Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα συν και πλην του τρίτου πακέτου στήριξης

Εμπρός Ξάνθης
23 Μαρτίου 2020 / 17:30

ΞΑΝΘΗ. Τους πληττόμενους που δεν ανεστάλη η λειτουργία του περιλαμβάνει η νέα δέσμη μέτρων υποστήριξης.

Ανακοινώθηκε την Παρασκευή 20 Μαρτίου το 3ο πακέτο οικονομικών μέτρων για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν εξαναγκαστεί σε αναστολή της λειτουργίας τους λόγω των μέτρων για την ανακοπή της διασποράς του κορωνοϊού.
Βασικά χαρακτηριστικά των μέτρων είναι ότι παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολή της σύμβασης εργασίας για ένα μήνα. Επίσης απαγορεύεται ρητά οι απολύσεις ενώ τα 800 ευρώ που θα δοθούν στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα. Επίσης προβλέπεται η κανονική καταβολή του δώρου του Πάσχα και δίνεται η δυνατότητα να καταβληθεί ακόμη και μαζί με το επίδομα αδείας αν δεν έχει την δυνατότητα η επιχείρηση χωρίς κυρώσεις.
 
 Τι προβλέπει το 3ο πακέτο μέτρων για την οικονομία
1ον. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας και σχετικών συσκέψεων με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.
2ον. Έχοντας διασφαλίσει τον απαραίτητο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό χώρο, με σύνεση και ασφάλεια ερχόμαστε να στηρίξουμε, άμεσα, 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, επεκτείνοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Ενίσχυση η οποία είναι ακατάσχετη.
3ον. Θα λάβουν 800 ευρώ, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.
4ον. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του.
Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους.
Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και αφού αφουγκραστήκαμε τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του Δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις.
5ον. Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ.
Συμπληρωματικά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι με ένα τηλεφώνημα στις τράπεζες θα γίνεται η αναστολή πληρωμής χρεών για 3 μήνες. Όσοι το επιθυμούν μπορούν αναζητήσουν εξατομικευμένες πιο ευνοϊκές λύσεις σε σχέση με το παρελθόν και ότι δεν θα υπάρξουν πλέον οχλήσεις σε συνεπείς δανειολήπτες.
Οι συντάξεις θα καταβληθούν σε προγενέστερο χρόνο και σε διαφορετικούς χρόνους για να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες.
Οι συντάξεις μη μισθωτών θα καταβληθούν 24 Μαρτίου 2020, του Δημοσίου στις 27 Μαρτίου, μισθωτών στις 30 Μαρτίου.
 
 «Ελλιπή τα μέτρα», υποστηρίζει η πρόεδρος της Ε.Φ.Ε.Ε. Ξάνθης και εξηγεί γιατί
Κληθείσα να σχολιάσει τα μέτρα η κα Μπατζακίδου Ειρήνη, Λογίστρια Α τάξης, Πρόεδρος Ε.Φ.Ε.Ε. Ξάνθης τα αξιολόγησε ως ελλιπή εξηγώντας ότι δεν αφορούν στο σύνολο των επιχειρήσεων καθόσον όλες πλήττονται ενώ ιδιαίτερα για τον κλάδο των λογιστών τους επιβαρύνει με περισσότερο φόρτο εργασίας  καθώς δεν τους απαλλάσσει απ’ όλες αυτές τις εργασίες που θα έπρεπε να δίνουν μέχρι τέλος Μαρτίου για τις επιχειρήσεις, τις ίδιες όμως τις έχει απαλλάξει από την υποβολή π.χ. ΦΠΑ.
Ειδικότερα η κα Μπατζακίδου εξήγησε που στηρίζει την άποψή της ως προέδρου της Ένωσης Φοροτεχνικών Ξάνθης: «Θεσπίζεται ειδικός μηχανισμός στήριξης των επιχειρήσεων – εργοδοτών εξαιτίας της κρίσιμης κατάστασης που βιώνουμε.  Οι επιχειρήσεις, βάσει συγκεκριμένων κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ),  προκειμένου να προστατέψουν τους εργαζομένους έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, μέρους ή όλου του προσωπικού τους, για ένα μήνα από τη δημοσίευση του μέτρου, το οποίο είναι προσωρινό. Αποσκοπεί δε στην στήριξη των επιχειρήσεων και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων τους. Για το συγκεκριμένο διάστημα η επιχείρηση δεν έχει τη δυνατότητα να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου των εργαζομένων της. Με την ολοκλήρωση ωστόσο του μήνα αναστολής, η επιχείρηση έχει την υποχρέωση να διατηρήσει το προσωπικό της για ισόποσο χρονικό διάστημα».
 
Τι έχουν να κάνουν οι λογιστές χωρίς αντίκρισμα
Συνεχίζοντας η κα Μπατζακίδου σημείωσε: «Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, ανεξάρτητα από το αν η επιχείρηση τελούσε υπό απαγόρευση  από δημόσια αρχή, ή ήταν εκούσια αναστολή της λειτουργίας της, θεωρούνται δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και θα λάβουν ως αποζημίωση ειδικού σκοπού ποσό 800.00€ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού, από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Οι ΑΠΔ ωστόσο θα υποβάλλονται κανονικά από τον εργοδότη και θα πρέπει  να δηλώσει ότι οι εργαζόμενοι του τελούν  σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Αυτό θα υλοποιηθεί μέσα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, μόλις η εφαρμογή τεθεί σε παραγωγική λειτουργία και το αργότερο ως τις 31-3-20. Επίσης έχει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει εγγράφως ή ηλεκτρονικά στον εργαζόμενο τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρησης της πράξης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Ο εργαζόμενος αντίστοιχα θα πρέπει να δηλώσει και αυτός στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του και να συμπληρώσει όσα άλλα πεδία απαιτούνται από το σύστημα, ώστε να του καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση και να ενεργοποιηθεί η αναστολή της  σύμβασής του αναφέροντας και τον αριθμό πρωτοκόλλου που του έστειλε ο εργοδότης του.
Τα μέτρα ωστόσο για τις αναστολές φόρων και εισφορών που ανακοίνωσε ο κύριος Σταϊκούρας, αφορούν αποκλειστικά τους κλάδους που έχει ορίσει το Υπουργείο βάσει συγκεκριμένων ΚΑΔ και η περίοδος αναφοράς είναι ο μήνας Μάρτιος με ενδεχόμενη παράταση. Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ανά ΚΑΔ, αναστέλλονται για 4 μήνες οι οφειλές του Μαρτίου, δηλαδή:
Οφειλές που βεβαιώθηκαν (φπα) και είναι πληρωτέες στο μήνα Μάρτιο.
Καταβολές βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ.
Καταβολές δόσεων ρύθμισης του Μαρτίου και έπειτα
Προϋπόθεση της αναστολής πληρωμής χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Οι καταληκτικές ημερομηνίες ωστόσο των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων σχετικά με
συγκεντρωτικές ΜΥΦ του 2019,
παρακρατήσεις φόρων,
δήλωση φόρου διαμονής,
πίνακας ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων,
δηλώσεις ιντραστατ,
δηλώσεις φπα,   ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ προς το παρών».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου