Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε ψηφιακές τάξεις από σήμερα όλοι οι φοιτητές του ΔΠΘ

Εμπρός Ξάνθης
23 Μαρτίου 2020 / 14:47

ΚΙΜΕΡΙΑ. Έφυγαν όλοι οι φοιτητές. Λιγότεροι από 80 οι φοιτητές που παραμένουν στις εστίες των Κιμμερίων.

Θα παραδίδονται τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση πλην των εργαστηριακών, εξηγεί η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Ζωή Γαβριηλίδου.
Τηλεκπαίδευση ξεκινά σήμερα στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με καθηγητές και φοιτητές να βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου οι ψηφιακές τάξεις να δώσουν τη δυνατότητα στη συνέχιση διδασκαλίας των μαθημάτων, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο.
Σύμφωνα με την Αντιπρυτάνισσα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Ζωή Γαβριηλίδου, έχει γίνει η σχετική προεργασία, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καθηγητές και φοιτητές.
Τα μεταπτυχιακά προγράμματα λειτουργούν ήδη σε μεγάλο βαθμό με πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, οπότε γρήγορα προσαρμόστηκαν στις ανάγκες εξ αποστάσεων διδασκαλίας, με την επιβολή των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.
Μέσω πλατφόρμας όλα τα θεωρητικά μαθήματα στα τμήματα του ΔΠΘ
Όσον αφορά στα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών και μετά από σχετική ενημέρωση του Υπολογιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας κλήθηκαν να προχωρήσουν σε άμεση χρήση των εργαλείων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προκειμένου άμεσα η μεγάλη πλειοψηφία των μαθημάτων να παρέχεται ηλεκτρονικά.
Συνειδητή επιλογή του Ιδρύματος ήταν να τηρηθούν τα ωρολόγια προγράμματα μαθημάτων, ώστε να μην προκύψει μεγαλύτερη δυσκολία συντονισμού για τους φοιτητές.
Με πρόταση του υπολογιστικού κέντρου επελέγη η πλατφόρμα skype for business για την δημιουργία των ψηφιακών τάξεων, ενώ δόθηκαν και οδηγίες χρήσης ώστε να μπορέσουν οι καθηγητές να δημιουργήσουν την ψηφιακή τάξη και οι φοιτητές να μπουν και να συμμετάσχουν. Παράλληλα, διατίθεται και η πλατφόρμα e-class που πανεπιστημίου για ασύγχρονη τηλεκατάρτιση, που μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί εντατικότερα. «Σήμερα, η πλατφόρμα έχει 37.000 χρήστες και 2.790 μαθήματα και οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν, λόγω της δυνατότητας περαιτέρω αξιοποίησης αυτού του εργαλείου με ανάρτηση εκπαιδευτικού υλικού, ασκήσεων και ηλεκτρονικών εξετάσεων», σημειώνει η κ. Γαβριηλίδου.
Όπως εξηγεί η ίδια, τα περισσότερα μαθήματα είναι θεωρητικά οπότε, με μικρές ή μεγαλύτερες δυσκολίες προσαρμογής θα μπορέσουν να συνεχιστούν διαδικτυακά. Υπάρχουν και κάποια εργαστηριακά ή κλινικών ασκήσεων που δεν μπορούν να διεξαχθούν χωρίς δια ζώσης παρουσία και γι’ αυτό οι καθηγητές είχαν κληθεί ως την προηγούμενη Παρασκευή να ενημερώσουν για τα μαθήματα που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω τηλεκπαίδευσης, ώστε να αποτυπωθεί η εικόνα της μερικής επιστροφής στην ομαλότητα για τη λειτουργία του διδακτικού έργου, με τη χρήση της τεχνολογίας.
Όπως επεσήμανε η κ. Γαβριηλίδου, «ο σχεδιασμός της τηλεκπαίδευσης στο ΔΠΘ αποτελεί μία επιτυχή απάντηση στην πρόκληση της συγκυρίας» και συμπλήρωσε ότι η εμπειρία της προηγούμενης εβδομάδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου και ξεκίνησε η διεξαγωγή των εξ αποστάσεως μαθημάτων δείχνει από αυτούς που παρακολουθούσαν με φυσική παρουσία, περισσότεροι από τους διπλάσιους συμμετείχαν στην πλατφόρμα διδασκαλίας, πράγμα που σημαίνει ότι το εργαλείο αυτό δίνει τη δυνατότητα και για όσους δεν μπορούσαν πριν να παρακολουθήσουν για οποιοδήποτε λόγο, να βρίσκονται πλέον στην ψηφιακή τάξη. «Η προετοιμασία και χρήση ψηφιακών εργαλείων υπήρχε και από πριν ωστόσο το νομικό πλαίσιο δεν επέτρεπε την εξ αποστάσεων εκπαίδευση. Οι συνθήκες δείχνουν ότι η εφαρμογή της έχει και θετικά αποτελέσματα», συμπλήρωσε η ίδια.
Ως προς την πιθανότητα να χαθεί το εξάμηνο, εκτίμησε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί η παράταση του εξαμήνου και κυρίως βέβαια, η ακύρωσή του.
Άδειασαν οι πόλεις της Θράκης από τους φοιτητές
Ήδη πάντως, οι πόλεις που φιλοξενούν όσους σπουδάζουν στο Δημοκρίτειο έχουν αδειάσει από φοιτητές, οι οποίοι λόγω αναστολής των μαθημάτων επέστρεψαν στα σπίτια τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ξάνθη από τα 500 δωμάτια των φοιτητικών εστιών διαμένουν, με στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, μόλις 80 (από τους οποίους κάποιοι μπορεί να έχουν φύγει), ενώ στην Κομοτηνή από τα 700 δωμάτια στην πόλη βρίσκονται 78.
Στοιχεία αντλούνται και από τα φοιτητικά εστιατόρια, όπου και εκεί η κίνηση είναι συντριπτικά περιορισμένη ωστόσο, συνεχίζεται με φαγητό σε πακέτο η διανομή του φαγητού στους εναπομείναντες φοιτητές.
Ελένη Διαφωνίδου