Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

H βιώσιμη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς πάνω στο τραπέζι

Οχυρώσεις
11 Απριλίου 2016 / 18:37

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση που διοργάνωσε ο Δήμος Κέρκυρας τη Δευτέρα το πρωί στην αίθουσα Εντευκτηρίου της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας με θέμα «Επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορεί να υπάρξουν μέσα από την αξιοποίηση των οχυρωματικών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς».

Σκοπός της εκδήλωσης
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσης 6.3 «Ανάπτυξη μιας κοινής δράσης για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορεί να υπάρξουν μέσα από την αξιοποίηση των οχυρωματικών  μνημείων» του Πακέτου Εργασίας 6. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από την ΕΕ και κατά 15% από εθνικούς πόρους μέσω του προγράμματος «IPA Adriatic 2007-2013». Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του κοινού και η ανταλλαγή απόψεων σε ότι αφορά τις μεθόδους και τα εργαλεία που θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ενιαίου μοντέλου βιώσιμης διαχείρισης (και συντήρησης) των οχυρωματικών εγκαταστάσεων της Κέρκυρας που θα ενισχύει παράλληλα την οικονομία του νησιού.
Εισηγήσεις και τοποθετήσεις
Εισηγητές ήταν στελέχη φορέων εξειδικευμένα σε θέματα διαχείρισης και αξιοποίησης μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Πιο συγκεκριμένα, ο Παύλος  Φιλιππίδης, σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων, παρουσίασε το έργο ADRIFORT (Adriatic Fortresses and Military Areas), αντικείμενο του οποίου είναι η δημιουργία μιας κοινής μεθόδου λειτουργίας για τη διαχείριση των οχυρωματικών μνημείων στην Αδριατική και η δημιουργία σχετικών συνεργειών στο πλαίσιο της ΕΕ. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Κωνσταντίνος Οικονόμου, επίκουρος καθηγητής του τμήματος πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, που επισήμανε την επιλογή ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου των Ιονίων μέσα από βιωματικές εμπειρίες της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως, για παράδειγμα, μέσα από τους εικονικούς κόσμους, που μπορούν να προβάλλουν τα ειδοποιά στοιχεία του τόπου τόσο στους επισκέπτες όσο και στους ίδιους τους κατοίκους. Η Αφροδίτη Μπουκίδη, υπεύθυνη συνεργασιών του CulturePolis, μίλησε με τη σειρά της για την καινοτομία στον πολιτιστικό τομέα και σημείωσε πως η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να μας ενώσει, αλλά μπορεί και να μας χωρίσει. Τέλος, ο Δρ. Βασίλειος Λαοπόδης, πρόεδρος και ιδρυτής της CulturePolis, αναφέρθηκε στη βιώσιμη διαχείριση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και τόνισε την ανάγκη για άρτια συντηρημένα μνημεία, την ύπαρξη οράματος και στρατηγικής, αλλά και την βασική προϋπόθεση οι ίδιοι οι κάτοικοι να είναι ενήμεροι για την αξία του πολιτιστικού πλούτου του τόπου τους.
Με πολύ πρόσφατη την έγκριση του κανονισμού αστικής λειτουργίας της παλιάς πόλης, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που κανείς δεν ξέρει ακόμη πώς θα επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών, το ζήτημα της βιώσιμης διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και η γνώμη των ειδικών στο αντικείμενο είναι σαφώς πολύτιμη.