Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πως κινήθηκε η αγορά τα Χριστούγεννα

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
27 Δεκεμβρίου 2017 / 08:54

ΠΑΤΡΑ. Τα... κάλαντα στους εμπόρους της Πάτρας είπαν χιλιάδες καταναλωτές που κατέκλυσαν την Παραμονή των Χριστουγέννων την εμπορική αγορά της πόλης. Η Κυριακή έδωσε μια μεγάλη ανάσα στα εμπορικά καταστήματα της πόλης που -μέχρι και το Σάββατο 23 του μηνός- κατέγραφαν γενικώς αρνητικές πωλήσεις, σχετικά με τις περυσινές εορτές.

Δύο 24ωρα νωρίτερα, την Πέμπτη και την Παρασκευή, 22 και 23 του μηνός, ανέκαμψε σταδιακά η κίνηση στα καταστήματα τροφίμων (Σούπερ Μάρκετ, Κρεοπωλεία, Οπωροπωλεία) της Πάτρας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Γιώργο Βαγενά, στην αχαϊκή πρωτεύουσα, ο τζίρος των καταστημάτων ανέκαμψε μεν αλλά δεν έπιασε τα περυσινά επίπεδα, καταγράφοντας μια μέση μείωση 10% περίπου.
Ανάλογη εικόνα πτώσης εμφάνισε και η αγορά της Αμαλιάδας, ενώ -αντιθέτως- στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινήθηκαν άλλες περιφερειακές αγορές όπως του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου.
Σημαντική πτώση παρατηρήθηκε στα εμπορικά καταστήματα της Κορίνθου και της Καλαμάτας ενώ, αντιθέτως, στη Λακωνία τα καταστήματα έκαναν θετικό απολογισμό καθώς έπεσε αρκετό χρήμα στην αγορά από την αγροτική παραγωγή.
"Οι συνάδελφοι έμποροι από την περιφέρεια και την Πάτρα, δεν 'πάγωσαν' όπως αρχικά ανέμεναν καθώς το κοινωνικό μέρισμα και τα επιδόματα προς τους νέους ανέργους, ζέσταναν κάπως τα ταμεία, περιορίζοντας τις απώλειες αυτών των ημερών. Σε περιοχές με αγροτική παραγωγή όπως η Αιτωλοακαρνανία και η Λακωνία, τα πράγματα ήσαν καλύτερα από άλλες περιοχές" αναφέρει στην "Π" ο κ. Βαγενάς
Όσον αφορά τα επόμενα 24ωρα, οι έμποροι της Πάτρας δεν αναμένουν μεγάλη αύξηση της κίνησης, λόγω των φορολογικών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων των συμπολιτών.