεται μια προσπάθεια φτηνού συμψηφισμού από την πλευρά της Αντιπολίτευσης της υπόθεσης των επιδομάτων ενοικίου των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών και του σκανδάλου Novartis. Ειδικότερα ο βουλευτής Κέρκυρας τόνισε ότι δεν μπορεί να συγκριθεί μια υπόθεση η οποία είναι νόμιμη αλλά προφανώς δεν έχει το απαιτούμενο ηθικό πρόταγμα, με ένα σκάνδαλο το οποίο έχει κυρίαρχα γενικευμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά. “Η υπόθεσηNovartis φαίνεται να επιδρά ξεκάθαρα στην οικονομική πορεία και την κοινωνική κατάσταση της χώρας. Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, οδήγησε στην αύξηση του ποσοστού του χρέους και οδήγησε τη χώρα στα Μνημονιακά προγράμματα, με τις συνέπειες αυτών να ναι γνωστές σε όλους μας”.                                       

Στη συνέχεια, σχετικά με τη συζήτηση που αναπτύσσεται για τα προνόμια που απολαμβάνουν οι βουλευτές, ο κ. Παυλίδης με την ιδιότητα του ως μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής εξήγησε ότι την περίοδο των Μνημονίων ο προϋπολογισμός της Βουλής έχει μειωθεί κατά 40-50%, όπως αντίστοιχα έχει μειωθεί και η βουλευτική αποζημίωση. Παράλληλα υπενθύμισε ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ νομοθετήθηκε για πρώτη φορά η φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης από το πρώτο ευρώ ενώ ταυτόχρονα εισήχθησαν για πρώτη φορά και οι ασφαλιστικές εισφορές στα εισοδήματα των βουλευτών. “Αυτά τα δύο  σε συνάρτηση μας κάνουν πάνω από 20-25.000 ευρώ ετησίως”. Παρ’ όλα αυτά ο βουλευτής Κέρκυρας συμφώνησε ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε με ορθολογικότερο τρόπο τα επιδόματα των βουλευτών προτείνοντας για παράδειγμα να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια.                           

Όσον αφορά τις οικονομικές εξελίξεις και το πεδίο της διαπραγμάτευσης, ο κ. Παυλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι μακροοικονομικοί δείκτες της χώρας είναι έτοιμοι για μία καθαρή  έξοδο από τα μνημονιακά  προγράμματα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από όλες τις εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων διεθνών φορέων. “Η εξέλιξη αυτή  είναι πολύ σημαντική καθώς θα σημάνει την αλλαγή του πολιτικού μείγματος στην οικονομία της χώρας, τερματίζοντας τις πολιτικές λιτότητας και ενισχύοντας παράλληλα τις ήδη εφαρμοζόμενες αναπτυξιακές πολιτικές”. Σχετικά με τις φήμες περί πρόωρης θέσπισης του αφορολόγητου από το 2019, ο. κ. Παυλίδης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς οι οικονομικοί δείκτες και τα οικονομικά μεγέθη ακόμη και του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι είμαστε πολύ πάνω από τις προβλέψεις και τους στόχους που έχουν τεθεί.