Κυριακή 16.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απονομή τιμητικών πλακετών στα φρούρια της Κέρκυρας

ΦΡΟΥΡΙΑ
22 Μαΐου 2024 / 11:37

Η οργάνωση Fortress Study Group αποτελείται από μελετητές οχυρώσεων, κυρίως από αγγλοσαξονικές χώρες. Εκδίδει εξειδικευμένο περιοδικό με κριτές και πραγματοποιεί πολλές εκδηλώσεις για την στήριξη οχυρωματικών μνημείων σε όλο τον κόσμο.

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΠΙΝ). Τη Δευτέρα 20/5/2024 στο κτίριο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (πρώην Νομαρχία), η οργάνωση Fortress Study Group απένειμε τιμητικές πλακέτες για τα δύο φρούρια της Κέρκυρας, τις οποίες παρέλαβαν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, εκπροσωπούμενη από τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη, Χρ. Άνθη, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων εκπροσωπούμενος από τον Αναπληρωτή Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Σπ. Χαλικιόπουλο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, εκπροσωπούμενη από την Τ. Ρηγάκου.

Στην προσφώνησή του ο Χρ. Ανθής τόνισε την ανάγκη να απλουστευτεί το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σε ο,τι αφορά στη συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων, όπως τα Φρούρια της Κέρκυρας, ώστε να είναι πιο αποδοτικές και άμεσες οι σχετικές ενέργειες που έχουν ανάγκη τα μνημεία.

Ο Σπ. Χαλικιόπουλος από την πλευρά του τόνισε τη σημασία δράσεων όπως η συγκεκριμένη, προκειμένου να ενισχυθεί η κατανόηση της αξίας των ιστορικών μνημείων, και μάλιστα στη σύγχρονη τουριστική πραγματικότητα, που η υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης είναι απόλυτα επιτακτική.

Η Τ. Ρηγάκου ανέφερε τα έργα που έχει αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού για τη συντήρηση και ανάδειξη των Φρουρίων, ιδιαίτερα αυτά που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, τονίζοντας το πόσο απαιτητικά είναι τα εν λόγω έργα.

O πρόεδρος του Fortress Study Group, Δρ John Harris, παρουσίασε την ιστορία, τη φιλοσοφία και τη δράση της οργάνωσης, η οποία ξεκίνησε από την Οξφόρδη και πλέον έχει μέλη σε αρκετές χώρες. Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία των μνημείων της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής ως στοιχεία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς και διατύπωσε την ελπίδα η απονομή των τιμητικών πλακετών να αποτελέσει εκτός από δείγμα εκτίμησης για τους ανθρώπους που εργάζονται για τα φρούρια, και έμπνευση για την περαιτέρω ανάδειξή τους.

Η οργάνωση Fortress Study Group αποτελείται από μελετητές οχυρώσεων, κυρίως από αγγλοσαξονικές χώρες. Εκδίδει εξειδικευμένο περιοδικό με κριτές και πραγματοποιεί πολλές εκδηλώσεις για την στήριξη οχυρωματικών μνημείων σε όλο τον κόσμο. Η επίσκεψη στην Κέρκυρα είναι μέρος ενός ευρύτερου ταξιδιού στην Δυτική Ελλάδα, ξεκινώντας από τη ΒΔ Πελοπόννησο και μέσω Αιτωλοακαρνανίας και Ηπείρου, καταλήγει στην Κέρκυρα με τριήμερη επίσκεψη.

ΦΩΤΟ@ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ