Κυριακή 12.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον αέρα ο μειωμένος ΦΠΑ!

ΕΜΠΡΟΣ
05 Δεκεμβρίου 2017 / 11:29

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε πως δεν εξασφαλίστηκε η παράταση του καθεστώτος από τους θεσμούς! -Επανέρχεται πιο έντονος από ποτέ ο προβληματισμός στα νησιά και όλα θα κριθούν μέχρι πριν τα Χριστούγεννα.

Η περιβόητη τεχνική συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο η παράταση της ισχύος του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στα νησιά, παρέμεινε μετέωρη, με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να παραδέχεται ακριβώς αυτό στις δηλώσεις του εξερχόμενος από το ξενοδοχείο «Hilton». Η εξέλιξη αυτή όπως ήταν φυσικό προκάλεσε νέο κύκλο προβληματισμού (και) στη Λέσβο και παρά το ότι κυβερνητικές πηγές (εξακολουθούν να) εμφανίζονται καθησυχαστικές, τονίζοντας πως το όλο θέμα (σ.σ. για την παράταση για έναν ακόμη χρόνο), θα έχει αίσιο τέλος το αργότερο πριν τις γιορτές, το Συντονιστικό Φορέων επρόκειτο χτες να πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη. Και μέσω αυτής θα αποφάσιζε να απαιτήσει πια συνάντηση με τον πρωθυπουργό μέσα στην εβδομάδα, για να μάθει επ΄ ακριβώς για το τι (πραγματικά) έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τον μειωμένο ΦΠΑ, αλλά και για το ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την υπεράσπισή του. Στον αντίποδα, η διατύπωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως… σε κάθε περίπτωση «ένα μέρος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά με τα μεγαλύτερα προβλήματα», δίνοντας έτσι και μία αίσθηση προετοιμασίας κάποιου «αντισταθμιστικού» μέτρο για την ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου. Η οποία με δική της ανακοίνωση, ξεκαθάρισε πως «η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας, δεν μπορεί να αντισταθμιστεί ούτε με καλές προθέσεις ούτε με κανένα άλλο μέτρο». Ενώ ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στο «Ε» για τις εξελίξεις, επέλεξε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, εκφράζοντας «συγκρατημένη αισιοδοξία» πως η κυβέρνηση θα πράξει τελικά το καθήκον της και θα κατορθώσει να σώσει το επίμαχο μέτρο, έστω και για έναν ακόμη χρόνο…
Το ότι τα μηνύματα που βγαίνουν μέρα με τη μέρα από την υπόθεση του ΦΠΑ στα νησιά, είναι διφορούμενα και προκαλούν εύλογα πανικό στα νησιά, οφείλεται ξεκάθαρα στο ότι κανένας αρμόδιος κυβερνητικός φορέας, δεν έχει φροντίσει ως σήμερα, να μιλήσει με σαφήνεια για τον τρόπο που διεκδικεί την διατήρηση του ειδικού αυτού μέτρου.
 
Το ιστορικό του… χάους
 
Είναι πρόσφατη εξάλλου η συνάντηση του Συντονιστικού Φορέων των νησιών με την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου που διαβεβαίωνε πως η κυβέρνηση είναι σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αποκάλυπτε με την γνωστή επιστολή του στον δήμαρχο της Κω, πως δεν έχει λάβει ποτέ αίτημα για παράταση του ΦΠΑ, από την Ελλάδα! Λίγες ημέρες αργότερα δε, με αφορμή την τροπολογία (υπέρ της διατήρησης του ΦΠΑ) που κατέθεσαν οι νησιώτες βουλευτές της ΝΔ επί νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας, κυβερνητικές πηγές ήρθαν να καθησυχάσουν πως σύντομα θα βρεθεί η «φόρμουλα» και θα εξασφαλιστεί ο τρόπος παραμονής του ειδικού καθεστώτος, αλλά το προσδοκώμενο follow up των (συν)αρμόδιων Υπουργών, δεν ήρθε ποτέ. Ούτε και κάποια επίσημη διαβεβαίωση για κάτι τέτοιο. Για να φτάσουμε στην περασμένη εβδομάδα, όπου ο μειωμένος ΦΠΑ ήρθε ξανά στις υψηλές θέσεις της επικαιρότητας, όταν αναγνωρίστηκε από τα ρεπορτάζ των οικονομικών εφημερίδων επί του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας για τα 100 και πλέον προαπαιτούμενα της περίφημης «3ης αξιολόγησης».
 
Τι είπε ο Τσακαλώτος
 
Για να φτάσουμε τελικώς στο βράδυ του περασμένου Σαββάτου, που τελικά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες κανενός. Αφού ο αρμοδιότερος όλων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, ανέφερε πως ο μειωμένος ΦΠΑ «δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί με τους θεσμούς» και ότι το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. «Είναι κάπως ανοικτό, παρότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018 έχουμε βάλει κάποια πράγματα που δεν είναι για τον ΦΠΑ στα νησιά αλλά θα το δούμε. Είναι κάπως ανοιχτό αυτό το ζήτημα. Αυτό που θα κάνουμε οπωσδήποτε είναι ότι ένα κομμάτι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα το αλλάξουμε να είναι συγκεκριμένα γι΄ αυτά τα νησιά που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αναπόφευκτα πολλά περιθώρια «ερμηνειών».
Το θέμα πάντως αναμένεται να αποσαφηνιστεί, μέχρι τα τέλη του μήνα, πριν από την 1/1/2018, οπότε πρέπει να σταματήσει το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ. Εξάλλου τα νομοσχέδια με τα συμφωνηθέντα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα, με στόχο στις 22 Ιανουαρίου, στο επόμενο Eurogroup δηλαδή να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα για να κλείσει και επίσημα η γ' αξιολόγηση.