Πρόκειται για λαγοκεφαλο – Δηλητηριώδες ψάρι αλιεύθηκε στη Ζάκυνθο
ΗΜΕΡΑ
19 Δεκεμβρίου 2017
/ 13:50
ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Το γεγονός πως ζει στον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό, δεν σημαίνει ότι κάτι θα το εμπόδιζε να εμφανιστεί και στην θαλάσσια περιοχή μπροστά από το “ΞΕΝΙΑ” και μάλιστα σε βάθος 1,5 μέτρου.
Όλοι έχουμε ακούσει για τον “Λαγοκέφαλο”, το θανατηφόρο ψάρι που μετανάστευσε στα ελληνικά νερά. Πρωτοεμφανίστηκε το 2003 στη Ρόδο και έκτοτε, κυρίως εξαιτίας της αλλαγής της θερμοκρασίας του νερού, έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Προχθές το πρωί πιάστηκε στην καθετή ερασιτέχνη ψαρά. Ο λαγοκέφαλος μπορεί να μην “τρόμαξε” τον ψαρά, ο οποίος δεν ήξερε περι τίνος πρόκειται, ξεσήκωσε, όμως, όλους όσοι τον είδαν και τον ενημέρωσαν πως πρόκειται για επικίνδυνο δηλητηριώδες ψάρι. Ο λόγος οι τοξίνες που έχει στο σώμα του μπορεί να προκαλέσουν από αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο. Μάλιστα δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη που βρίσκεται στα σπλάχνα και στο δέρμα του.
Αμέσως ενημέρωσαν τις αρχές και έκριναν απαραίτητο να απευθυνθούν στην εφημερίδα μας ώστε να ενημερωθούν ανυποψίαστοι ερασιτέχνες ψαράδες και το καταναλωτικό κοινό. Το μέγεθος του δημιουργεί ερωτηματικά, αφού αν έχει μεγαλώσει στα νερά της περιοχής, δεν θα είναι το μοναδικό.
Χαρακτηριστική είναι η αφήγηση του: “Το μέγεθος του ήταν πάνω από 50 εκατοστά (που σημαίνει ενήλικο ψάρι) που τρώει τα πάντα, δεν αφήνει τίποτα. Είναι ψάρι πολύ γρήγορης ανάπτυξης χωρίς φυσικούς εχθρούς. Υπάρχουν αναφορές για πολλά τέτοια ψάρια στα μέρη μας. Απολύτως δηλητηριώδες ενώ έχει ιδιαίτερα κοφτερά δόντια και πολλές φορές κόβει πετονιές και δίχτυα. Δεν τρώγεται ούτε μετά από επεξεργασία αφού είναι τοξικά όλα τα μέρη του (δέρμα, σάρκα, εντόσθια). Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα από άπειρους αλιείς. Το συγκεκριμένο ψάρι θα το έπαιρνε σπίτι του ένας αλλοδαπός που δεν είχε ιδέα! Ευτυχώς, τον σταματήσαμε και ειδοποιήσαμε το Λιμεναρχείο να το παραλάβει”.
Την ίδια στιγμή, μία φορά την εβδομάδα υπάρχουν αναφορές από τα νησιά του Ιονίου και τις Ακτές της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου για την εμφάνισή του.
Επειδή πρόκειται για επικίνδυνο ψάρι καλό θα ήταν οι αλιείς και οι καταναλωτές της περιοχής μας, να ενημερώνονται από τους αρμόδιους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Αλιείας. Σε καμιά περίπτωση να μην καταναλώνονται άγνωστα είδη αλιευμάτων.