Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η βελτίωση των διμερών σχέσεων με τρεις αλβανικές κινήσεις

Κοτζιάς
03 Ιανουαρίου 2018 / 14:35
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Βελτιούμενο χαρακτηρίζει το κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και τα Τίρανα ο Έλληνας υπΕξ, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στον Β. Σκουρή του Real fm (Τρίτη 2.1.2018). Στην σχετική ερώτηση και ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης με τον ομόλογό του Ντ. Μπουσάτι στη Χιμάρα, είπε μεταξύ των άλλων:

ΑΘΗΝΑ.  Έχουν γίνει τα βήματα που είχαμε προβλέψει και παρακαλέσει να υπάρξουν, έχει ανταποκριθεί η αλβανική πλευρά. Εννοώ τρία πράγματα: ότι εάν πριν δύο χρόνια ισοπεδωνόταν μία «καλύβα» που χρησιμοποιούταν ως ναός του Αγίου Αθανασίου, σήμερα η αλβανική κυβέρνηση έχει πάρει μια απόφαση -συμβολικά ισχυρό, το έχει αποφασίσει αυτό- να χρηματοδοτήσει την ανέγερση ενός ναού με όλη την μεγαλοπρέπεια που του αρμόζει σε αυτή τη θέση. Έβγαλε επιτέλους εκτελεστικούς νόμους για το ζήτημα των κοιμητηρίων που οι ψυχές των στρατιωτών μας αναζητούν να αναπαυθούν σε αυτό και, επίσης, έδωσε υπηκοότητα στον άγιο αυτόν, θα έλεγα, άνθρωπο που είναι ο Αρχιεπίσκοπος Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας. Και θα ήθελα να πω το εξής: μερικοί λένε έπρεπε να γίνει, ήταν αυτονόητο που έγινε. Ναι, αλλά αυτά τα αυτονόητα δεν γινόντουσαν 25 χρόνια. Μην προσπαθούν να αμφιβάλλουν και να αμφισβητήσουν την καλυτέρευση των σχέσεων Ελλάδος - Αλβανίας και το πόσο ωφέλιμες είναι αυτές. Και εγώ ευχαρίστησα και την αλβανική Κυβέρνηση και τον Αλβανό Πρόεδρο για την καλή διάθεση που δείξανε και θέλω να πω εδώ, δημοσίως, ότι στο μέγιστο πρόβλημα που νιώθουμε ότι έχουν οι Αλβανοί ότι δεν έχει καταργηθεί αρκούντως επισήμως το εμπόλεμο, η Ελλάδα ασφαλώς θα ανταποκριθεί και δεν μπορεί να υπάρχει ούτε καν ένα τυπικό κόλλημα, μια τυπική δέσμευση ή μια τυπική υποψία ότι υπάρχει κάποια εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτές είναι ανοησίες ιστορικές και πρέπει να τελειώνουμε.
 
Τα Βαλκάνια
 
Κοιτάξτε, στα Βαλκάνια ελπίζω να λύσουμε όπως σας περιέγραψα το πρόβλημα με τους δύο βόρειους γείτονές μας και να στηρίξουμε όλοι μαζί την πορεία τους για την ενσωμάτωση στις δομές της υπόλοιπης Ευρώπης, την οικονομική τους ανάπτυξη και την καλύτερή μας συνεργασία. Έχουμε ξεκινήσει δύο μεγάλες συνεργασίες -τρεις θα έλεγα- δύο σαν Υπουργείο Εξωτερικών, μία σε επίπεδο Πρωθυπουργών και Προέδρων στα Βαλκάνια: είναι η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού της χώρας για τη συνεργασία Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ελλάδας, είναι η συνεργασία των τεσσάρων, διασυνοριακή όπως την ονομάζουμε, μεταξύ Αλβανίας, πΓΔΜ, Βουλγαρίας και Ελλάδας και είναι η συνεργασία των τεσσάρων κρατών μελών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι κράτη μέλη της, η Κροατία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα. Αυτές οι συνεργασίες είναι εξαιρετικές και με χαρά μου προσθέσαμε στο τέλος του χρόνου που πέρασε -και θα γίνει μεγάλη διάσκεψη στην Ελλάδα- τη συνεργασία ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις χώρες Visegrad, και των υποψηφίων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία. Και θα κάνουμε μια μεγάλη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης εδώ στην Αθήνα γιατί είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι οι υποψήφιες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχουν και αυτές τη δυνατότητα να μαθαίνουνε τι συζητάμε και να εκφράζουν γνώμη που να λαμβάνουμε υπεύθυνα υπόψη μας για το μέλλον της Ευρώπης, στην οποία συγκατοικούμε, στο ευρωπαϊκό μας σπίτι και εκείνες και εμείς.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.